Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι "ψηφίζουν" -τώρα- οι ξένοι στο Χ.Α.

Το Λονδίνο έβγαλε για το Χ.Α νέα trends. Focus από τους διαχειριστές στις εταιρίες που περιόρισαν σημαντικά τα κόστη τους καθώς και σε αυτές που διαθέτουν ανθεκτικά concepts. Γιατί ψηφίζουν ελληνικές τράπεζες.

Τι ψηφίζουν -τώρα- οι ξένοι στο Χ.Α.
Στις εμποροβιομηχανικές εισηγμένες που πέτυχαν κατά τους προηγούμενους μήνες να περικόψουν σημαντικά τα κόστη τους καθώς και σε αυτές που αποδείχθηκε στην κρίση ότι διαθέτουν ανθεκτικά concepts στρέφεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στην αναζήτηση νέων επενδυτικών ιδεών στο Χ.Α.

Η πλειονότητα των διαχειριστών που είδαν τις ελληνικές εισηγμένες αναζητά τα trends των επόμενων μηνών. Όλοι τους είναι βέβαιοι ότι τα χειρότερα πέρασαν, ελάχιστοι όμως αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέοι ισχυροί κραδασμοί στις οικονομίες και στις αγορές τα επόμενα χρόνια.

Το βασικό σημείο ανησυχίας τους έγκειται στο ότι η ανάκαμψη των οικονομιών στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα προγράμματα στήριξης που εκπόνησαν οι κυβερνήσεις. Τι θα συμβεί όταν υπό το βάρος του αυξημένου δανεισμού οι κυβερνήσεις μέσω των κεντρικών τραπεζών αρχίσουν να μαζεύουν τη ρευστότητα είναι και η βασική εστία των ανησυχιών τους.

Μέχρι τότε, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν τον ευχάριστο "πονοκέφαλο" των καθημερινών εισροών κεφαλαίων, είτε διαχειρίζονται αμοιβαία κεφάλαια, είτε hedge funds, και την ανάγκη επίτευξης αποδόσεων. Με το υπό διαχείριση ενεργητικό να αυξάνεται από τις εισροές, οι fund managers είναι υποχρεωμένοι να βρουν προσοδοφόρες επενδύσεις για τους πελάτες τους.

Έτσι, αγοράζουν "ρίσκο" αυξάνοντας τις θέσεις τους σε μετοχές και σε εταιρικά ομόλογα. Και επειδή φοβούνται ότι οι αγορές ενδέχεται να προεξοφλούν ταχύτερα την ανάκαμψη της οικονομίας και την άνοδο των εταιρικών κερδών, διευκρινίζουν ότι διαθέτουν επενδυτικό ορίζοντα μόλις μερικών μηνών. Το πολύ ενός έτους!

Ακόμα όμως και όσοι είναι προβληματισμένοι με τα επιμέρους χαρακτηριστικά της ανάκαμψης ακολουθούν τη μόδα σημειώνοντας ότι "δεν μπορείς να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα και να μένεις πίσω σε αποδόσεις".

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος βραχυπρόθεσμος φόβος τους; Η απουσία εναλλακτικών επενδύσεων να συνεχίσει να ωθεί τη ρευστότητα που δημιουργήθηκε από τα προγράμματα στήριξης σε μετοχές και σε εταιρικά ομόλογα, αναγκάζοντας τα κριτήρια επενδύσεων να (ξε)φύγουν από τα θεμελιώδη. Κάποιοι, μάλιστα, εκτιμούν ότι ο μηχανισμός νέας "φούσκας" στις μετοχές έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Ο ξέφρενος ρυθμός που επιβάλλει η ρευστότητα εξηγεί και την ταχύτατη διάχυση του ενδιαφέροντος των ξένων στο Χ.Α. Ενώ μέχρι πριν από μερικούς μήνες οι περισσότεροι ξένοι ήταν υποεπενδεδυμένοι ακόμα και σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους του Χ.Α., αυτήν τη στιγμή αναζητούν νέες επενδυτικές ιδέες στα υπόλοιπα blue chips και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.


Μηδενική αύξηση στα κόστη υπόσχονται για το 2010 οι τράπεζες

Το ενδιαφέρον τους βέβαια για ελληνικές τράπεζες παραμένει ισχυρό. Αφενός γιατί οι τράπεζες αποτελούν περίπου το 60% της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου και αφετέρου λόγω των αναβαθμίσεων της εκτιμώμενης εταιρικής κερδοφορίας για το 2010.

Οι ξένοι θεωρούν ότι οι προβλέψεις που σχημάτισαν στο β΄ εξάμηνο του 2008 και στο α΄ εξάμηνο του 2009 οι ελληνικές τράπεζες είναι ικανές να καλύψουν ακόμα και ενδεχόμενη κορύφωση στον ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλών δανείων εντός του 2010.

Επιπλέον, το καλοκαιρινό ράλι στα ομόλογα εκτιμάται ότι προσπόρισε νέα έσοδα από trading όπως και η συνεχιζόμενη άνοδος των εταιρικών ομολόγων.

Μετά τις παρουσιάσεις στο Λονδίνο υπάρχει κυρίαρχη αίσθηση στο εξωτερικό ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα είναι ισχυρή και το 2010. Τα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων εξασφαλίζουν "μαξιλάρι" κερδοφορίας, ενώ σταδιακά θα αρχίσει εντός του επόμενου έτους να επιταχύνεται και ο ρυθμός αύξησης της οργανικής κερδοφορίας, καθώς προβλέπεται να ενισχυθούν οι χορηγήσεις, αρχικά προς τις επιχειρήσεις και εν συνεχεία προς τα νοικοκυριά.

Τέλος, στις παρουσιάσεις του Λονδίνου, η πλειονότητα των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών έδωσε ως στόχο τη διατήρηση για το 2010 σταθερών εξόδων ως ποσοστό επί των πωλήσεων. Αυτή η υπόσχεση στα μοντέλα των αναλυτών αυξάνει την εκτιμώμενη κερδοφορία 2010 με διατήρηση των ίδιων εκτιμήσεων ως προς την αύξηση των χορηγήσεων και των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες.

Οι fund managers θεωρούν πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένουν σε λογικά επίπεδα, με κριτήριο το P/BV, ενώ η καλύτερη ποιότητα του ενεργητικού τους τις καθιστά πιο ελκυστικές σε σύγκριση με τις ιταλικές και τις αυστριακές τράπεζες.

Ταυτόχρονα, είναι διατεθειμένοι να δικαιολογήσουν premium σε καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες, όπως η Εθνική, στάση η οποία πάντως δεν ανάγκασε τις διοικήσεις των υπόλοιπων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων να αλλάξουν την επίσημη θέση τους.


Focus σε εταιρίες που περιόρισαν τα κόστη τους

Οι εξωστρεφείς ελληνικές εταιρίες, οι οποίες το προηγούμενο δωδεκάμηνο "έτρεξαν" προγράμματα περικοπών στα κόστη, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων διαχειριστών κεφαλαίου.

Αιτία η εκτίμηση ότι η ανάκαμψη της οικονομίας διεθνώς θα τις βρει με χαμηλότερα λειτουργικά και χρηματοοικονομικά κόστη και επομένως με καλύτερα περιθώρια μικτού, λειτουργικού και καθαρού κέρδους. Οι παραπάνω εταιρίες θα έχουν τη δυνατότητα μια αύξηση πωλήσεων της τάξης του 10% να τη μετατρέπουν σε αύξηση κερδοφορίας της τάξης τουλάχιστον του 20%, ανέφερε χαρακτηριστικά Έλληνας αναλυτής που παρευρέθηκε στις παρουσιάσεις.

Η Coca Cola 3Ε, προωθώντας ταχύτατα αναδιάρθρωση της παραγωγικής της δραστηριότητας με κλείσιμο εργοστασίων και περιορισμό στα υπόλοιπα κόστη, πέτυχε να εμφανίσει στο α΄ εξάμηνο ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 377,5 εκατ. και να μειώσει τα βραχυπρόθεσμα δάνειά της κατά 51% (451,4 εκατ. ευρώ από 921,3 εκατ. ευρώ). Για το σύνολο του 2009 η πολυεθνική επιδιώκει να εξοικονομήσει περί τα 115 - 120 εκατ. ευρώ, κίνηση που επέτρεψε στη διοίκησή της να προχωρήσει στην πρόσφατη απόφαση επιστροφής κεφαλαίου.

Η ΔΕΗ, χάρη στην πτώση του πετρελαίου και στις υψηλές φετινές βροχοπτώσεις πέτυχε επίσης να περιορίσει σημαντικά τα κόστη της. Η Επιχείρηση εμφάνισε ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 707 εκατ. ευρώ έναντι 168 εκατ. ευρώ πέρυσι και μείωσε τον καθαρό δανεισμό της κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου. Η ανησυχία της έγκειται στο αν η νέα κυβέρνηση ενεργοποιήσει τη ρήτρα καυσίμων και επομένως μήπως μειωθούν τα τιμολόγια ρεύματος.

Ο όμιλος των ΕΛΠΕ λόγω της πτώσης κατά 53% της μέσης τιμής πετρελαίου εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 228,3 εκατ. ευρώ έναντι εκροών 269 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα εκτινάχθηκαν στα 996 εκατ. ευρώ από 260,5 εκατ. ευρώ στις 31/12/08 και ο καθαρός δανεισμός του μειώθηκε κατά 779,0 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 30ή/6/2008. Ο όμιλος υλοποιεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το 10% του προσωπικού του, εξέλιξη που θα επιφέρει εξοικονόμηση δαπανών της τάξης των 25 εκατ. ευρώ από το 2010 και έπειτα.

Η S&B πέτυχε να μειώσει τα δάνειά της κατά 28,5 εκατ. ευρώ ενισχύοντας τις ταμειακές της ροές κατά περίπου 37 εκατ. ευρώ χάρη στα μέτρα μείωσης παραγωγής και απασχόλησης και τη δραστική περικοπή ελαστικών λειτουργικών δαπανών. Στο ταμείο της στις 30/6 εμφάνιζε 30,6 εκατ. ευρώ έναντι 14,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008.

Μείωση -μακροπρόθεσμων- δανείων κατά 50 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 15,8% εμφάνισε και ο όμιλος Τιτάν, του οποίου οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν στο α΄ εξάμηνο στα 215 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 47%. Τα ταμειακά του διαθέσιμα μειώθηκαν στα 30,5 εκατ. ευρώ έναντι 125,8 εκατ. ευρώ καθώς υλοποιεί επενδύσεις για νέο εργοστάσιο στην Αίγυπτο και μονάδα στην Αλβανία.

Η μείωση στα κόστη που πέτυχε η ΕΧΑΕ τα προηγούμενα χρόνια της επιτρέπει να λειτουργεί στο break even με μέσο ημερήσιο τζίρο 50 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο όγκος συναλλαγών σε τεμάχια κινείται από τον Ιούλιο σε επίπεδα που πλησιάζουν το 2007, ενδεχόμενη μεγαλύτερη άνοδος της αποτίμησης των εισηγμένων θα δρα πολλαπλασιαστικά στα κέρδη της.

Τον περασμένο μήνα η συναλλακτική δραστηριότητα σε τεμάχια εκτινάχθηκε στα 60 εκατομμύρια έναντι 48 εκατομμυρίων τεμαχίων που ήταν ο μέσος όρος του 2007, η τόσο μεγάλη αύξηση όμως είναι συγκυριακή λόγω των πολλών μετοχών Alapis που άλλαξαν χέρια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της αύξησης.


Προτιμούν στο λιανεμπόριο τα "ανθεκτικά" concepts

Η κυρίαρχη αίσθηση αυτή τη στιγμή μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίου διεθνώς είναι ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στον ανεπτυγμένο κόσμο θα περάσουν χρόνια μέχρι να ξαναφτάσουν στα προ της κρίσης επίπεδα. Υπό το πρίσμα αυτό προτιμούν στο λιανεμπόριο εταιρίες με αποδεδειγμένα στην περίοδο της κρίσης "ανθεκτικά" concepts.

Η Jumbo είναι η χαρακτηριστικότερη περίπτωση αφού βγήκε αλώβητη σχεδόν από την κρίση αυξάνοντας τα κέρδη της και υλοποιώντας απρόσκοπτα το επενδυτικό της πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η άνοδος του όγκου συναλλαγών στον τίτλο κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου είναι ενδεικτική της αύξησης του ενδιαφέροντος από την πλευρά των ξένων.

Λιγότερο καλά τα πήγε ο όμιλος Φουρλή, ο οποίος όμως αντιπροσωπεύει για την Ελλάδα,την Κύπρο και τη Βουλγαρία τα ΙΚΕΑ που είναι από τα πιο ισχυρά brand names παγκοσμίως.

Ο όμιλος στο α΄ εξάμηνο πέτυχε να μειώσει τον καθαρό του δανεισμό στα επίπεδα των 140 εκατ. ευρώ επιτυγχάνοντας θετικές ταμειακές ροές 33,2 εκατ. ευρώ από λειτουργικές δραστηριότητες καθώς και επιπλέον έσοδα από πώληση μέρους ακινήτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v