Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι "βράχοι" και οι "αδύναμοι κρίκοι" του εξαμήνου

Ποια συμπεράσματα προκύπτουν ανά κλάδο από την πορεία τους κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο - Οι τράπεζες, τα κρατικόχαρτα, οι τηλεπικοινωνίες και οι "πρωταθλητές" του ταμπλό - Αναλυτικός πίνακας.

Οι βράχοι και οι αδύναμοι κρίκοι του εξαμήνου
Ποια συμπεράσματα προκύπτουν ανά κλάδο και ανά κατηγορία μετοχών από την πορεία τους κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο - Οι τράπεζες, τα κρατικόχαρτα, οι τηλεπικοινωνίες και οι «πρωταθλητές» του ταμπλό - Αναλυτικός πίνακας.

Τράπεζες, ιδιωτική υγεία, κατασκευές και εταιρίες ακινήτων αποτέλεσαν τους «αδύναμους κρίκους» στο ταμπλό της Σοφοκλέους κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, όταν αντίθετα τα «κρατικόχαρτα» και συγκεκριμένοι τίτλοι της μεσαίας και υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν εκείνοι που περιόρισαν το μέγεθος της πτώσης του Γενικού Δείκτη στο 34,69%.

Η συνολική εικόνα του ταμπλό στο πρώτο μισό του έτους ήταν πράγματι απογοητευτική. Από τις 256 μετοχές, οι 105 υποχρεώθηκαν σε πτώση ανώτερη του 30% και μάλιστα οι 33 εξ αυτών σε πτώση που ξεπέρασε το 50%!

Αρνητικός «πρωταθλητής» στη λίστα ήταν ο τίτλος της ΝΕΛ, που μέσα στο πρώτο εξάμηνο ξεκίνησε και πάλι να είναι διαπραγματεύσιμος στο ταμπλό έπειτα από υπερδωδεκάμηνη απουσία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα:

Α. Από τις 256 μετοχές, μόλις 34 (ούτε το 15%) σημείωσαν άνοδο. Μάλιστα, οι περισσότερες μετοχές της κατηγορίας αυτής είναι τίτλοι με χαμηλή εμπορευσιμότητα, ενώ ξεχωρίζουν για διάφορους λόγους οι Coca Cola και Frigoglass (δύο καθαρά εξαγωγικοί όμιλοι), η ΑΤΕbank και εταιρίες με καλές οικονομικές επιδόσεις και θετικά νέα, όπως η Κανάκης, η ΕΛΓΕΚΑ, η Κρι Κρι κ.ά.

Β. Οι περισσότερες τράπεζες -και κυρίως οι μεγαλύτερες- υποχρεώθηκαν σε πτώση μεγαλύτερη από αυτήν του Γενικού Δείκτη. Έτσι είχαμε το -62% της Proton Bank, το -56,9% της Πειραιώς, το -56,4% της Γενικής, το -53,3% της Eurobank, ενώ πτώση μεταξύ του 50% και του 51% σημείωσαν οι Εθνική, Alpha Bank και Αττικής. Πτώση χαμηλότερη του 50% είχαμε για Κύπρου, Marfin-Λαϊκή, Εμπορική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Γ. Στους «αδύναμους κρίκους» του πρώτου εξαμήνου εντάσσονται μια σειρά κλάδοι, όπως οι κατασκευές και τα ακίνητα. Οι τρεις μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι έπεσαν όλοι περισσότερο από τον Γενικό Δείκτη (ΓΕΚΤΕΡΝΑ -36,5%, Ελλάκτωρ -46,4%, J&P Άβαξ -47,8%), ενώ άνω του 50% ήταν οι απώλειες για άλλες εταιρίες του κλάδου, όπως π.χ. ΑΕΓΕΚ, Intrakat και Μηχανική.

Μετοχικό «μούδιασμα» και στις μετοχές του κλάδου των ακινήτων, π.χ. με την Pasal και τη Lamda Development να υποχωρούν περισσότερο του 50%.

Από τις πέντε μετοχές του κλάδου της ιδιωτικής υγείας, η μία (Πραξιτέλειο) τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης, ενώ με εξαίρεση το Υγεία (-14,5%) οι υπόλοιπες υποαπέδωσαν σε σύγκριση με τον Γενικό Δείκτη: Euromedica -39,5%, ΙΑΣΩ -43,2%, Ιατρικό Αθηνών -46,6%.

Προβληματικός και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, όπου με εξαίρεση το -21,1% της Forthnet, είχαμε το -39,7% του ΟΤΕ και το -55,7% της Hellas On Line.


Οι «δυνάμεις» που κράτησαν

Από την άλλη πλευρά, πολύ καλύτερη συμπεριφορά από τον μέσο όρο είχαν τα λεγόμενα «κρατικόχαρτα». Σε μια περίοδο όπου ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 34,7%, ο ΟΠΑΠ έχασε 33,4%, η ΕΥΑΘ 17,4%, ο ΟΛΘ 16,6%, η ΕYΔΑΠ 10,1%, η ΔΕΗ 9,4% και ο ΟΛΠ μόλις 0,5%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές που είχαν καλύτερη πορεία σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων οι Motor Oil (-32,3%), Ελληνικά Πετρέλαια (-25,1%), Τιτάν (-24,1%), Μυτιληναίος (-23,3%), S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (-18,6%), Μέτκα (-16%), Βιοχάλκο (-15,6%), Fourlis -4,4% κ.ά.

Για αρκετές από τις παραπάνω περιπτώσεις οι πραγματικές αποδόσεις είναι καλύτερες από τις προαναφερθείσες, καθώς έχουν ήδη αποκόψει το κουπόνι του μερίσματος.

Στα αξιοσημείωτα επίσης του παρατιθέμενου πίνακα είναι, μεταξύ άλλων, η -για πρώτη ίσως φορά έπειτα από πολλά χρόνια- αρνητική πορεία της μετοχής της Jumbo (-43,6%), το -49% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (εταιρίας με σαφή αμυντικά χαρακτηριστικά στην κρίση) και το -53% της Σιδενόρ, σε μια περίοδο όπου η τιμή του χάλυβα σημείωσε γερό ράλι.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των εισηγμένων στο εξάμηνο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v