Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tραπεζικά deals: Τι βλέπουν οι διαχειριστές...

Μόλις το 8% των fund managers που συμμετείχαν σε συνέδριο της Merrill Lynch στο Λονδίνο δεν βλέπει τραπεζικό deal στην Ελλάδα. Ένας στους δύο εκτιμά συμφωνία μεταξύ των 4 "μεγάλων". Το "ρίσκο χώρας" η βασική ανησυχία.

Tραπεζικά deals: Τι βλέπουν οι διαχειριστές...
Μόλις το 8% των fund managers που συμμετείχαν σε τραπεζικό συνέδριο της Merrill Lynch στο Λονδίνο θεωρεί ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος δεν προχωρά σε νέο κύκλο συγχωνεύσεων, αναφέρει ο οίκος σε έκθεσή του μετά τις παρουσιάσεις της Εθνικής, της Alpha και της Πειραιώς.

Πιο συγκεκριμένα, το 56% θεωρεί ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μία συγχώνευση μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, το 11% εκτιμά ότι η προσφορά της Πειραιώς θα στεφθεί με επιτυχία και θα οδηγήσει σε περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου (σ.σ.: η δημοσκόπηση έλαβε χώρα πριν από την ανακοίνωση απόσυρσης της προσφοράς από την Πειραιώς), το 6% "βλέπει" εξαγορές ελληνικών τραπεζών από ξένες και το 19% πιστεύει ότι θα προκύψουν συγχωνεύσεις κρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ το τοπίο όσον αφορά στις ιδιωτικές τράπεζες θα παραμείνει το ίδιο.       

Η πλειονότητα των επενδυτών που συμμετείχε στη δημοσκόπηση της Merrill Lynch σημείωσε ότι βασική ανησυχία τους δεν είναι τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών αλλά πρωτίστως το ρίσκο χώρας. Πιο συγκεκριμένα, οι ξένοι επενδυτές απάντησαν ότι αυτά που θα τους ενδιέφεραν περισσότερο ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες είναι η ομαλοποίηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η επιστροφή στον διατραπεζικό δανεισμό.

Στις παρουσιάσεις τους και οι τρεις τράπεζες τόνισαν ότι υπάρχει οικονομική λογική σε συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι κινήσεις αυτές δεν αναμένεται να βοηθήσουν τα προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας.

Παράληλα, η διοίκηση της Εθνικής επανέλαβε ότι η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου δεν θα χρησιμοποιηθεί για χρηματοδότηση εξαγοράς, τονίζοντας πως δεν επιθυμεί να διαθέσει το "μαξιλάρι" ρευστότητας που διαθέτει σε μια εξαγορά με ρευστό και επίσςη ότι είναι εναντίον πιθανής διάσωσης αδύναμης τράπεζας από την ΕΤΕ. Σύμφωνα με τη M.L., η διοίκηση εξέφρασε την πρόθεσή της να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους όταν βελτιωθεί η μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας.    

Ακόμα, και οι τρεις τράπεζες εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική κυβέρνηση και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί. Και οι τρεις υπογράμμισαν την καλύτερη από τις προβλέψεις πρόοδο στη μείωση των δαπανών κι εκτίμησαν ότι μέσα στην επόμενη διετία θα σημειωθούν πολύ καλά αποτελέσματα σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα. 

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφεραν οι τρεις τράπεζες, οι τάσεις σε σχέση με την ποιότητα ενεργητικού είναι ευθυγραμμισμένες με αυτές που έχουν παρατηρηθεί στα τελευταία τρίμηνα. Οι δε επισφάλειες αναμένεται να φτάσουν στα ανώτατα επίπεδα στα μέσα του 2011. 

Η Merrill Lynch επισημαίνει ότι διατηρεί συστάσεις "buy" για την Εθνική και την Alpha Bank, με τιμές-στόχους στα 11,3 και 8,1 ευρώ αντίστοιχα. Διατηρεί επίσης σύσταση "neutral" για τη Eurobank (στα 6,4 ευρώ η τιμή-στόχος) και την Τράπεζα Πειραιώς, με τιμή-στόχο τα 6,1 ευρώ.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v