Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι 13+8 «μετοχές των 2.500 μονάδων»

Με τον ΓΔ στις 2.500 μονάδες, που θεωρούνταν "ταβάνι" στις αρχές του έτους, οι τοποθετήσεις γίνονται επιλεκτικότερες. 21 μετοχές με χαμηλά Ρ/Ε που μπορούν να αποτελέσουν βάση ενός "αμυντικού" χαρτοφυλακίου.

ΧΑ: Οι 13+8 «μετοχές των 2.500 μονάδων»
**Αναλυτικός πίνακας με τις εκτιμήσεις, τις αποδόσεις και τα θεμελιώδη μεγέθη των 13+8 μετοχών δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

H Σοφοκλέους και ο Γενικός Δείκτης κατάφεραν να διασπάσουν ένα οχυρό ύψιστης ψυχολογικής σημασίας και, για την ώρα τουλάχιστον, φαίνεται ότι υπάρχει η διάθεση αλλά και η δυναμική το οχυρό αυτό να διατηρηθεί. Οι 2.500 μονάδες αποτελούν κομβικό σημείο για τη μελλοντική πορεία της αγοράς.

Στον αντίποδα, κάνοντας απολογισμό για το πού βρισκόμαστε σήμερα, η χωρίς ανάσα άνοδος των τελευταίων μηνών αλλά και η τάχιστη επίτευξη των τιμών-στόχων μέσα σε ένα εξάμηνο μπορεί να έχουν φέρει κάποια σύννεφα ανησυχίας στον ορίζοντα.

Ταυτόχρονα, ας μην ξεχνάμε ότι στις αρχές του έτους η πλειονότητα της κοινότητας των αναλυτών έβαζε «ταβάνι» για την αγορά τις 2.500 μονάδες και σχεδόν κανένας δεν έκανε λόγο για τις 3.000 μονάδες.

Σήμερα πάλι, το σκηνικό στο Χρηματιστήριο Αθηνών επηρεάζεται και από το πολιτικό στοίχημα, ενώ σε καθαρά θεμελιώδες επίπεδο δεν είναι λίγοι εκείνοι, αναλυτές και επενδυτές, που υποστηρίζουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα του Γενικού Δείκτη έχουν οδηγήσει τις μετοχές σε «αλμυρά» επίπεδα αποτίμησης.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι αναλυτές επισημαίνουν πως η επιλογή των μετοχών στη Σοφοκλέους θα αρχίσει να μετατοπίζεται από το momentum trading στα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων εταιρειών.

Σε αυτό το ευαίσθητο χρονικά σημείο, ο «Μ» ψάχνοντας στη βάση δεδομένων της FactSet παρουσιάζει έναν σημαντικό αριθμό μετοχών, οι οποίες παρακολουθούνται συστηματικά από τα τμήματα ανάλυσης και ταυτόχρονα φαίνεται να εμφανίζουν ελκυστικούς πολλαπλασιαστές σε όρους τόσο κερδοφορίας όσο και σε λογιστική αποτίμηση (P/E και P/BV).

Για τους τίτλους που παρουσιάζονται στον πίνακα υπάρχουν περισσότερες από μία εκτιμήσεις για τα κέρδη τους, προκειμένου να αυξηθεί η αξιοπιστία των στοιχείων. Συνολικά, δεκατρείς εταιρείες φαίνεται να διαθέτουν μονοψήφια P/E (δείκτης αποτίμησης σε όρους κερδών) για το 2009 και το 2010, ενώ άλλες οχτώ εμφανίζουν μονοψήφια P/E σε αποτίμηση κερδών για το επόμενο έτος και χαμηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών για το 2009 από τον Γενικό Δείκτη.

Ωστόσο, ο αριθμός των επιχειρήσεων και η προέλευσή τους επιτρέπει την αισιοδοξία για την αγορά, αφού παρατηρούμε εταιρείες από όλες τις κατηγορίες κεφαλαιοποίησης. Βέβαια, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι οι προβλέψεις των αναλυτών (άρα και τα P/E των συγκεκριμένων τίτλων) επηρεάζονται από μια σειρά παραδοχών, οι οποίες ενδεχομένως να μην επαναληφθούν. Ιδίως, μάλιστα, για εισηγμένες που δραστηριοποιούνται σε ασταθείς αγορές, ο κίνδυνος συχνά καθίσταται ακόμη πιο μεγάλος.

--- Οι αποτιμήσεις

Οι παραπάνω 13+8 μετοχές ουσιαστικά μπορούν να καταστούν «ιδέες» για τη δημιουργία ενός μετοχικού χαρτοφυλακίου, αφού στον πίνακα περιλαμβάνονται τίτλοι τόσο της υψηλής και της μεσαίας όσο και της μικρότερης κατηγοριοποίησης.

Από τις δεκατρείς μετοχές, αρκετές συμμετοχές στον πίνακα προέρχονται από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπως η Alapis, η J&P Άβαξ, η Folli Follie, η ΕΥΑΘ, η Aegean Airlines κ.ά., ενώ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση οι συμμετέχοντες είναι ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Ιntralot και η ΔΕΗ.

Παράλληλα, οι πολλές μετοχές της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης δείχνουν ένα βάθος επιλογών για την ελληνική αγορά μετοχών.

Το μέσο P/E των 13+8 εταιρειών για το 2009 εκτιμάται από τους αναλυτές στις 9 φορές έναντι 12,6 φορές για τον Γενικό Δείκτη, 12,4 για τον δείκτη FTSE/ASE-20 και 12,8 φορές πλέον για τον αντίστοιχο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Για το 2009 ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών για τις εταιρείες προβλέπεται στο 8 έναντι 10,5 για τη συνολική αγορά, 10,8 για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και 9,3 για τον FTSE/ASE Mid 40.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι τα τρέχοντα P/E στηρίζονται σε εκτιμήσεις, οπότε αν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν μπορεί οι δείκτες P/E να αλλάξουν σημαντικά.

Μεταξύ των 13 εταιρειών, κάποιες από αυτές φαίνεται να εμφανίζουν μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών στους οποίους δεν γίνεται να μη δοθεί προσοχή.

Οι μετοχές της ΔΕΗ, της Folli Follie, της Autohellas και της Alapis είναι διαπραγματεύσιμες όχι μόνο με μονοψήφια P/E τόσο για φέτος όσο και για το 2010 αλλά και με δείκτες λογιστικής αξίας χαμηλότερα ή και κοντά στη μονάδα, ήτοι με μηδενικό premium στο ταμπλό για την εσωτερική αξία τους.

Όσον αφορά στο 2010, εκτός από τις παραπάνω εταιρείες, και η Μετκα, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η Σαράντης, η Motor Oil, η Τράπεζα Κύπρου και η Jumbo φαίνεται να εμφανίζουν χαμηλότερους δείκτες αποτίμησης σε όρους P/E από τις 10 φορές, ενώ παράλληλα οι προσδοκώμενοι ρυθμοί αύξησης των κερδών τους είναι θετικοί για το 2010.

Η Μετκα εμφανίζει προβλεπόμενο P/E 7,7 και P/BV 2,3 για το 2010, ενώ η μερισματική της απόδοση υπολογίζεται να προσεγγίζει το 7% και ο ρυθμός αύξησης των κερδών το 83%! Για τη Motor Oil, το 2010 πέραν του χαμηλού δείκτη P/E, τόσο η μερισματική απόδοση στο 9,3% αλλά και οι ρυθμοί μεγέθυνσης των κερδών είναι υψηλότατοι για το επόμενο έτος.

Εκτός των αποτιμήσεων σε όρους κερδοφορίας, και οι αποτιμήσεις λογιστικής αξίας κινούνται σε επίπεδα, παρόμοια με τους δείκτες της αγοράς. Το μέσο P/BV για το 2009 των 13+8 εταιρειών προβλέπεται στη 1,6 φορά έναντι 1,4 φοράς για τον Γενικό Δείκτη και 1,3 φοράς για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αντίθετα, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινείται χαμηλότερα, στα επίπεδα του 0,95. Για το επόμενο έτος, ο δείκτης λογιστικής αξίας προβλέπεται στη 1,3 φορά, ήτοι με 3% και 7% premium μόλις σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τον αντίστοιχο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αναφορικά με τις 7 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που εμφανίζονται στους πίνακες, παρόλο που ο εκτιμώμενος ρυθμός κερδοφορίας τους το 2009 θα είναι αρνητικός και οι δείκτες τιμής προς λογιστική αξία (P/ΒV) εμφανίζονται σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι της αγοράς και του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εντούτοις οι πολλαπλασιαστές κερδοφορίας είναι ελκυστικότεροι, της τάξεως των 9,7 φορών τα εκτιμώμενα κέρδη του 2009 και η μερισματική απόδοση στο 6%.

Ταυτόχρονα, και η προβλεπόμενη αύξηση των κερδών τους για το 2010 είναι θετική, αν και σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αγορά.

--- Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη

Επίσης, ένα ακόμα θετικό στοιχείο των 13+8 μετοχών είναι η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή που προβλέπεται να εμφανίσουν και για τα δύο έτη αναφοράς. Για το 2009 η μέση μείωση των κερδών ανά μετοχή είναι 4,1% εν συγκρίσει με το -7,4% για τον Γενικό Δείκτη, το -12,9% για τον FTSE/ASE-20 και το -9,7% για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Από την άλλη πλευρά, ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2010 για τους 13+8 τίτλους διαμορφώνεται σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και έναντι των εκτιμήσεων για τον αντίστοιχο της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Όσον αφορά στο 2010, η μέση εκτίμηση για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή των 13+8 εταιρειών υπερβαίνει το 15%, όταν για τους τρεις δείκτες αναφοράς η μέση πρόβλεψη δεν υπερβαίνει για κανέναν το 10%.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, βάσει των προσδοκώμενων μερισματικών αποδόσεων, οι παραπάνω τίτλοι δεν εμφανίζονται ελκυστικότεροι για το 2009, αφού για μεν φέτος η μερισματική απόδοση υπολογίζεται στο 3,43% έναντι 3,61% και 3,54% για τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ για το επόμενο έτος η κατάσταση βελτιώνεται αισθητά στο 4,07%, εν συγκρίσει με το 4,24% και το 4,20% για τους δύο δείκτες αναφοράς.

--- Οι αποδόσεις

Τέλος, αξιόλογη είναι η απόδοση των 13+8 μετοχών σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς. Στον πίνακα με τις αποδόσεις, η σταθμισμένη απόδοση των επιλεγμένων μετοχών για το 2009 διαμορφώνεται στο 42,64% έναντι 41,73% για τον Γενικό Δείκτη και 42,92% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η υπεραπόδοση του FTSE/ASE Mid 40 είναι πέραν κάθε σύγκρισης με ποσοστό άνω του 50% σε ετήσια βάση.

Η εικόνα των αποδόσεων διαφοροποιείται αισθητά αν ληφθούν υπόψη οι αποδόσεις των τελευταίων 3 μηνών. Ο μέσος όρος για τους 13+8 τίτλους διαμορφώνεται σε 2%, έναντι 11% για τον Γενικό Δείκτη και 15% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τις 13+8 μετοχές τις υψηλότερες αποδόσεις από την αρχή τους έτους έχουν προσφέρει οι μετοχές της Folli Follie με +192,2%, της Τράπεζας Κύπρου με +81,6% και της Εθνικής Τράπεζας με +79,5%.

Ωστόσο, στον αντίποδα η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ έχουν κινηθεί σε αρνητικό έδαφος. 

* Αναδημοσίευση από το 600ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 18-22 Σεπτεμβρίου 2009.

**Αναλυτικός πίνακας με τις εκτιμήσεις, τις αποδόσεις και τα θεμελιώδη μεγέθη των 13+8 μετοχών δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v