Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες μετοχές "φλερτάρουν" με τα υψηλά 12μήνου

Ριζική αλλαγή σκηνικού τις τελευταίες εβδομάδες στο ΧΑ. Ποιες μετοχές αγγίζουν τα υψηλά 12μήνου. Σε απόσταση από τα υψηλά οι τραπεζικοί τίτλοι. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν και οι ουραγοί.

  • του Ζαφείρη Σταθόπουλου
Ποιες μετοχές φλερτάρουν με τα υψηλά 12μήνου
Ριζική αλλαγή σκηνικού παρατηρείται τις τελευταίες λίγες εβδομάδες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, γεγονός που απεικονίζεται ανάγλυφα και στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Έτσι, ενώ μέχρι πρότινος "ξεχείλιζε" η λίστα με τις μετοχές που έγραφαν νέα χαμηλά δωδεκαμήνου, σήμερα (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα της SOLIDUS Χρηματιστηριακής) το 14% του συνόλου των μετοχών απέχει από το μέγιστο του 12μήνου λιγότερο από 10%!

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτον, στη σημαντική ανάκαμψη που έχει σημειώσει ο Γενικός Δείκτης μέσα στο 2011.

Δεύτερον, στο ότι αρκετές μετοχές είχαν καταφέρει να επιδείξουν μέσα στο 2010 σθεναρή άμυνα στο ταμπλό.

Και τρίτον, στο γεγονός πως αρκετές μετοχές που διακρίνονται για την ιδιαίτερα χαμηλή τους εμπορευσιμότητα συνήθως είναι διαπραγματεύσιμες σε πολύ στενό εύρος τιμών.

Με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει χθες 23,4% χαμηλότερα από το υψηλό του δωδεκαμήνου, βλέπουμε πως μια ανάσα από το υψηλό (απόσταση έως 5%), βρίσκονται εταιρίες όπως: η MLS (πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, μηδενικός δανεισμός), η Eurodrip, Στέλιος Κανάκης, (ισχυρή άμυνα στην κρίση), η Έλτον Χημικά και η Flexopack, το "εξαγωγικό" χαρτί της Coca Cola Τρία Έψιλον, ο όμιλος Μυτιληναίου ("χρυσή" πορεία η θυγατρική Μέτκα, θετικές εξελίξεις στην ενέργεια και στο Αλουμίνιο), η Mevaco (ανακάμπτει λόγω των αυξημένων παραγγελιών της Frigoglass) κ.ά.

Να σημειωθεί επίσης το… θαύμα που προκάλεσε ο Γεωργιανός ιδιοκτήτης του Linnaeus Fund, καθώς, σε συνδυασμό με τις ανεβασμένες τιμές της τσιπούρας, έχει ενισχύσει τις μετοχές τόσο της Νηρεύς (-3,3%) όσο και της Ιχθυοτροφεία Σελόντα (-2,2%).

Απόσταση μεταξύ του 5% και του 10% από το υψηλό 12μήνου παρουσιάζουν μεταξύ άλλων μετοχές όπως: Καράτζης (-5,82%), οι "εξαγωγικές" Frigoglass, Βιοχάλκο και Μέτκα, η γεμάτη μετρητά Quest Holdings, η Επίλεκτος που μπαίνει στην ενέργεια και βελτιώνει τις επιδόσεις της στις κλωστές, η Καθημερινή, η Inform Λύκος (το μεγαλύτερο ποσοστό κερδών από την αυστριακή θυγατρική), η Ευρωπαϊκή Πίστη (ανεβάζει τον κύκλο εργασιών σε πτωτική ασφαλιστική αγορά), η ΕΤΕΜ, το Πλαίσιο, η Dionic κ.ά.

Αντίθετα, οι τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται αρκετά μακρύτερα από τα μέγιστα του τελευταίου δωδεκαμήνου, παρά το σημαντικό rebound που έχουν σημειώσει τελευταία: -14,3% για την Τράπεζα Κύπρου, -32,1% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, -34,6% για την Αττικής, -37,6% για την Alpha Bank, -38,9% για τη Marfin-Λαϊκή, -47,4% για την Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς -54,4%, ΑΤΕbank -55,8% κ.λπ.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι αποστάσεις από το μέγιστο 12μήνου και πολλών άλλων μετοχών, όπως για παράδειγμα: ΟΛΘ (-10,6%), Autohellas (-11,1%), S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (-12,6%), ΟΠΑΠ (-13,2%), ΟΛΠ (-14,5%), Motor Oil (-15,1%), Revoil (-16,2%), Ελληνικά Πετρέλαια (-16,7%), Eurobank Properties (-18,1%), ΕΥΑΘ (-19,6%), Σιδενόρ (-21,9%), Jumbo (-35%) κ.ά.

Στον αντίποδα, υπάρχουν μετοχές που έχουν τεράστια απόσταση από το υψηλό τους το τελευταίο 12μηνο (πάνω από 80% πτώση σε σχέση με το υψηλό), παρότι με την άνοδο του Χ.Α. καταγράφουν άνοδο από τα χαμηλά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιαίτερα σημαντική (σε επίπεδα 40% - 45%). Μεταξύ αυτών, όπως φαίνεται και στον συνοδευτικό πίνακα, η Εικόνα Ήχος, η Πήγασος, η Βιοτέρ, η ΑΛΤΕΡ, η Ηλεκτρονική Αθηνών και η Alapis.



***Ο πίνακας της Solidus με τη μεταβολή των μετοχών από το μέγιστο και το ελάχιστο του τελευταίου 12μήνου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v