Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι παλινωδίες που πλήγωσαν την αγορά

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις άστοχων χειρισμών από κυβέρνηση και ΤτΕ μέσα στον τελευταίο μήνα, που επέφεραν πλήγματα στις εγχώριες αγορές μετοχών και ομολόγων - Αποκαλυπτικό γράφημα.

Οι παλινωδίες που  πλήγωσαν την αγορά
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις άστοχων χειρισμών από την κυβέρνηση και την ΤτΕ μέσα στον τελευταίο μήνα, που επέφεραν πλήγματα στις εγχώριες αγορές μετοχών και ομολόγων - Αποκαλυπτικό γράφημα.


Την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης, με άνοιγμα των χαρτιών της και με ανακοίνωση των όποιων μέτρων προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής εκτροπής, ζητά τώρα ο επιχειρηματικός κόσμος.

Στόχος είναι να ξεκαθαρίσει το περιβάλλον στο οποίο θα κληθούν να δράσουν οι επιχειρήσεις, αλλά και να ανασάνουν οι αγορές μετοχών και ομολόγων από το διαρκές σφυροκόπημα των ξένων επενδυτών και από τις συνεχείς εκθέσεις-βόμβες των διεθνών οίκων.

Αντί αυτού, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να γενικολογεί και απλώς να περιορίζεται σε δηλώσεις του τύπου "θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα…".

Και πέραν αυτού, έχουμε μια σειρά παλινωδίες και ατυχείς χειρισμούς, οι οποίοι φαίνεται να κλόνισαν σε κάποιον βαθμό την εμπιστοσύνη των ξένων για τη χώρα. Το παρατιθέμενο γράφημα άλλωστε είναι αποκαλυπτικό…

16 Νοεμβρίου: Οι συστάσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλου προς τις τράπεζες προκειμένου να περιορίσουν τον δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και προκαλούν πολλές ανησυχίες για το κατά πόσον οι τράπεζες μπορούν να βρουν εναλλακτικές πηγές κεφαλαίων.

Επικρατεί προσωρινά ένα αλαλούμ, αλλά τελικά ακολουθεί μια σειρά δηλώσεων από τραπεζικά στελέχη που μιλούν για την ευρωστία του κλάδου. Η υπόθεση κλείνει κάπου εκεί, ωστόσο το όλο θέμα και η τροπή που πήρε μάλλον έβλαψε παρά ωφέλησε τη χώρα και τον κλάδο…

19 Νοεμβρίου: Το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για ποσά μεγαλύτερα των 2.000 ευρώ. Ακολουθεί αγόρευση-καταπέλτης από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος και στη συνέχεια η κυβέρνηση παίρνει πίσω σε μεγάλο βαθμό το μέτρο.

Η ουσία είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο του μέτρου, ωστόσο κάποιοι ξένοι έσπευσαν (ενδεχομένως πρόωρα, αλλά έσπευσαν) να συμπεράνουν πόσο γρήγορα μπορεί η κυβέρνηση να υπαναχωρήσει από τη θέση της κάθε φορά που αντιδρά το "παλαιό ΠΑΣΟΚ"…

24 Νοεμβρίου: Η κατάθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος στη Βουλή πυροδοτεί μια σειρά φήμες, που μόνο καλό δεν έκαναν.

Κάποιοι έσπευσαν να χρεώσουν στον κ. Προβόπουλο δηλώσεις περί επικείμενης πτώχευσης, ο τελευταίος τις απέδωσε στον πρωθυπουργό, προκλήθηκε σύγχυση σχετικά με το πόσο εμπιστεύεται η κυβέρνηση τον κ. Προβόπουλο και το θέμα έληξε την επομένη με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης του κ. Προβόπουλου από την κυβέρνηση. Μύλος…

4 Δεκεμβρίου: Η Goldman Sachs και η UBS μιλούν για αύξηση του φορολογικού συντελεστή το 2010 είτε για τις τράπεζες είτε για όλες τις επιχειρήσεις. Επισήμως, το υπουργείο διαψεύδει το θέμα και μιλά απλώς για την κατάργηση κάποιων σκανδαλωδών φοροαπαλλαγών, ωστόσο δημοσιεύματα φέρνουν το θέμα να συζητείται στην επικείμενη… δημόσια διαβούλευση για το φορολογικό!

7 & 8 Δεκεμβρίου: Στις 7 Δεκεμβρίου έχουμε σήμα για πιθανή υποβάθμιση της χώρας από τη Standard & Poor’s, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου η υποβάθμιση τελικά έρχεται από… τη Fitch.
Τώρα οι ξένοι οίκοι ζητούν μέτρα δραστικής περικοπής των δαπανών και διαρθρωτικών αλλαγών, η κυβέρνηση όμως συνεχίζει να μεταθέτει την ανακοίνωση σοβαρών αποφάσεων που θα λάβει(;) στο απώτερο μέλλον.

Είναι πιθανόν λοιπόν να έπεται και συνέχεια… 

 

* Η πορεία του Γενικού Δείκτη από την 30ή Οκτωβρίου 2009 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v