Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: "Πυρομανείς" οι... ξένοι!

Δυναμικό "παρών" δίνουν και πάλι οι ξένοι στο ΧΑ οι οποίοι μέσω περίπου 70 εκθέσεων(!) εκτόξευσαν τις τιμές-στόχους των τραπεζών. Ωστόσο, η νέα παρέμβαση προκαλεί έντονες διχογνωμίες. Αναλυτικοί πίνακες.

Τράπεζες: Πυρομανείς οι... ξένοι!
** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τους δείκτες αποτίμησης των ελληνικών τραπεζών, τις μέσες τιμές-στόχους καθώς και τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες ανά οίκο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Οι τιμές-στόχοι των αναλυτών είναι ένα περίπλοκο παζλ. Μερικοί τις ακολουθούν πιστά σαν κάποιου είδους επενδυτικό τυφλοσούρτη, ενώ κάποιοι άλλοι τις θεωρούν το λιγότερο παραπλανητικές ή ακόμα και κακόβουλες.

Ωστόσο, μπορεί πραγματικά να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των επενδυτών αν και δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι τιμές-στόχοι που τέθηκαν δεν επιτεύχθηκαν ποτέ ή τέθηκαν κατόπιν παραγγελίας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, περίπου 70 εκθέσεις από ξένους αναλυτές δημοσιεύτηκαν σε διάστημα λίγων ημερών με θετικές αναθεωρήσεις για τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών. Το μπαράζ αύξησης στις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες ξεκίνησε λίγο πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το β΄ τρίμηνο, ενώ η διαδικασία φαίνεται ότι κορυφώθηκε με την ολοκλήρωση των ανακοινώσεών τους.

Πλέον και για πρώτη φορά στη διάρκεια του έτους οι τιμές-στόχοι, κατά μέσο όρο, ξεπερνούν τις τιμές στο ταμπλό του Χ.Α., ενώ το momentum είναι υπέρ των τραπεζικών τίτλων, αφού, αν συνεχιστεί ο... οργασμός των εκθέσεων από το εξωτερικό, τότε τα περιθώρια ανόδου θα γίνουν ακόμα θετικότερα.

Να σημειωθεί ότι, αν ληφθούν υπόψη οι εκθέσεις των τελευταίων ημερών μόνο, τα περιθώρια ανόδου θα εμφανιστούν πολύ θετικά, ενώ και οι αποτιμήσεις παραμένουν χαμηλότερα από την ευρωζώνη το 2009 και στα ίδια επίπεδα το 2010 και το 2011.

Για την Εθνική Τράπεζα, η οποία προκάλεσε "πανικό" στα τμήματα ανάλυσης, η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται πλέον στα 25,7 ευρώ από 22 ευρώ 45 ημέρες πριν, ήτοι αύξηση 17% και περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα της τάξεως του 12%.

Πλέον η Natixis Securities και η CA Cheuvreux τοποθετούν την τιμή-στόχο στα 31 ευρώ και στα 30 ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι οίκοι Citigroup, Nomura, Merrill Lynch, Keefe Bruyette & Woods, Goldman Sachs, Deutsche Bank και Morgan Stanley προχώρησαν σε σημαντική αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Για την Alpha Bank, η οποία επίσης ικανοποίησε με τα αποτελέσματα του β΄ εξαμήνου της, πλέον η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών προσεγγίζει τα 12,6 ευρώ από 9,8 ευρώ προγενέστερα, με το θεωρητικό περιθώριο ανόδου να κυμαίνεται στο 9% σε σχέση με την τιμή στο ταμπλό του Χ.Α. Η JP Morgan, η οποία ήταν η πιο διαχυτική, προχώρησε με έκθεσή της με σύσταση "overweight" σε τιμή-στόχο στα 20 ευρώ, ενώ η CA Cheuvreux, η Citigroup, η Credit Suisse, η Deutsche Bank, η KBW, η Merrill Lynch, η Natixis, η Nomura και η UBS προχώρησαν σε θετικές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη ανά αλλά και για την τιμή-στόχο.

Για την EFG Eurobank, η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί πλέον στα 9,73 ευρώ έναντι 8,1 ευρώ προ 45 ημερών, με τη διαφορά να είναι της τάξεως του 20%. Η μέση τιμή, παρότι υπερβαίνει οριακά αυτή στο ταμπλό του Χ.Α. κατά 1%, τοποθετείται από τη CA Cheuvreux στα 14 ευρώ από 9,8 ευρώ. Με εξαίρεση τη Nomura που προχώρησε σε μείωση της τιμής-στόχου από τα 7,2 ευρώ στα 6,8 ευρώ, οι οίκοι Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank Research, CA Cheuvreux, Goldman Sachs, Keefe Bruyette & Woods, Merrill Lynch, Natixis Securities και UBS αύξησαν τη τιμή-στόχο από 3,7% έως 50%!

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ίσως η πλέον ωφελημένη, αφού η μέση τιμή-στόχος για τον τίτλο αυξήθηκε 33% σε σχέση με 45 ημέρες πριν στα 11 ευρώ ανά μετοχή από 8,3 ευρώ. Η μέση τιμή-στόχος για την τράπεζα βρίσκεται 3% ψηλότερα από το ταμπλό του Χ.Α. ενώ οι οίκοι CA Cheuvreux, Citigroup Investment Research, Credit Suisse, Goldman Sachs, JP Morgan, Keefe Bruyette & Woods, Nomura Equity Research και UBS προχώρησαν σε αύξηση στην τιμή-στόχο τους από 2,1% έως 101,6%.

Τέλος, η Marfin Popular Bank και η Τράπεζα Κύπρου σημείωσαν τις μικρότερες αυξήσεις στη μέση τιμή-στόχο τους, με 11% και 10% τις τελευταίες ημέρες. Η μεν MPB διαθέτει περιθώριο ανόδου 9%, ενώ η έτερη μόλις 2% σε σύγκριση με τις τιμές στο ταμπλό.


ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΟΙ ΜΕΣΕΣ ΤΙΜΕΣ-ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ

TΡΑΠΕΖΑ

TIMH 2/9/09

ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ-ΣΤΟΧΟΣ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΑΤΕΒΑΝΚ

1,59

1,37

-14%

ALPHA BANK

11,60

12,60

9%

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

4,83

4,95

2%

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

10,69

11,00

3%

EFG EUROBANK

9,64

9,73

1%

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

5,87

4,75

-19%

MARFIN POPULAR BANK

2,39

2,60

9%

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

22,99

25,70

12%

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

5,09

5,25

3%




** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τους δείκτες αποτίμησης των ελληνικών τραπεζών, τις μέσες τιμές-στόχους καθώς και τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες ανά οίκο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v