Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Με το αριστερό ξεκίνησαν τα εξάμηνα!

Τα πρώτα αποτελέσματα των εισηγμένων «φουντώνουν» τις ανησυχίες της αγοράς για μεγάλη υποχώρηση οικονομικών επιδόσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους - Ποια μηνύματα στέλνουν 9 εταιρίες.

Εισηγμένες: Με το αριστερό ξεκίνησαν τα εξάμηνα!
Τα πρώτα αποτελέσματα των εισηγμένων της Σοφοκλέους «φουντώνουν» τις ανησυχίες της χρηματιστηριακής αγοράς για μεγάλη υποχώρηση οικονομικών επιδόσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους - Ποια μηνύματα στέλνουν εννέα εταιρίες.

Τους φόβους για κάθετη υποχώρηση των οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων εταιριών της Σοφοκλέους κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους -και κυρίως όσων απευθύνονται στην εγχώρια αγορά- φαίνεται να επιβεβαιώνουν οι μέχρι τώρα δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι ότι η επιβολή των αυστηρών οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση επηρέασε δραματικά τόσο τη συμπεριφορά των καταναλωτών όσο και τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιριών. Ωστόσο, πέρα από το βάθεμα της οικονομικής κρίσης, στα πενιχρά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου έχουν συντελέσει και άλλοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

Πρώτον, η έκτακτη φορολογική εισφορά που επιβλήθηκε στις εταιρίες που είχαν σημειώσει πολύ υψηλή κερδοφορία.

Και δεύτερον, το γεγονός ότι ένα μέρος των εποχικών πωλήσεων του Πάσχα, φέτος (λόγω του ότι εορτάστηκε νωρίς), ενίσχυσε τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου και όχι του δεύτερου.

Τέλος, οι «κακές γλώσσες» υπαινίσσονται ότι κάποιες διοικήσεις εταιριών δεν βλέπουν κανέναν λόγο να εμφανίσουν φέτος σημαντικά κέρδη, μετά τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς…

Τα πρώτα παραδείγματα

Η εταιρία Πλαίσιο κατάφερε στο πρώτο εξάμηνο να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της (από τα 175,6 στα 184,3 εκατ. ευρώ) και να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της πριν τη φορολογία (στο 1,207 έναντι 1,478 εκατ. ευρώ). Η επίδοση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί σαφώς ικανοποιητική, με δεδομένα την ύφεση στην αγορά και τα προβλήματα των ανταγωνιστών (π.χ. FNAC).

Ωστόσο, από το 1,2 εκατ. κερδών προ φόρων του εξαμήνου, μόλις οι 67 χιλ. ευρώ προήλθαν από το δεύτερο τρίμηνο, καθώς επίσης στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι πωλήσεις της εισηγμένης ήταν μειωμένες σε σχέση με πέρυσι (82,7 εκατ. έναντι 84 εκατ.). Αν σε όλα αυτά κάποιος συνεκτιμήσει και την έκτακτη φορολογική εισφορά που επιβάρυνε το δεύτερο μισό του πρώτου εξαμήνου, αντιλαμβάνεται γιατί στο Q2 το Πλαίσιο υποχρεώθηκε σε ζημίες 799 χιλ. ευρώ.

Στην περίπτωση της FG Europe, η εικόνα του πρώτου εξαμήνου ήταν σαφώς χειρότερη από αυτήν των τριμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων. Και αυτό γιατί ενώ μέχρι την 31η Μαρτίου ο όμιλος φαινόταν ότι διατηρούσε μια επίδοση αρκετά κοντά στα αντίστοιχα επίπεδα του 2009, στο εξάμηνο εμφάνισε μείωση πωλήσεων κατά 23% (από 65,6 σε 50,6 εκατ.), πτώση κερδών προ της φορολογίας κατά 44% (από 9,3 σε 5,2 εκατ.) και καθαρών κερδών μετά και την επιβολή της έκτακτης εισφοράς κατά 67% (από 7,1 σε 2,36 εκατ.).

Ενδεικτικά λοιπόν αναφέρουμε ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 η FG Europe υποχρεώθηκε σε πτώση πωλήσεων κατά 31,2% (στα 31 εκατ.), κερδών προ φόρων κατά 53% (στα 3,9 εκατ.) και καθαρών κερδών κατά 74,5% (στο 1,68 εκατ. ευρώ).

Τα μηνύματα από τον όμιλο Jumbo δείχνουν να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Ενώ στο εννεάμηνο της χρήσης (στις 31/3/2010) η άνοδος των πωλήσεων είχε φτάσει στο 10,63%, στο σύνολο της χρονιάς που έληξε στις 30/6/2010 το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων περιορίστηκε στο 4,7%. Αυτό δείχνει σαφή «ελάττωση ταχύτητας» από την 1η Απριλίου έως και την 30ή Ιουνίου. Όσο και αν μέρος αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων του Πάσχα ενίσχυσε το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, η επισήμανση για χαμηλότερο ρυθμό στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου δεν φαίνεται να αλλάζει.

Την προσεχή Πέμπτη αναμένεται η δημοσίευση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων του ΟΤΕ. Ο Οργανισμός, που στο πρώτο φετινό τρίμηνο δημοσίευσε κέρδη ύψους 115,8 εκατ. ευρώ (έναντι 156,7 εκατ. κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2009), όλα δείχνουν ότι στο Q2 (λόγω και έκτακτης εισφοράς) θα εμφανίσει πολύ χειρότερη εικόνα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρόβλεψη της HSBC για κέρδη μόλις 4 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και αυτή της Marfin Analysis για ζημίες 12,6 εκατ. ευρώ.

Οι τρεις από τις τέσσερις εταιρίες ακινήτων που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα εξαμήνου (Eurobank Properties, Trastor, MIG Real Estate) εμφάνισαν ζημίες στο εξάμηνο έναντι κερδών στο πρώτο τρίμηνο. Βέβαια, οι ζημίες είναι λογιστικές και οφείλονται στις απομειώσεις των εύλογων αξιών των ακινήτων τους. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς παραδέχονται ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων έχει επιδεινωθεί σε σχέση με πέρυσι και ορισμένοι διαβλέπουν κάποια υποχώρηση ενοικίων στο δεύτερο εξάμηνο, ακόμη και για τα καλά εμπορικά ακίνητα και γραφεία.

Χειρότερο ήταν το β΄ τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο και για τη Γενική Εμπορίου, η οποία στο εξάμηνο εμφάνισε μείωση πωλήσεων κατά 19,5%, όταν στο δεύτερο τρίμηνο η αντίστοιχη πτώση έφτασε στο 25%. Στην «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων, από μικρά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο, το εξάμηνο έκλεισε με περιορισμένες ζημίες (-52,8 χιλ. ευρώ).

Από τον τραπεζικό κλάδο, αποτελέσματα εξαμήνου δημοσίευσε η Εμπορική Τράπεζα, όπου στο β΄ τρίμηνο φάνηκε αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις έναντι του πρώτου (325 εκατ. στο β΄ τρίμηνο, 535 εκατ. στο εξάμηνο) και τελικό αποτέλεσμα στο β΄ τρίμηνο χειρότερο από αυτό του πρώτου. Ανάλογες εξελίξεις αναμένουν οι αναλυτές και για τα αποτελέσματα των άλλων χρηματοπιστωτικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Αποτελέσματα εξαμήνου δημοσίευσε επίσης η Γενική Τράπεζα της οποίας οι ζημίες διευρύνθηκαν στα 214,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 36,2 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v