Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΔ: "Σκληρή" ανακοίνωση για Τεχνική Ολυμπιακή

Τη συμπεριφορά της διοίκησης και των βασικών μετόχων της Τεχνικής Ολυμπιακής καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου σε ανακοίνωσή του όπου σημειώνει ότι συντάσσεται με τους μικρομετόχους της εισηγμένης.

ΣΕΔ: Σκληρή ανακοίνωση για Τεχνική Ολυμπιακή
Τη συμπεριφορά της διοίκησης και των βασικών μετόχων της Τεχνικής Ολυμπιακής καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου σε ανακοίνωσή του όπου σημειώνει ότι συντάσσεται με τους μικρομετόχους της εισηγμένης.

Παράλληλα, ζητά από τις εποπτικές αρχές και τα αρμόδια υπουργεία να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο του ΧΑ με σκοπό να σταματήσει ο εμπαιγμός των μετόχων μειοψηφίας από κάποιους μεγαλομετόχους εισηγμένων εταιρειών.

Ειδικότερα, η επιστολή του ΣΕΔ αναφέρει τα εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επενδυτών & Διαδικτύου καταγγέλλει τη συμπεριφορά της διοίκησης και των βασικών μετόχων της εισηγμένης εταιρείας Τεχνική Ολυμπιακή στη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 29-6-2009.

Ο βασικός μέτοχος και επικεφαλής της διοίκησης αν και απών από την Γενική Συνέλευση, κάνοντας κατάχρηση του θεσμού των stock options, μεταβίβασε στο όνομά του το 9,09% του ξενοδοχειακού συγκροτήματος "Πόρτο Καρράς Α.Ε.", αντί του ποσού των 3,9 εκ. ευρώ, ενώ πρόσφατη εκτίμηση καθόριζε την αξία του πιο πάνω ποσοστού στα 40,1 εκ. ευρώ.

Επίσης, στη Γενική Συνέλευση ΔΕΝ επετράπη να συμμετάσχουν μέτοχοι μειοψηφίας, που είχαν καταθέσει εκπρόθεσμα τις μετοχές τους, αν και αποτελεί συνήθη πρακτική οι Γενικές Συνελεύσεις να εγκρίνουν τη συμμετοχή των εκπροθέσμων μετόχων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επενδυτών & Διαδικτύου συντάσσεται με τους μετόχους μειοψηφίας, οι οποίοι στη Γενική Συνέλευση της Τεχνικής Ολυμπιακής όχι μόνο ανέδειξαν τις ηθικές διαστάσεις των πρακτικών της διοίκησης, αλλά πίεσαν για την εκπροσώπησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Το αποτέλεσμα ήταν να υποβληθεί υποψηφιότητα μέλους πέραν των προτεινόμενων από τον βασικό μέτοχο και να γίνει μυστική ψηφοφορία. Μετά την καταμέτρηση των ψήφων διαπιστώθηκε όμως ότι στο Δ.Σ. της εταιρείας τελικά εξελέγησαν οι δώδεκα, που επέλεξε ο βασικός μέτοχος, εκ των οποίων οι μισοί (6 από τα 12 μέλη) είναι μέλη της οικογένειάς του.

Με αυτή τη σύνθεση ο βασικός μέτοχος περνά σαφές μήνυμα προς τους μετόχους μειοψηφίας ότι, παρά την παρουσία της εταιρείας στο χρηματιστήριο, ο ίδιος θεωρεί ξεκάθαρα ότι πρόκειται περί οικογενειακής επιχείρησης.

Η περίπτωση της Τεχνικής Ολυμπιακής είναι μια κορυφαία περίπτωση ασέβειας των μεγαλομετόχων προς τους μετόχους μειοψηφίας. Με τέτοιες πρακτικές είναι προφανής η ανάγκη της αναθεώρησης του θεσμού των stock options, καθώς και του πλαισίου της προστασίας των μετόχων μειοψηφίας.

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου θα προσπαθήσει να συνδράμει στις μελλοντικές προσπάθειες των μετόχων μειοψηφίας της Τεχνικής Ολυμπιακής, αλλά και όλων των άλλων εισηγμένων εταιρειών και θα απευθυνθεί για άλλη μια φορά στις εποπτικές αρχές και τα αρμόδια Υπουργεία, για να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο του Χ.Α., με σκοπό να σταματήσει ο εμπαιγμός των μετόχων μειοψηφίας από κάποιους μεγαλομετόχους εισηγμένων εταιρειών, οι οποίοι κάνουν κατάχρηση των νομοθετικών ελλείψεων και εφαρμόζουν νομιμοφανείς πρακτικές στερούμενες, όμως παντελώς, οποιασδήποτε ηθικής βάσης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v