Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Οι άγνωστοι "παίκτες" της ενέργειας

10+4 ενδεικτικά παραδείγματα εταιριών διαφόρων κλάδων που έχουν επεκτείνει το ενδιαφέρον τους στον κλάδο και θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκομίσουν μεγάλα οφέλη σε περίπτωση όπου τα σχέδιά τους ευοδώνονταν.

Εισηγμένες: Οι άγνωστοι παίκτες της ενέργειας
Ο κλάδος της ενέργειας συγκαταλέγεται στους πλέον καυτούς της ελληνικής οικονομίας και αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι περισσότερες δραστηριότητες επηρεάζονται ιδιαίτερα πτωτικά από την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Από τις εισηγμένες του κλάδου δεν είναι λίγες αυτές που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο -και επιδιώκουν να παίξουν ακόμη μεγαλύτερο- στον χώρο της ενέργειας, μεταξύ των οποίων π.χ. η ΔΕΗ, το δίδυμο Μυτιληναίος - Μέτκα, η Τέρνα Ενεργειακή, η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ, οι κατασκευαστικοί όμιλοι Ελλάκτωρ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ κ.ά.

Πέραν όμως αυτών, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στον ενεργειακό τομέα ποντάρουν και πολλές άλλες εισηγμένες των οποίων η βασική δραστηριότητα είναι εντελώς διαφορετική (βιομηχανίες, εταιρίες συμμετοχών, πληροφορική κ.λπ.).

Έτσι, η αγορά δεν γνωρίζει πάντοτε το αν και κατά πόσο οι επιδόσεις των εταιριών αυτών θα μπορούσαν να επηρεαστούν θετικάν από τον κλάδο της ενέργειας στο μέλλον, ιδίως στην περίπτωση όπου τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα η διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι κερδοφορίες από τις βασικές δραστηριότητες των περισσότερων εταιριών έχουν περιοριστεί δραματικά και οι κεφαλαιοποιήσεις στο ταμπλό του Χ.Α. έχουν υποχωρήσει κατά πολύ, ενδέχεται η προσθήκη των κερδών από τον κλάδο της ενέργειας να είναι σε θέση να αλλάξει την εικόνα της μετοχής και τη μελλοντική της πορεία στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Alpha Γκρίσιν: Στην Ελλάδα, ο όμιλος του κ. Βασίλη Γκρίσιν, σε συνεργασία με την Deutsche Bank, έχει υποβάλει αιτήσεις για έξι αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 150 MW.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η δραστηριότητα στον χώρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας μέσω της κατά 40% συμμετοχής της στη βουλγαρική Karnobat Aeolia. Η τελευταία έχει υπογράψει σύμβαση παραχώρησης για 30 χρόνια σε έκταση 8.424 στρεμμάτων στη Βουλγαρία, με στόχο την ανάπτυξη και λειτουργία αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 111 MW. Οι σχετικές άδειες αναμένεται να ληφθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

DIONIC: Μεταξύ των πολυποίκιλων δραστηριοτήτων του ομίλου, έχει υποβληθεί αίτηση για αδειοδότηση αιολικού πάρκου 45 MW στην Κορινθία, ενώ επίσης η Dionic έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στη διανομή και εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της Aegean Power.

Δομική Κρήτης: Μέσα στο 2011 αναμένεται η λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 5 MW από τη θυγατρική της Αιολική Κουλούκωνας. Επιπλέον, έχουν υποβληθεί αιτήσεις για αιολικά και ηλιακά πάρκα τόσο εντός όσο και εκτός Κρήτης.

Επιπλέον, η Δομική Κρήτης έχει συνάψει συμφωνία με την ENEL για πώληση θυγατρικών της αιολικών πάρκων (έχει ήδη παραδώσει δύο) με την προϋπόθεση ότι αυτά θα λαμβάνουν άδειες παραγωγής και εγκατάστασης.

ΕΛΒΙΕΜΕΚ: Η εισηγμένη διαθέτει ακίνητα τα οποία προτίθεται να εκμεταλλευτεί. Τα δύο από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να λειτουργήσουν ισάριθμα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Το πρώτο από αυτά είναι στο Τάχυ Βοιωτίας ισχύος 1,95 MW, έχει πάρει όλες τις σχετικές άδειες και έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η επένδυση των 4,8 εκατ. ευρώ (1,3 εκατ. από την πρόσφατη ΑΜΚ και τα υπόλοιπα 3,48 με δανεισμό) ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί τους πρώτους μήνες του 2011 και να αποφέρει σε ετήσια βάση έσοδα γύρω στο 1 εκατ. ευρώ.
Για το δεύτερο αιολικό πάρκο (ισχύος 985,6 KW) έχει υποβληθεί αίτημα προς τη ΔΕΗ και ελπίζεται ότι θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί ίσως και μέσα στο 2011.

Επίλεκτος: Μέσω της 100% θυγατρικής της έχει ληφθεί η άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 9,99 MW στη Βαμβακού Φαρσάλων και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στους πρώτους μήνες του 2011.

Ικτίνος: Βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία το πρώτο αιολικό πάρκο στο Μεγαβούνι Δράμας, ισχύος 22 MW, που αναμένεται να αποφέρει ετήσια έσοδα της τάξεως των 3,85 εκατ. ευρώ. Ένα δεύτερο αιολικό πάρκο στον νομό Δράμας, ισχύος 8 MW, αναμένεται να ξεκινήσει περίπου σε έναν χρόνο, ενώ υπάρχουν άλλες κατατεθειμένες αιτήσεις για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Info-Quest: Ο πολύ γνωστός όμιλος πληροφορικής δραστηριοποιείται έντονα μέσω της κατά 55% θυγατρικής του Quest Ενεργειακής και στον χώρο της ενέργειας. Μεταξύ των εξελίξεων που αφορούν στο συγκεκριμένο κομμάτι του ομίλου σημειώνουμε:

• Γύρω στον Μάρτιο του 2011 αναμένεται η λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 11 MW στην περιοχή Θήβα της Βοιωτίας, το οποίο προβλέπεται να αποφέρει ετήσια έσοδα γύρω στα 4,5 εκατ. ευρώ.
• Μέσα στο 2011 θα ανατεθεί η κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 2,07 MW στο Δίστομο Βοιωτίας.
• Έναρξη ανάθεσης μέσα στο 2010 φωτοβολταϊκού πάρκου 500 KW στη Χαλκιδική.
• Έχει ληφθεί άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 38 MW στη Φωκίδα.
• Υπάρχουν βεβαιώσεις για την έκδοση αδειών παραγωγής ενέργειας για τρία αιολικά πάρκα στη Λάρισα και στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 60 MW. Η έναρξη κατασκευής των έργων αυτών τοποθετείται εντός του 2011.
• Έχουν υποβληθεί πολλές άλλες αιτήσεις.

Μπήτρος Συμμετοχών: Μέσω της κατά 100% θυγατρικής της Μπήτρος Μεταλλουργική απέκτησε δύο άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συνολικής ονομαστικής ισχύος 3,85 MW, που θα εγκατασταθούν στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο Αττικής και στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Πλαστικά Κρήτης: Αθόρυβη αλλά αποτελεσματική όπως πάντα η εισηγμένη εταιρία, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και στον τομέα της ενέργειας. Διαθέτει ήδη αιολικό πάρκο σε λειτουργία στην Κρήτη ισχύος 12 MW, που απέφερε στο πρώτο φετινό εξάμηνο κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτών:

• Προχωρεί σύντομα σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού 100 KW στην οροφή των αποθηκών της στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
• Υπό κατασκευή βρίσκεται φωτοβολταϊκός σταθμός 80 KW στον χώρο του αιολικού πάρκου της εταιρίας στην περιοχή Βρουχά Νομού Λασηθίου.
• Στόχος της Sun Partners (συμμετοχή εισηγμένης με 24%) είναι η δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 4 MW στον νομό Κιλκίς.

S&B Βιομηχανικά Ορυκτά: Εξετάζεται το θέμα εκμετάλλευσης της γεωθερμικής ενέργειας στη Μήλο, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται να έχει "παγώσει" επί του παρόντος λόγω διαφόρων αντιδράσεων και έτσι δεν αναμένεται κάτι απτό στο άμεσο μέλλον.

Αυτοί που ωφελούνται έμμεσα

Υπάρχουν βέβαια και εισηγμένες στο Χ.Α. που μπορεί να μη δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ενέργειας, πλην όμως έχουν λόγους να ωφεληθούν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, σε περίπτωση όπου ο κλάδος αρχίσει να τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι δύο εταιρίες παραγωγής καλωδίων (Ελληνικά Καλώδια και Nexans Ελλάς) αλλά και κατασκευαστές μερών ή συστημάτων μονάδων εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως π.χ. η Mevaco, μία θυγατρική της Sciens (Ηλιόσφαιρα) κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v