Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ποιες επιμένουν στις ίδιες μετοχές

Γιατί σε μια πτωτική περίοδο για τον Γενικό Δείκτη και σε περιβάλλον έντονης χρηματοδοτικής στενότητας συνεχίζουν να «καίνε ρευστό» αγοράζοντας μετοχές τους - Παραδείγματα εταιριών που «άλλαξαν ρότα».

Εισηγμένες: Ποιες επιμένουν στις ίδιες μετοχές
Γιατί σε μια πτωτική περίοδο για τον Γενικό Δείκτη και σε περιβάλλον έντονης χρηματοδοτικής στενότητας συνεχίζουν να «καίνε ρευστό» αγοράζοντας μετοχές τους - Παραδείγματα εταιριών που «άλλαξαν ρότα».

Γιατί σε μια πτωτική περίοδο για τον Γενικό Δείκτη και σε περιβάλλον έντονης χρηματοδοτικής στενότητας συνεχίζουν να «καίνε ρευστό» αγοράζοντας μετοχές τους - Παραδείγματα εταιριών που «άλλαξαν ρότα».

Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες εταιρίες που ακόμη μέσα στο 2010 -ακόμη και κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα- συνεχίζουν να προβαίνουν σε αγορές ιδίων μετοχών τους, παρά:

α) τις σημαντικές έως και μεγάλες απώλειες που έχουν καταγράψει μέχρι σήμερα από την τακτική τους αυτή,

β) την επιμονή τους να διώχνουν από το ταμείο τους μετρητά, σε μια περίοδο όπου «τα μετρητά είναι βασιλιάς» και η άντληση δανειακών (από τράπεζες) και ιδίων (ΑΜΚ) κεφαλαίων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση,

γ) τη μείωση του αριθμού των μετοχών που κατέχει η μειοψηφία, άρα και τη μείωση της εμπορευσιμότητας, μεσομακροπρόθεσμα.

Παρ' όλα αυτά, μόνο κατά τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε να προβαίνουν σε αγορές ιδίων μετοχών, μεταξύ άλλων, οι εταιρίες Sciens, Yalco, Info-Quest, Eurobank Properties, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΤΡΑΚ, Κυριακίδης Μάρμαρα, Ευρωσύμβουλοι, Έλτον Χημικά, Alpha Trust Ανδρομέδα, Δίας ΑΕΕΧ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Lamda Development, Profile κ.ά.

Με discount και μετρητά

Μια ομάδα εισηγμένες που προχωρούν σε αγορές ιδίων μετοχών είναι αυτές που συνδυάζουν ικανοποιητική ρευστότητα και μεγάλο discount σε σύγκριση με την εσωτερική τους αξία. Με βάση τα δεδομένα του τελευταίου έτους στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, δεν είναι καθόλου σπάνιο διάφορες κατηγορίες εταιριών (ΑΕΕΧ, ΑΕΕΑΠ, συμμετοχών κ.λπ.) να είναι διαπραγματεύσιμες με έκπτωση έναντι της καθαρής εσωτερικής τους αξίας (NAV) που προσεγγίζει ή και υπερβαίνει το 50%.

Αν λοιπόν οι εταιρίες αυτές διαθέτουν παράλληλα και ικανοποιητική ρευστότητα, τότε προχωρούν σε αγορές ιδίων μετοχών, επειδή: α) αγοράζουν με σημαντική έκπτωση τους τίτλους των επενδυτών μειοψηφίας και β) πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα είτε τα discount θα κλείσουν, είτε οι εσωτερικές αξίες των μετοχών θα ανεβούν, είτε, τέλος, θα υπάρξει ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω.

Σ’ αυτήν την κατηγορία μετοχών θα μπορούσαν να ενταχθούν οι Δίας ΑΕΕΧ (οι αγορές ιδίων μετοχών δεν αναμένεται να συνεχιστούν μετά την απόφαση του Δ.Σ. για απορρόφηση της εισηγμένης από τη Eurobank), Sciens, Alpha Trust Ανδρομέδα, Lamda Development, Eurobank Properties κ.ά.).

Άλλες περιπτώσεις

Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση γύρω στα 190 - 195 εκατ. ευρώ, έχει ίδια κεφάλαια 241,2 εκατ. (30/9/2010) και σημαντική κερδοφορία για τη φετινή χρήση. Επιπρόσθετα, μετά την περυσινή ΑΜΚ και τις λοιπές αναδιαρθρώσεις που έγιναν, ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κατακόρυφα.

Στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αποτίμηση της εισηγμένης είναι χαμηλότερη από το άθροισμα της αποτίμησης των επιμέρους δραστηριοτήτων της.

Η Κυριακίδης Μάρμαρα είναι διαπραγματεύσιμη κάτω από τη λογιστική της αξία (P/BV λίγο χαμηλότερο του 0,5) και αναμένει για φέτος αυξημένη κερδοφορία λόγω κυρίως του ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων στο εξωτερικό.

Με ανάλογα χαμηλό δείκτη P/BV και η μετοχή της Έλτον Χημικά, η οποία, με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 15 εκατ., σημείωσε κέρδη εξαμήνου 1,17 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΤΡΑΚ ξεκίνησε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών από την εποχή των παχιών (χρηματιστηριακών) αγελάδων και το συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Διαθέτει υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση και είναι διαπραγματεύσιμη κοντά στο 60% της καθαρής της θέσης (31,7 εκατ. έναντι 57,3 εκατ. στις 30/6/2010).

Στην Profile (κεφαλαιοποίηση 5,5 εκατ., ίδια κεφάλαια 13,9 εκατ. στις 30/6/2010) όχι μόνο συνεχίζεται το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών (ανέρχονται στο 3,36% του συνόλου), αλλά αγοραστικά παρεμβαίνει και ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης κ. Χ. Στασινόπουλος. Η εταιρία έκλεισε με μικρά κέρδη το πρώτο φετινό εξάμηνο.

Η Info-Quest είναι διαπραγματεύσιμη στο ταμπλό του Χ.Α. προς περίπου 58 - 60 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαια του ομίλου διαμορφώνονται (στοιχεία 30ής/6/2010) στα 194,2 εκατ. ευρώ. Μέτρια τα αποτελέσματά της λόγω της κρίσης, ωστόσο έχει κλείσει τις «τρύπες» του παρελθόντος και έχει σημαντική θέση στην ενέργεια που δεν έχει αρχίσει ακόμη να αποδίδει.

Στην περίπτωση των Ευρωσυμβούλων, ο δείκτης P/BV είναι μεγαλύτερος του 3 (φύση εργασιών), τα αποτελέσματα εξαμήνου ήταν ζημιογόνα και κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο η τιμή της μετοχής έχει καταγράψει κέρδη πάνω από 85%!

Η Yalco έχει υποχρεωθεί την τελευταία διετία σε έντονα ζημιογόνα αποτελέσματα και βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης. Παρ' όλα αυτά, όχι μόνο διένειμε φέτος μέρισμα, αλλά συνεχίζει και τις αγορές ιδίων μετοχών, διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά (κεφαλαιοποίηση 4,3 εκατ., στα 12,3 εκατ. η καθαρή θέση στις 30/6/2010).

Ποιες άλλαξαν στάση

Μεταξύ των εταιριών που έχουν σταματήσει να αγοράζουν ίδιες μετοχές συγκαταλέγονται οι παρακάτω:

• Τράπεζες όπως η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς ρευστοποίησαν τα πακέτα των ιδίων μετοχών τους το 2009, ενισχύοντας τη ρευστότητά τους.

• Η Dionic αποφάσισε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2009 να σταματήσει τις αγορές των ιδίων μετοχών της και μάλιστα επιχείρησε να το πουλήσει σε θεσμικά χαρτοφυλάκια, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα λόγω της αρνητικής συγκυρίας που επικράτησε στη συνέχεια.

• H Euromedica εκχώρησε το πακέτο των ιδίων μετοχών της, προκειμένου να μειώσει τις υποχρεώσεις της.

• Η Επίλεκτος ακύρωσε σχεδόν 300.000 ίδιες μετοχές της και τώρα αγοραστής του τίτλου βγαίνει πολύ συχνά ο κ. Ευρυπίδης Δοντάς (εκ των βασικών μετόχων).

• Ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου έχει αποφασίσει να πουλήσει 135.000 ίδιες μετοχές του (το 0,47% του συνόλου) στο διάστημα από 18 έως και 31 Δεκεμβρίου του 2010 έναντι κατώτερης τιμής 0,50 ευρώ (το μέσο κόστος κτήσης είναι πολλαπλάσιο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v