Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΜΚ: Τα «ανοιχτά μέτωπα» και οι επινοήσεις...

Τι «παίζει» με δέκα εισηγμένες που δρομολογούν ΑΜΚ και ΜΟΔ - Οι «τέχνες» που κατεργάζονται οι διοικήσεις των εταιριών για να αντλήσουν ρευστότητα και η φτωχή στατιστική των εκδόσεων της διετίας 2009 - 2010.

ΑΜΚ: Τα «ανοιχτά μέτωπα» και οι επινοήσεις...
Τι «παίζει» με δέκα εισηγμένες που δρομολογούν ΑΜΚ και ΜΟΔ - Οι «τέχνες» που κατεργάζονται οι διοικήσεις των εταιριών για να αντλήσουν ρευστότητα και η φτωχή στατιστική των εκδόσεων της διετίας 2009 - 2010.


Μεγάλους πονοκεφάλους προκαλεί η τρέχουσα οικονομική συγκυρία στις διοικήσεις των εισηγμένων εταιριών που προσπαθούν να αντλήσουν κεφάλαια μακροπρόθεσμης διάρκειας από την αγορά.

Με εξαίρεση τις μεγάλες τράπεζες και λίγα ακόμη blue chips, οι κεφαλαιαγορές είναι ερμητικά κλειστές και η επιτυχία των εκδόσεων βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο κατά πόσον οι βασικοί μέτοχοι θα αποφασίσουν «να βάλουν το χέρι στην τσέπη».

Η ανακοίνωση μιας εταιρίας για αύξηση κεφαλαίου συνήθως επηρεάζει αρνητικά την τιμή της μετοχής βραχυπρόθεσμα, λόγω της ταμειακής στενότητας των επενδυτών μειοψηφίας και του φόβου για «διάχυση» (dilution) του ποσοστού τους (οπότε σπεύδουν να ρευστοποιήσουν).

Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, είναι πιθανόν οι μετοχές των κεφαλαιακά ενισχυμένων εταιριών να υπεραποδώσουν στο ταμπλό του Χ.Α., λόγω της ενισχυμένης ρευστότητάς τους σε περίοδο κρίσης.

Η απόφαση επίσης ενός βασικού μετόχου να βάλει «ζεστό χρήμα» στην εταιρία του εκλαμβάνεται από αρκετούς ως «ψήφος εμπιστοσύνης» προς την εισηγμένη και τις προοπτικές της.

Χαμηλότερες τιμές από πέρυσι

Στις πλείστες των περιπτώσεων, όσες εισηγμένες προχώρησαν κατά τη διετία 2009 - 2010 σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου έχουν δει τις τρέχουσες τιμές των μετοχών τους να υποχωρούν αρκετά (ή και πολύ) χαμηλότερα από τις αντίστοιχες τιμές διάθεσης των περυσινών εκδόσεων. Ενδεικτικά, άλλωστε, είναι τα παρακάτω παραδείγματα:

Εθνική - Alpha Bank: Χαμηλότερα από τα επίπεδα των περυσινών τιμών διάθεσης των νέων μετοχών στις αντίστοιχες ΑΜΚ βρίσκονται σήμερα οι τιμές της Εθνικής και της Alpha. Συγκεκριμένα, ενώ οι περυσινές αυξήσεις κεφαλαίου έγιναν στα 11,3 ευρώ για την ΕΤΕ και στα 6 ευρώ για την Alpha Bank, οι τρέχουσες τιμές στο ταμπλό (κοντά στα 7,5 και στα 4,5 ευρώ αντίστοιχα) είναι σαφώς χαμηλότερες.

Τράπεζα Αττικής: Σε καλό timing και χωρίς προβλήματα καλύφθηκε πέρυσι η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, όταν οι νέες (τότε) μετοχές είχαν διατεθεί προς 1,40 ευρώ. Παρά την ικανοποιητική πορεία της εισηγμένης κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, η τιμή του τίτλου έχει υποχωρήσει κοντά στο 1,10 ευρώ.

Τ Bank (πρώην Aspis Bank): Η αύξηση κεφαλαίου καλύφθηκε σχεδόν αποκλειστικά από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο κατέβαλε 60 λεπτά για κάθε νέα μετοχή. Σήμερα, ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος γύρω στα 35 λεπτά.

Audiovisual: Η περυσινή αύξηση κεφαλαίου έγινε προς 71 λεπτά ανά μετοχή, καλύφθηκε μερικώς (σχεδόν αποκλειστικά από τον βασικό μέτοχο) και η σημερινή τιμή του τίτλου κυμαίνεται μεταξύ 40 και 45 λεπτών…

Nutriart: Άλλη μια αύξηση κεφαλαίου που καλύφθηκε μερικώς, και αυτό με τον βασικό μέτοχο να συνεισφέρει το μέγιστο (αν όχι το σύνολο) των κεφαλαίων. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ήταν στα 96 λεπτά και η τρέχουσα τιμή του τίτλου κυμαίνεται γύρω στα 25 λεπτά…

Σε κάθε κανόνα, βέβαια, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, και αναφερόμαστε στην περίπτωση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, όπου η τρέχουσα τιμή της μετοχής είναι ανώτερη από την περυσινή τιμή διάθεσης, αν συνυπολογιστεί ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα η εισηγμένη διένειμε δωρεάν μία νέα σε κάθε τέσσερις παλαιές μετοχές. Στην εξέλιξη αυτή σημαντική συμβολή είχαν η ανοδική φετινή πορεία του ομίλου και οι θετικές ταμειακές ροές του κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.


Τέχνας… κατεργάζονται

Η δυσκολία άντλησης κεφαλαίων από τη χρηματιστηριακή αγορά οδήγησε αρκετές εισηγμένες να επινοήσουν άλλους τρόπους προκειμένου να αναπτυχθούν και να διευρύνουν την γκάμα των δραστηριοτήτων τους.

Στη Sciens, οι βασικοί μέτοχοι πρόσφεραν μια σειρά συμμετοχές και αντί αυτού έλαβαν νέες μετοχές.

Στη Centric σχεδιάζεται η εξαγορά συμμετοχών άλλων εταιριών κατά ένα μέρος μέσω έκδοσης νέων μετοχών.

Πέραν αυτών, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας έχει επιστρατευτεί και η μέθοδος της έκδοσης μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιακών δανείων.

H Vell διέγνωσε έγκαιρα την επιδείνωση στην αγορά των ηλεκτρικών συσκευών και προχώρησε στο πρώτο φετινό εξάμηνο σε έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου με τιμή μετατροπής (τα 39 λεπτά) που ήταν τότε χαμηλότερη από την τότε τρέχουσα τιμή του τίτλου. Μέρος του συγκεκριμένου ΜΟΔ έχει ήδη μετατραπεί σε μετοχές. Επιπλέον, η εισηγμένη προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω κεφαλαιοποίησης χρεών ύψους 300 χιλ. ευρώ.

Στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες εξέδωσε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ, που κάλυψε ο στρατηγικός της συνεταίρος (Linnaeus Fund), ενώ η Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες ενίσχυσε τη ρευστότητά της, πουλώντας τη συμμετοχή της στη νορβηγική Marine Farms.

H Euromedica μέσα από τη μερική μετατροπή ομολογιακού δανείου, αλλά και με την εκχώρηση ιδίων μετοχών, προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ως μέρος της γενικότερης αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών της.

Για μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο με συμμετοχή νέων επενδυτών είχε μιλήσει η Imperio, πλην όμως από τότε πέρασαν πολλοί μήνες χωρίς να έχουμε κάποια σχετική εξέλιξη.


Τα «ανοιχτά μέτωπα»

Οι αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου θα πρέπει να θεωρούνται καλυμμένες από τώρα. Το ζητούμενο στην έκδοση της Εθνικής είναι το αν και πόσο θα επηρεαστεί η Σοφοκλέους από τη συγκεκριμένη αύξηση κεφαλαίου, ή στον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα αντλήσει από τις αγορές.

Οι προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας είχαν καλυφθεί από τους επενδυτές, σε μια προσπάθεια πολλών μετόχων μειοψηφίας να κάνουν «μουαγέν» (μείωση του μέσου κόστους τους). Η τράπεζα μάλιστα τώρα προωθεί έκδοση 3 νέων μετοχών για κάθε 1 παλαιά προς 3,19 ευρώ ανά μετοχή, όταν η τρέχουσα τιμή του τίτλου είναι σαφώς χαμηλότερη. Θα αλλάξει τους όρους η τράπεζα μέσω νέας γενικής συνέλευσης; Θα προχωρήσει η μητρική Societe Generale στην έκδοση καλύπτοντας η ίδια την αύξηση και αυξάνοντας το ποσοστό της; Οψόμεθα..

Η αύξηση της Κλουκίνας - Λάππας ολοκληρώθηκε χθες, με τους βασικούς μετόχους να έχουν προχωρήσει σε αγοραστικές παρεμβάσεις τόσο στην αγορά των μετοχών όσο και στην αγορά των δικαιωμάτων. Από τις λίγες φορές, κατά την τελευταία διετία, όπου η τρέχουσα τιμή στο ταμπλό εξακολουθεί να παραμένει ανώτερη από την τιμή διάθεσης των 64 λεπτών.

Στην Hellas On Line η μητρική Intracom Συμμετοχών έχει προκαταβάλει (έως τις 30 Ιουνίου 2010) 9 εκατ. ευρώ έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου, ωστόσο, αν δεν προχωρήσει το deal με τη Forthnet, εκτιμάται ότι χρειάζεται σαφώς μεγαλύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση και ζητούμενο είναι ο τρόπος με τον οποίον θα υλοποιηθεί.

Μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που θα καλυφθεί από υπάρχοντες και νέους μετόχους σχεδιάζει και η Dionic. Προ διετίας περίπου, οι βασικοί μέτοχοι είχαν μετατρέψει ομολογίες τους σε μετοχές προς 91 λεπτά ανά τίτλο, ενώ σήμερα η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη γύρω στα 40 - 45 λεπτά.

Σε αύξηση κεφαλαίου έως 4 εκατ. ευρώ προτίθεται να προχωρήσει η εταιρία Βαράγκης, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς της. Αν και η διοίκηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη στάση της, η αγορά πιστεύει ότι η πορεία της έκδοσης θα συναρτηθεί άμεσα με τη στάση του βασικού μετόχου.

Στην περίπτωση της Cardico, τον πρώτο λόγο έχουν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν συμφωνήσει κατ’ αρχάς να κεφαλαιοποιήσουν μέρος των χρεών τους και να δώσουν πρόσθετη ρευστότητα στην εισηγμένη. Η καθυστέρηση, ωστόσο, που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας (δεν έχει ψηφιστεί το θέμα στη γενική συνέλευση των μετόχων) έχει αρχίσει να προκαλεί εκνευρισμό και ανησυχίες.

Σε αγώνα διάσωσης για την Plias και τη Shelman έχουν επιδοθεί τα νέα ιδιοκτησιακά τους σχήματα, δρομολογώντας -μεταξύ άλλων- και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Στην Plias στόχος είναι να αντληθούν 12,1 εκατ. ευρώ, ενώ στη Shelman απόφαση αναμένεται στην επικείμενη επαναληπτική γενική συνέλευση της εισηγμένης. Και στις δύο περιπτώσεις, βασική παράμετρος για την κάλυψη εκτιμάται ότι θα είναι η στάση των βασικών μετόχων.

Το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου εξετάζουν και άλλες εισηγμένες εταιρίες, όπως για παράδειγμα το ΙΑΣΩ (αποφάσεις θα ληφθούν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου και κάτω από προϋποθέσεις) και φυσικά αρκετές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v