Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα "ψιλά γράμματα" έξι εννεαμήνων

Τα "συν" και τα "πλην" που προκύπτουν από μια δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου των ΑΤΕ Ασφαλιστική, Alpha Αστικά Ακίνητα, Γενική Εμπορίου, ΕΛΤΡΑΚ, MIG Real Estate και Aspis Bank.

Τα ψιλά γράμματα έξι εννεαμήνων
Eνώ η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου βρίσκεται ακόμη στην αρχή -και πολύ περισσότερες εταιρείες πρόκειται να ανακοινώσουν τις επιδόσεις τους έως το τέλος του μήνα-, ορισμένες από τις λογιστικές καταστάσεις που ήδη είδαν το φως της δημοσιότητας παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Και αυτό γιατί μια δεύτερη ανάγνωσή τους ανακαλύπτει μια σειρά συν και πλην που δίνουν περισσότερο καθαρή εικόνα στους επενδυτές.

Στο σημερινό φύλλο του «Μ» θα προχωρήσουμε στη δεύτερη ανάγνωση των λογιστικών καταστάσεων έξι εισηγμένων εταιρειών.


ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Πολύ καλύτερη απ’ ό,τι αρχικά φαίνεται είναι η επίδοση της θυγατρικής της ΑΤΕbank κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2009. Τα έσοδα από ασφάλιστρα αυξήθηκαν από τα 150,9 εκατ. ευρώ στα 168,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τις 157 χιλ. ευρώ στα 7,727 εκατ. ευρώ, με τη συνδρομή των βελτιωμένων τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αλλά και σε άλλα επενδυτικά προϊόντα.

Πέραν όμως αυτών, από τα κέρδη χαρτοφυλακίου έχει προκύψει και επιπλέον πολύ σημαντικό όφελος, το οποίο διοχετεύθηκε απευθείας στην καθαρή θέση, χωρίς να επηρεάσει καθόλου τα αποτελέσματα. Με αυτόν τον τρόπο σημειώθηκε εκτίναξη των ιδίων κεφαλαίων της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από τα 20,12 εκατ. ευρώ στην αρχή του έτους στα 54,25 εκατ. ευρώ, όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κυμαίνεται κάτω από τα 45 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη άνοδος λοιπόν των ιδίων κεφαλαίων της επιχείρησης το τρίτο τρίμηνο της χρήσης υποχρέωσε σε πτώση (βελτίωση) και τον δείκτη P/BV της μετοχής ο οποίος τώρα βρίσκεται κάτω από τη μονάδα, όπως συμβαίνει και με την Ευρωπαϊκή Πίστη, τη δεύτερη εισηγμένη ασφαλιστική εταιρεία της Σοφοκλέους.


ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης μπορεί μεν να μειώθηκαν από τα 4,38 εκατ. ευρώ στα 3,28 εκατ. ευρώ, πλην όμως φέτος υπήρξαν επιπλέον κέρδη 2,3 εκατ. ευρώ που καταχωρίστηκαν απευθείας στα ίδια κεφάλαια (μάλλον προέκυψαν από υπεραξίες στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων).

Έτσι, τα ίδια κεφάλαια της Alpha Αστικά Ακίνητα στις 30/9/2009 ανέβηκαν στα 110,4 εκατ. ευρώ (μικρό discount έναντι της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας των 107,8 εκατ. ευρώ) από 108,36 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους, παρά το γεγονός ότι ενδιάμεσα διανεμήθηκε μέρισμα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργική πορεία της εταιρείας, αυτή χαρακτηρίστηκε από μειωμένα έσοδα παροχής υπηρεσιών (λιγότερα στεγαστικά δάνεια από την Alpha Bank, 5,6 εκατ. ευρώ έναντι 7,5 εκατ. ευρώ), από μείωση εσόδων από τόκους (λόγω της πτώσης στα επιτόκια, από 2,28 εκατ. ευρώ σε 1,37 εκατ. ευρώ) και από αύξηση εσόδων από ενοίκια (3,43 εκατ. ευρώ έναντι 3,26 εκατ. ευρώ).

Όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης, σημειώθηκε σημαντική ρευστοποίηση ομολόγων, με παράλληλη ενίσχυση των ακινήτων με νέες αγορές και των τραπεζικών καταθέσεων.


ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Στην περίπτωση της Γενικής Εμπορίου, η εικόνα των λογιστικών καταστάσεων είναι πολύ καλύτερη από αυτή που δείχνει η «κάτω γραμμή» της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσεων.

Η εισηγμένη βέβαια δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τη μεγάλη κρίση που έπληξε τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται και έτσι ο κύκλος εργασιών της υποχώρησε από τα 31,66 εκατ. ευρώ στα 26,1 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία από το 1,84 εκατ. ευρώ στις 754 χιλ. ευρώ.

Τα πράγματα όμως είναι πολύ καλύτερα, αν συνεκτιμηθεί και η κατάσταση των ταμειακών ροών, καθώς οι λειτουργικές ροές ανήλθαν σε 4,05 εκατ. ευρώ (πάνω από πέντε φορές το καθαρό αποτέλεσμα) και οι επενδυτικές ήταν και αυτές θετικές (+555 χιλ. ευρώ) λόγω της είσπραξης επιχορήγησης για επενδύσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Ύστερα από όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι διανεμήθηκε μέρισμα 807 χιλ. ευρώ ο δανεισμός του ομίλου υποχώρησε κατά 3,72 εκατ. ευρώ.

Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης (γύρω στα 10,5 εκατ. ευρώ), ο δείκτης P/BV είναι χαμηλότερος της μονάδας (ίδια κεφάλαια στα 21,44 εκατ. ευρώ).


ΕΛΤΡΑΚ

Ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο μειώθηκε από τα 118,3 εκατ. ευρώ στα 103,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν από τα 4,8 εκατ. ευρώ στα 3,6 εκατ. ευρώ. Πάντως, μια προσεκτικότερη ματιά στα αποτελέσματα μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι εννεαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις είναι σαφώς καλύτερες από αυτές του πρώτου εξαμήνου. Και αυτό γιατί στο τρίτο τρίμηνο τα κέρδη της ΕΛΤΡΑΚ αυξήθηκαν από 1,57 εκατ. ευρώ σε 2,2 εκατ. ευρώ.

Απομένει τώρα να δούμε αν η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έχει και συνέχεια στα επόμενα τρίμηνα.

Επιπλέον, σημαντική δουλειά φαίνεται να έχει γίνει από την αρχή του έτους στο μέτωπο των ταμειακών ροών, αφού οι λειτουργικές ταμειακές ροές της εισηγμένης διαμορφώθηκαν σε 13,9 εκατ. ευρώ (τετραπλάσιες των καθαρών κερδών), οι επενδυτικές σε -6,4 εκατ. ευρώ (ολοκλήρωση ήδη προγραμματισμένων επενδύσεων) και τελικά περίσσεψαν 6,4 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή τραπεζικών δανείων.


MIG REAL ESTATE

Μέχρι και πριν από την ημερομηνία της έκδοσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της εισηγμένης θεωρούνταν η μόνη από τις τρεις ΑΕΕΑΠ που διαπραγματευόταν με premium, μικρό έστω, έναντι των ιδίων κεφαλαίων της. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη των 743 χιλ. ευρώ που σημείωσε η εισηγμένη κατά το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ανέβασαν το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της στα 59,267 εκατ. ευρώ και αυτό σε συνδυασμό με την υποχώρηση της τρέχουσας τιμής στο ταμπλό της Σοφοκλέους οδήγησε στη μετατροπή του premium σε discount (η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της στο ταμπλό ανερχόταν γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, άρα μιλάμε για discount της τάξεως του 13,8%).


ASPIS BANK

Σκεπτικισμό προκαλούν τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Aspis Bank, καθώς οι ζημίες της περιόδου ανήλθαν σε 42 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες διαμορφώθηκαν στα 31 εκατ. ευρώ και ήταν χαμηλότερα από τα έξοδα που διατέθηκαν μόνο προς το προσωπικό (35,3 εκατ. ευρώ).

Οι απομειώσεις δανείων και απαιτήσεων ήταν περίπου τριπλάσιες από τις αντίστοιχες περυσινές (37,3 εκατ. ευρώ έναντι 13 εκατ. ευρώ), ενώ τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν προέκυπταν κέρδη 17,7 εκατ. ευρώ από χρηματοοικονομικά στοιχεία. Το συγκεκριμένο έκτακτο κέρδος προέρχεται κυρίως από δύο νούμερα, αντίθετης κατεύθυνσης: 13 εκατ. ευρώ ζημία εξαιτίας του λουκέτου που μπήκε στις ασφαλιστικές εταιρείες Ασπίς Πρόνοια και Ασπίς Ζημιών και 27,6 εκατ. ευρώ μη επαναλαμβανόμενο κέρδος από την επαναγορά ομολόγου που είχε εκδώσει η θυγατρική της Aspis Jersey.

Παρά το έκτακτο αυτό κέρδος, οι ζημίες της περιόδου αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ των ιδίων κεφαλαίων που αντιστοιχούν στους μετόχους!

Πάντως, η τράπεζα έχει δρομολογήσει την ενίσχυσή της από αύξηση κεφαλαίου (2ν/1π), ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει για την απόκτηση του 51% η οικογένεια Ρέστη. Στα πλεονεκτήματα της Aspis Bank συγκαταλέγεται το γεγονός ότι διαθέτει πάνω από 70 υποκαταστήματα. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της μετοχής (72,5 εκατ. ευρώ) βρίσκεται χαμηλότερα από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της.

** Αναδημοσίευση από το 608ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 13 - 17 Νοεμβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v