Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες «ανεβάζουν» τον πήχη των blue chips

Οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι αυξάνουν ρυθμό στην κερδοφορία, αλλά οι λοιπές δυνάμεις μάλλον… αδυνατούν. Οι αποτιμήσεις και οι εκτιμήσεις για τα EPS των εταιρειών του 20άρη μετά τα αποτελέσματα 6μήνου.

Οι τράπεζες «ανεβάζουν» τον πήχη των blue chips
** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις αποτιμήσεις των εταιρειών του FTSE 20 και τις μεταβολές στις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Eπειτα από ένα έντονα ανοδικό οκτάμηνο, το οποίο έχει οδηγήσει την απόδοση του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα άνω του 40%, το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται ότι θα έχει μπροστά του ένα σαφώς πιο δύσκολο χρονικό διάστημα.

Παρότι βρισκόμαστε στις αρχές ενός παραδοσιακά αρνητικού μήνα για τις αγορές των μετοχών παγκοσμίως, οι αποδόσεις για τον Σεπτέμβριο είναι θετικές. Η κερδοφορία του 2009, αν και θα είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με το 2008, μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων και ειδικά λόγω των θετικών αναθεωρήσεων στον τραπεζικό κλάδο, φαίνεται να βελτιώνεται.

Όμως, το θετικό στοιχείο που είχε κάνει την εμφάνισή του δειλά από τη διάρκεια του Ιουλίου, αλλά τώρα φαίνεται να ενισχύεται αισθητά, είναι η θετική ορμή των κερδών ανά μετοχή για το 2010. Αναφορικά με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι προβλέψεις για τον ρυθμό αύξησης των κερδών ξεπερνούν ελαφρώς το 8%, όταν στα τέλη του Αυγούστου το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 6%.

Το αρνητικό σε όλα τα παραπάνω είναι η εξάρτηση της αγοράς σε έναν μόνο κλάδο. Όπως για το 2009, το αρνητικό πρόσημό του ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης το οφείλει στη συμμετοχή των τραπεζών, άλλο τόσο για το 2010 όποια «ψήγματα» αισιοδοξίας διακρίνονται πάλι οφείλονται σε αυτόν τον κλάδο.

Οι εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της FactSet, για το 2009 ο ρυθμός αύξησης των κερδών αναφορικά με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης διαμορφώνεται στο -16,6% έναντι -16,2% τον Αύγουστο, ενώ για το 2010 το αντίστοιχο μέγεθος έχει διαμορφωθεί πια στο +8,3% από 6,5% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της βάσης δεδομένων που διατηρεί η FactSet, από τις 20 εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, οι αναλυτές για 12 αύξησαν την εκτίμηση κερδών ανά μετοχή για το 2009. Από αυτές οι 7 ήταν τράπεζες και οι υπόλοιπες ήταν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Coca Cola 3E, η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος και η Βιοχάλκο.

Όσον αφορά στο 2010, σε 14 εταιρείες αυξήθηκε η εκτίμηση των αναλυτών για τα EPS, εκ των οποίων και πάλι 7 ήταν τράπεζες.

Οι τράπεζες

Οι τραπεζικοί τίτλοι αποτελούν το πιο κρίσιμο μέγεθος για την ελληνική αγορά μετοχών και μόνο σε αυτήν την κατηγορία μετοχών παρατηρείται σημαντική αύξηση στις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παρά το γεγονός ότι το EPS Growth του 2009 για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο τοποθετείται στο -29,4%, ακόμα πιο ουσιαστική εξέλιξη είναι η πορεία του EPS Growth για το επόμενο έτος, όπου από το 5,5% του Αυγούστου τον τρέχοντα μήνα αποτυπώνεται στο 7,5%. 

- Από τον τραπεζικό κλάδο μόνο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η ATEbank θα κάνουν την έκπληξη και θα κινηθούν με θετικό πρόσημο στα κέρδη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου και τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή για τις υπόλοιπες τράπεζες έχουν αυξηθεί σημαντικά. 

- Για την Εθνική Τράπεζα, οι προβλέψεις για τα EPS της τρέχουσας χρήσης μετά την ανακοίνωση του εξαμήνου είναι σημαντικά αυξημένες, παρά τον μεγάλο αριθμό μετοχών που προκύπτουν από την αύξηση του κεφαλαίου, αφού το απόλυτο μέγεθος των κερδών ανά μετοχή εκτιμάται σε 2,18 ευρώ από 1,99 ευρώ, ενώ για το 2010 από 2,11 ευρώ στα 2,32 ευρώ.

- Μετά το εξάμηνο, για την EFG Eurobank η μέση εκτίμηση των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή του τρέχοντος έτους έχει κινηθεί στο 0,69 ευρώ ανά μετοχή από 0,61 ευρώ ανά μετοχή τον Ιούλιο, ενώ και οι προβλέψεις για τα κέρδη του 2010 έχουν σημειώσει μικρότερη άνοδο. Για τη EFG Eurobank ο ρυθμός μεταβολής των κερδών του 2010 πλέον είναι θετικός της τάξεως του 15%. 

- Αναφορικά με την Alpha Bank, η μέση εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου έχει κινηθεί αισθητά ανώτερα σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ για το 2010 τα κέρδη εξακολουθούν να βρίσκονται σε θετικό έδαφος και ο ρυθμός αύξησής τους προσεγγίζει πλέον το 14%. 

- Η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει επίσης ανοδικές αναθεωρήσεις, αφού οι αναλυτές εκτιμούν ότι για το τρέχον έτος τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στο 0,67 ευρώ έναντι 0,60 ευρώ τον Ιούλιο. Παράλληλα, για το 2010 προβλέπουν ότι η τράπεζα θα εμφανίσει κέρδη ανά μετοχή 0,75 ευρώ έναντι κερδών ύψους 0,56 ευρώ που προέβλεπαν τον Ιούλιο. 

- Παράλληλα, σημαντικές αναθεωρήσεις σημειώνονται στις εκτιμήσεις των αναλυτών και για τα κέρδη ανά μετοχή της ATEbank, στο 0,07 ευρώ ανά μετοχή από 0,02 ευρώ τον Ιούλιο, ενώ ο ρυθμός αύξηση των EPS για το 2010 παραμένει ισχυρός.

- Όσον αφορά στη Marfin Popular Bank, σημαντική είναι η αύξηση των προβλέψεων για το 2010, ενώ για το 2009 παρατηρήθηκε μικρή υποχώρηση των εκτιμήσεων.

Οι «καλοί»
 
Πέραν των τραπεζών που δίνουν σήμα για φως στο τούνελ των κερδών, τέσσερις μετοχές ακόμα φαίνεται να επιβεβαιώνουν την τάση.

Η ΔΕΗ, με απόδοση 38% από την αρχή του έτους, αποτελεί παραδοσιακά αμυντική επιλογή. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2009 η Επιχείρηση θα παρουσιάσει εκρηκτική μεταβολή στα κέρδη ανά μετοχή της σε σχέση με το 2008. Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, οι αναλυτές θεωρούν πλέον ότι για φέτος τα κέρδη ανά μετοχή της θα εκτιναχθούν στα 2,79 ευρώ, ενώ στα τέλη Ιουλίου το αντίστοιχο μέγεθος διαμορφώθηκε σε 2,68 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4%. Αναφορικά με το επόμενο έτος, η πρόβλεψη αυξήθηκε στα 2,65 ευρώ ανά μετοχή από 2,51 ευρώ (+5%).

Παράλληλα, τρεις ακόμα συμμετοχές από τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζουν θετικές αναθεωρήσεις στα κέρδη του 2009 και του 2010 μετά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Είναι οι τίτλοι της Motor Oil, των Ελληνικών Πετρελαίων και της Coca Cola 3E.

Για τη Motor Oil, τα EPS εκτιμώνται πλέον στο 0,98 ευρώ ανά μετοχή, επίδοση που εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με το τέλος Ιουλίου κατά 26%, αν και για το επόμενο έτος η πρόβλεψη των αναλυτών έχει αυξηθεί οριακά μόνο.

Ενισχυμένες εμφανίζονται οι εκτιμήσεις για τα Ελληνικά Πετρέλαια, αφού η μέση πρόβλεψη για τα κέρδη ανά μετοχή της τρέχουσας χρήσης έχει κινηθεί ανοδικά από το Ιούλιο κατά 3% στο 0,58 ευρώ ανά μετοχή από 0,56 ευρώ προγενέστερα και για το 2010 έχει αυξηθεί σε ποσοστό 19%.

Αναφορικά με την Coca Cola 3E, η εκτίμηση για τα EPS στο σύνολο του 2009 αυξήθηκε στο 1,12 ευρώ ανά μετοχή από 1,06 ευρώ τον Ιούλιο.

Οι «άλλοι»

Για τις εταιρείες ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Intralot, ΟΠΑΠ και Τιτάν οι εκτιμήσεις των αναλυτών σχετικά με τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 έχουν κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μήνα Ιούλιο, ενώ για κάποιους από τους παραπάνω τίτλους τα κέρδη ανά μετοχή έχουν σημειώσει πτωτική πορεία και για το 2010.

Όσον αφορά στον όμιλο του ΟΤΕ, τα κέρδη ανά μετοχή περικόπηκαν σημαντικά μετά την ανακοίνωση του εξαμήνου από το 1,25 ευρώ ανά μετοχή στο 1,13 ευρώ και για το 2010 από το 1,29 ευρώ ανά μετοχή στο 1,18 ευρώ.

Ταυτόχρονα, για τον ΟΠΑΠ η εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή περικόπηκε σημαντικά μετά τα αποτελέσματα του εξαμήνου σε σχέση με τον Ιούλιο κατά 5% το 2009 και σε ποσοστό 10% για το 2010.

Παράλληλα, και για την Intralot η πρόβλεψη για τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκε μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου σε σχέση με τον Ιούλιο κατά 1% για το 2010.


* Αναδημοσίευση από το 599ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 11-15 Σεπτεμβρίου 2009.

** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις αποτιμήσεις των εταιρειών του FTSE 20 και τις μεταβολές στις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v