Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα "στοιχήματα" και η ώρα της διάχυσης...

Η τελευταία θεαματική κίνηση των τραπεζών φαίνεται να οδηγεί σε αναδιανομή της ρευστότητας προς επιλεγμένους τίτλους χαμηλότερης αποτίμησης. Ποιοι "έτρεξαν", οι θυγατρικές και τα "στοιχήματα" του ΧΑ.

ΧΑ: Τα στοιχήματα και η ώρα της διάχυσης...
Η τελευταία θεαματική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών και αρκετών τίτλων εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης φαίνεται να οδηγεί σε αναδιανομή της ρευστότητας, και δη σημαντικών υπεραξιών, προς επιλεγμένους τίτλους χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η στροφή αυτή είναι εμφανέστερη σε περιπτώσεις ομίλων, εταιρειών συμμετοχών και επιχειρήσεων συνδεδεμένων με θυγατρικές. Αποδίδεται μάλιστα στην προσπάθεια ισχυρών επιχειρηματικών και επενδυτικών κύκλων να διαμορφωθεί σταδιακά ανοδική φορά και για μετοχές συνδεδεμένων εισηγμένων, που είτε δεν έχουν ακολουθήσει την αντίδραση των τραπεζών και των μητρικών σχημάτων είτε έχουν προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο και από τη χρηματιστηριακή πλευρά.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να αποδίδει καρπούς τις τελευταίες μία - δύο εβδομάδες, καθώς σταδιακά όλο και σε περισσότερες μετοχές εταιρειών από τον FTSE/ASE-40 και FTSE/ASE-80 σημειώνεται αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και γράφονται κάποιες πρώτες θετικές αποδόσεις.

Από αυτή την άποψη ενδιαφέρουσα θεωρούμε την προσέγγιση που επιχείρησε στο euro2day ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ανιχνεύοντας την περίπτωση 59 εισηγμένων που είτε έχουν υποαποδώσει είτε θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την αντίδραση των τραπεζών. 

Οι «λοιπές» τράπεζες και οι «θυγατέρες»

Η υπεραπόδοση των μεγάλων τραπεζών και η άνοδος του κλαδικού δείκτη προς την περιοχή των 3.400 μονάδων φαίνεται πως παρασύρει στις τελευταίες συνεδριάσεις και τις μικρότερες του κλάδου.

Είναι ενδεικτικό, σημειώνουν χρηματιστηριακοί κύκλοι, πως η κατά 15% αντίδραση του τραπεζικού δείκτη (σε διάστημα επτά ημερών) επηρεάζει ανοδικά και τις μετοχές της Γενικής Τράπεζας, της Proton Bank, της Aspis Bank, της Τράπεζας Αττικής αλλά και της Εμπορικής Τράπεζας

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν αυτή την κινητικότητα στην προσπάθεια προεξόφλησης πιθανών σεναρίων στον τραπεζικό κλάδο, που αργά ή γρήγορα θα βάλουν στο παιχνίδι και τους μικρότερους ομίλους.

Είτε γιατί ορισμένοι προεξοφλούν πως οι Γάλλοι μέτοχοι στην Εμπορική και στη Γενική θα αποχωρήσουν από την εγχώρια αγορά ή μπορεί να βγάλουν τις εταιρείες από το ταμπλό (μέσω δημόσιας πρότασης) είτε επειδή οι μετοχές έχουν μείνει πολύ πίσω.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου και για σενάρια που κυκλοφορούν σε μια περίοδο όπου η αγορά και οι μεγάλες τράπεζες «καλπάζουν», από τις οποίες ελάχιστες ή και καμία δεν θα επιβεβαιωθεί στην πράξη. Ωστόσο, η μετοχή της Aspis Bank έχει αντιδράσει συνολικά 97% από τα τελευταία χαμηλά του 0,60 ευρώ, της Proton Bank 291% από το 0,45 ευρώ, της Γενικής μόλις 8% από το 0,89 ευρώ, ενώ και η Εμπορική μετρά απόδοση περίπου 35% από τα χαμηλά των 4 ευρώ.

Σημαντικές υπεραξίες μετρούν στη διάρκεια της τελευταίας αντίδρασης οι τίτλοι θυγατρικών του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Όλες οι μετοχές εταιρειών του ομίλου είχαν απαξιωθεί σε σημείο... μηδενισμού τους, παρουσιάζοντας θεαματική μείωση αποτελεσμάτων στο πρώτο τρίμηνο και ζημίες (πλην της Σωληνουργεία Κορίνθου), για να αρχίσουν να ανακάμπτουν σταδιακά από τις ιστορικά χαμηλές τιμές τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι μετοχές των ΕΛΒΑΛ (μετρά θετική απόδοση 98%), της Χαλκόρ (136%), των Σωληνουργείων Κορίνθου (180%) και της ΣΙΔΕΝΟΡ (120%) που περιλαμβάνονται στον Mid 40 έχουν επανέλθει στο προσκήνιο της κατηγορίας τους. Σε ανάλογη φορά βρίσκονται και οι τίτλοι της ΕΤΕΜ (70%) και των Ελληνικών Καλωδίων (67%) που συγκαταλέγονται στον FTSE/ASE-80. 

Τα άλλα στοιχήματα

Σημαντική απόδοση από τα τελευταία χαμηλά καταγράφεται, όμως, και για μετοχές εισηγμένων που παρουσιάζουν (ή προεξοφλείται πως θα παρουσιάσουν) βελτίωση των οικονομικών μεγεθών τους (Lamda Development, ΓΕΚΤEPNA, J&P Άβαξ), επιχειρηματική δραστηριότητα (Σφακιανάκης, Μέτκα, Jumbo), ή φαίνεται πως αντέχουν στην κρίση (Fourlis, Frigoglass, όμιλος Υγεία κ.ά.).

Αποδόσεις που ξεπερνούν ακόμη και το 200% από τα χαμηλά τους αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για βραχυπρόθεσμους παίκτες αλλά και για χρηματιστές, για βασικούς μετόχους, επιχειρηματίες που αναθάρρησαν από την άνοδο των τραπεζών και έσπευσαν να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε μετοχές όπως αυτές των εταιριών Μηχανική, Sprider, ANEK, όμιλος Πλαίσιο, Eurobank Properties, EXAE και Intracom.

Χρηματιστηριακές πηγές κάνουν λόγο για αυξημένη συμμετοχή ξένων διαχειριστών αλλά και Ελλήνων, που κινούνται από αγορές του εξωτερικού κατά τον Αύγουστο, υπολογίζοντας πως το πρώτο εικοσαήμερο του μήνα σημειώθηκαν εισροές 45 - 50 εκατ. ευρώ, γεγονός που περιμένουν να αποτυπωθεί και στα επίσημα στατιστικά.

Σε αντίθεση με τον Ιούλιο, όπου η συμμετοχή των «επενδυτών αλλοδαπής» είχε περιοριστεί ελαφρά για τον Mid 40 στο 39,7% (έναντι 40,20% του Ιουνίου) και στο 12,44% (από 12,98%) για μετοχές του «ογδοντάρη», ο τρέχων μήνας θεωρείται ο ενεργότερος από την αρχή της χρονιάς.

Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα, αυξημένες συναλλαγές σημειώνονται για τις μετοχές των Αγροτική Ασφαλιστική, Hellas On Line, Παρνασσός, Πλαστικά Θράκης, ΚΑΕ, Revoil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.ά., καθώς χρηματιστές, επενδυτικά σχήματα αλλά και μερικοί διαχειριστές έσπευσαν «να χτίσουν» θέσεις και σε επιλεγμένες εταιρείες της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως η μετακύλιση κάποιων κεφαλαίων από τα «μεγάλα» προς τα «μικρότερα» είναι δικαιολογημένη σε ανοδικούς χρηματιστηριακούς τίτλους, όμως σε μέγιστο βαθμό εξαρτάται από τις αντοχές των πρώτων. Μέχρι τώρα η συγκριτική απόδοση μεταξύ των τριών βασικών δεικτών FTSE είναι συντριπτική υπέρ του «20άρη», ωστόσο με βάση τα στοιχεία των τελευταίων 1 - 2 εβδομάδων αρχίζει να γίνεται πιο εμφανής μία προσεκτική στροφή προς «καλά χαρτιά μικρότερων κατηγοριών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v