Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΕΧ:Συμπεράσματα του 2009-Προοπτικές του 2010

Τα τεράστια discounts, τα παράλογα του ταμπλό και ο κίνδυνος από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - "Discount 30% σημαίνει ότι ο διαχειριστής έχει σκοτώσει τη μάνα του"…

ΑΕΕΧ:Συμπεράσματα του 2009-Προοπτικές του 2010
Τα τεράστια discounts, τα παράλογα του ταμπλό και ο κίνδυνος από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - "Discount 30% σημαίνει ότι ο διαχειριστής έχει σκοτώσει τη μάνα του"…

Ικανοποιητικές αποδόσεις σημείωσαν το 2009 οι εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καθώς από την αρχή του έτους έως και τη 18η Δεκεμβρίου (τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία) η καθαρή αξία του ενεργητικού της σημείωσε άνοδο: +4,15% για την Alpha Trust Ανδρομέδα, +4,33% για την Interinvest, +5,08% για τη Euroline, +17,39% για την Αιολική και +36,36% για τη Δίας Επενδυτική.

Μπορεί βέβαια κάποιος να υποστηρίξει ότι οι επιδόσεις ορισμένων ΑΕΕΧ υποαπέδωσαν σε σύγκριση με τον Γενικό Δείκτη, ωστόσο είναι γνωστό πως ο τελευταίος επηρεάστηκε σε πολύ σημαντικό βαθμό από τις μεγάλες τράπεζες και τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, όπως αυτό των ΑΕΕΧ, να δικαιολογείται απόλυτα πως δεν επιτυγχάνει τόσο υψηλές αποδόσεις (η διαφοροποίηση, αντίθετα, περιορίζει τον κίνδυνο).

Το δεύτερο σημαντικό γεγονός για τον κλάδο κατά τη χρονιά που μας πέρασε ήταν η διατήρηση των discounts των μετοχών στο Χ.Α. σε πολύ υψηλά επίπεδα, έναντι των τρεχουσών αξιών των χαρτοφυλακίων που κατείχαν οι ΑΕΕΧ (καθαρή αξία ενεργητικού - NAV).

Όσοι δηλαδή πίστευαν ότι σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας οι επενδυτές θα είχαν έναν λόγο παραπάνω να κατευθυνθούν σε μετοχές με υψηλό discount φαίνεται ότι διαψεύστηκαν.

Έτσι, στις 18/12/2009 το μέσο discount των πέντε ΑΕΕΧ διαμορφώθηκε στο 41,8%(!), όταν την ίδια ημερομηνία του 2008 ανερχόταν για τις ίδιες εταιρίες στο ίδιο περίπου επίπεδο (41,7%)...

Ένα τρίτο αξιοσημείωτο γεγονός που παρατηρήθηκε είναι ότι το ύψος του discount δεν φάνηκε να έχει καμία σχέση με την απόδοση κάθε ΑΕΕΧ μέσα στη χρονιά.

Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο discount (46,96%) το είχε η εταιρία (Δίας Επενδυτική) με τη μεγαλύτερη απόδοση μέσα στο 2009 (+34,36% έως τη 18η/12) και μάλιστα με τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών (με τη συνδρομή και του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών).

Το αμέσως μεγαλύτερο discount (45,3%) το έχει η ΑΕΕΧ με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μέσα στο 2009 (Αιολική +17,39% έως τη 18η Δεκεμβρίου)...

Ένα τελευταίο σημείο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι διαψεύδονται και όσοι υποστήριζαν πως το πρόβλημα του discount σχετίζεται με το μικρό μέγεθος των ελληνικών ΑΕΕΧ.

Συγκεκριμένα, πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφραζαν ένα απόλυτα λογικοφανές επιχείρημα: όσο μικρότερο είναι το ύψος του ενεργητικού μιας ΑΕΕΧ, τόσο περισσότερα λειτουργικά έξοδα (κόστη διοίκησης, διαχείρισης, προμηθειών κ.λπ.) αντιστοιχούν σε κάθε ευρώ που επενδύεται, άρα στις πολύ μικρές ΑΕΕΧ θα δικαιολογούνταν κάποιο discount εξαιτίας αυτού. Στην πράξη ωστόσο, το μεγαλύτερο discount στο ταμπλό της Σοφοκλέους το έχει η εταιρία με το μεγαλύτερο μέγεθος χαρτοφυλακίου!

Εν όψει του 2010

Ξεκινώντας λοιπόν η νέα χρονιά, βρίσκει τις εταιρίες επενδύσεων με discount γύρω στο 40%. Αυτό -έστω και με κάπως χοντροκομμένο τρόπο- θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως εξής: Ο σημερινός αγοραστής μετοχών ΑΕΕΧ είναι σαν να αγοράζει ελληνικές μετοχές σε επίπεδα Γενικού Δείκτη γύρω στα επίπεδα των 1.300 μονάδων!

"Discounts της τάξεως του 30% δικαιολογούνται μόνο σε περιπτώσεις που ο διαχειριστής έχει… σκοτώσει τη μητέρα του", είχε δηλώσει γνωστός παράγοντας της χρηματιστηριακής αγοράς, θέλοντας να περιγράψει το "παράλογο" της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, για διάφορους λόγους (στους οποίους θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η σχετικά περιορισμένη εμπορευσιμότητα) το ζήτημα των discounts στις ελληνικές ΑΕΕΧ χρονολογείται από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα…

Ένα ακόμη θέμα που θα απασχολήσει φέτος τους παράγοντες του κλάδου μέσα στο 2010 είναι και το περιεχόμενο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να καταρτιστεί και να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, με βάση όσα ισχύουν σήμερα, η φορολογία των ΑΕΕΧ αποτελεί ποσοστό του ενεργητικού τους και τα μερίσματά τους δεν φορολογούνται.

Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος να μην εξαιρεθεί ο κλάδος από τη γενικότερη θέση της κυβέρνησης ότι το σύνολο των μερισμάτων θα πρέπει να εντάσσεται στη φορολογική κλίμακα κάθε φυσικού προσώπου.


Πολύ υψηλά discounts για τις ΑΕΕΧ της Σοφοκλέους

Απόδοση NAV

Discount

Discount

1/1 έως 18/12/09

18/12/2009

18/12/2008

Alpha Trust Ανδρομέδα

4,15%

34,30%

34,70%

Euroline

5,08%

38,50%

32,40%

Interinvest

4,33%

43,90%

51,60%

Αιολική

17,39%

45,30%

34,90%

Δίας

34,36%

46,96%

54,40%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v