Midcaps: Ποιες αντέχουν και ποιες λύγισαν

Ανθεκτικότερη κερδοφορία έναντι του ΓΔ όσο και των blue chips βλέπουν οι αναλυτές για τα mid caps της Σοφοκλέους το 2010. Crash test στις αποδόσεις των εταιριών το 2009. Για ποιές αυξάνονται οι εκτιμήσεις για τα κέρδη.

Midcaps: Ποιες αντέχουν και ποιες λύγισαν
* Οι πίνακες σχετικά με τις αποδόσεις των 32 μετοχών και των βασικών δεικτών καθώς και οι μεταβολές στα EPS και οι αποτιμήσεις για το 2009-2010 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Mε λίγες μόνο εξαιρέσεις, οι αναλυτές έχουν ξεκινήσει να περικόπτουν δραματικά τις προβλέψεις τους για τις μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης για τα μεγέθη τόσο του 2010 όσο πλέον και του 2011.

Από την άλλη πλευρά, η απόδοση του δείκτη FTSE/ASE Mid 40 εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από τις αρχές του έτους, ενώ τον τελευταίο μήνα η πτώση των μετοχών που τον απαρτίζουν είναι μικρότερη, χωρίς ωστόσο αυτό να μεταφράζεται σε τοποθετήσεις από την πλευρά των επενδυτών στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Πέραν όμως των αποδόσεων, μία κατηγορία στην οποία ο δείκτης της συγκεκριμένης κεφαλαιοποίησης υστερεί είναι οι αποτιμήσεις για το 2009 και το 2010. Κατά μέσο όρο, το P/E των εταιρειών αυτού του δείκτη για το 2009 είναι υψηλότερο σε σχέση τόσο με τον Γενικό Δείκτη όσο και με τον FTSE/ASE-20. Το ίδιο ισχύει όμως και για την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, μία σημαντική διαφορά μεταξύ των επιχειρήσεων των τριών δεικτών είναι η προσδοκώμενη μεταβολή των κερδών ανά μετοχή και για τα δύο έτη αναφοράς. Ο FTSE/ASE Mid 40 εμφανίζεται με αρνητική μεταβολή της τάξεως του 14%, ενώ ο Γενικός Δείκτης κινείται στο -21% και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο -25%.

Από την άλλη πλευρά, θετικά περιθώρια για το 2010 εμφανίζουν και οι τρεις δείκτες, ωστόσο εκείνος των... μεσαίων μετοχών φαίνεται πιο αδύναμος, ενώ στην περίπτωση που συνεχιστούν οι περικοπές από τους αναλυτές δεν είναι απίθανο να σημειωθεί πτώση στην ποσοστιαία μεταβολή των κερδών.

Με εξαίρεση την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τον ΟΛΘ, τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών και τη Lamda Development, οι υπόλοιπες 28 εταιρείες κινούνται στο ταμπλό του Χ.Α. με απώλειες οι οποίες ανέρχονται έως το 27% μέσα στον μήνα.

Τη χειρότερη απόδοση αυτό το διάστημα την εμφανίζει η Forthnet με -27% περίπου, ενώ από κοντά ακολουθεί και η Sprider Stores με -26%.

Παράλληλα, η Alapis, η Fourlis και η Ελληνικά Χρηματιστήρια επίσης σημειώνουν απώλειες άνω του 20%, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στις μετοχές με «θεσμικό» ενδιαφέρον και με ξένους επενδυτές στις συνθέσεις τους.

Μερικές από τις εισηγμένες με σχετικά καλύτερη απόδοση από τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και με απώλειες κάτω από το 10% είναι η ΕΥΔΑΠ, η ΕΛΒΑΛ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η Σαράντης, ο ΟΛΠ, η Eurobank Properties, το Ιατρικό Αθηνών και η Folli Follie.

--- Οι ανθεκτικές

* Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της FactSet για το επόμενο έτος, μεγαλύτερη αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρουσιάσει η μετοχή της Σωληνουργεία Κορίνθου, αν και οι αποδόσεις της στο ταμπλό δεν συμβαδίζουν με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου οι εκτιμήσεις σχετικά με τα κέρδη ανά μετοχή του 2010 έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 219% και διαμορφώνονται πλέον στο 0,03 ευρώ έναντι 0,01 ευρώ τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Αντίστοιχα, οι προβλέψεις για τα μεγέθη του τρέχοντος έτους είναι αυξημένες κατά 9% και το απόλυτο μέγεθος προσεγγίζει το 0,17 ευρώ ανά μετοχή. Στο εννεάμηνο η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη μετά φόρων 20,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 82,8%.

* Για τον τίτλο του Υγεία οι αναλυτές έχουν αυξήσει την εκτίμησή τους σχετικά με τα κέρδη ανά μετοχή για το 2010 από τα 13 λεπτά στα 15 λεπτά, από τον Οκτώβριο, ενώ για το τρέχον έτος τα μεγέθη επίσης εμφανίζονται αυξημένα σε σύγκριση με μερικούς μήνες πριν.

* Αναφορικά με τη μετοχή της Intracom, οι αναλυτές υπολογίζουν ότι οι ζημίες θα συνεχιστούν, ωστόσο θα είναι μειωμένες τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος.

* Αύξηση στις εκτιμήσεις των αναλυτών παρουσιάζει και ο τίτλος της ΣΙΔΕΝΟΡ για το 2010. Η πρόβλεψη στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου έχει αυξηθεί κατά 7%, ωστόσο για το τρέχον έτος οι εκτιμήσεις των αναλυτών έχουν κινηθεί πτωτικά σε ποσοστό 14% και βρίσκονται σε αρνητικό επίπεδο της τάξεως των 34 λεπτών ανά μετοχή. Από την άλλη πλευρά, για το επόμενο έτος, η εισηγμένη εταιρεία θα σημειώσει επίδοση της τάξεως του 0,25 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,24 ευρώ ανά μετοχή που προέβλεπαν τον Οκτώβριο του 2009.

* Αυξημένες εμφανίζονται οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη της Μετκα στο τελευταίο τρίμηνο, αφού τα απόλυτα μεγέθη έχουν κινηθεί ανοδικά σε ποσοστό 7% και 5% για τα έτη 2009 και 2010 αντίστοιχα. Αθροιστικά, από το 1,11 ευρώ ανά μετοχή τον Οκτώβριο για το επόμενο έτος, οι αναλυτές υπολογίζουν πως το αντίστοιχο μέγεθος θα διαμορφωθεί στο 1,16 ευρώ ανά μετοχή.

* Όσον αφορά στον τίτλο της Ελληνικά Χρηματιστήρια, παρότι η ποσοστιαία άνοδος των κερδών ανά μετοχή από το 2009 για το 2010 είναι σημαντική (20%), τα απόλυτα μεγέθη στο διάστημα του τελευταίου τριμήνου παρουσιάζουν οριακή βελτίωση, αφού για το τρέχον έτος έχουν αυξηθεί κατά 2% και για το 2010 σε ποσοστό 4%! Τα κέρδη ανά μετοχή του επόμενου έτους προβλέπονται πλέον στο 0,71 ευρώ από 0,68 ευρώ ανά μετοχή.

* Για τις μετοχές της J&P Άβαξ και της Eurobank Properties, οι αναλυτές έχουν αυξήσει τις εκτιμήσεις τους από τον Οκτώβριο κατά 2% και 1% για το 2010 αντίστοιχα. Για την πρώτη, ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή, παρότι για το 2009 είναι αρνητικός, για το επόμενο έτος παραμένει θετικός.

...και οι πιεσμένοι

Σε αντίθεση με τις παραπάνω εισηγμένες εταιρείες, για την πλειονότητα των επειχειρήσεων του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι αναλυτές από τον Οκτώβριο προχωρούν σε σημαντικές αρνητικές αναθεωρήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του επόμενου έτους.

* Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της FactSet, από τον Οκτώβριο και μετά η ΕΥΔΑΠ έχει σημειώσει μεγάλη υποχώρηση στα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή της το 2010, αφού η μέση πρόβλεψη των αναλυτών τοποθετείται στο 0,26 ευρώ ανά μετοχή από 0,38 ευρώ ανά μετοχή προγενέστερα, ήτοι μείωση 32%, ενώ για το 2009 επίσης η εταιρεία έχει υποστεί σημαντική μείωση.

* Για τη Frigoglass, οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε σχέση με τον Οκτώβριο έχουν μειωθεί σε ποσοστό 8% για το 2010, από το 0,41 ευρώ ανά μετοχή στο 0,38 ευρώ ανά μετοχή.

* Για τη μετοχή της Lamda Development, οι προβλέψεις των αναλυτών έχουν μειωθεί σε ποσοστό 9% για το επόμενο έτος σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ για το 2009 σε ποσοστό 24%.

* Για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, οι εκτιμήσεις των αναλυτών μειώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα κατά 10% για το 2010 αν και αυξήθηκαν κατά 8% για το 2009.

* Για το Ιατρικό Αθηνών, οι προβλέψεις των αναλυτών τόσο για το 2009 όσο και για το 2010 δείχνουν ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή περικόπτονται, αφού για το 2010 η εκτίμηση ανέρχεται στο 0,11 ευρώ από 0,15 ευρώ, ενώ για το 2009 έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο.

* Ισχυρές είναι και οι μειώσεις στις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή της Sprider Stores, ενώ παρόμοια είναι και η εικόνα στο ταμπλό, αφού εμφανίζει σημαντική πτώση στο χρονικό διάστημα του μήνα. Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, τα κέρδη ανά μετοχή για το 2010 διαμορφώνονται στο 0,17 ευρώ έναντι 0,24 ευρώ ανά μετοχή για τον Οκτώβριο, ενώ και για το 2009 η μείωση είναι επίσης σημαντική.

* Για την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, οι προβλέψεις για το επόμενο έτος έχουν μειωθεί σε ποσοστό 22% από τον Οκτώβριο.

* Όσον αφορά στη μετοχή της Alapis, οι εκτιμήσεις των αναλυτών στο τελευταίο τρίμηνο έχουν μειωθεί κατά 20% για το 2010 και σε ποσοστό 12% για φέτος.

* Για την Aegean Airlines, η εκτίμηση των αναλυτών για το 2010 έχει μειωθεί από τον Οκτώβριο κατά 12% στο 0,45 ευρώ ανά μετοχή.

** Αναδημοσίευση από το 613ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 18-22 Δεκεμβρίου 2009.

*** Οι πίνακες σχετικά με τις αποδόσεις των 32 μετοχών και των βασικών δεικτών καθώς και οι μεταβολές στα EPS και οι αποτιμήσεις για το 2009-2010 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v