Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μάχες» μετρητών σε κλάδους… φωτιά!

Με ποιους τρόπους «γεμίζουν ταμείο» οι εισηγμένες εταιρίες σε κλάδους με έντονο ανταγωνισμό και μειωμένη ζήτηση λόγω της οικονομικής δυσπραγίας - 15 χαρακτηριστικά παραδείγματα.

«Μάχες» μετρητών σε κλάδους… φωτιά!
Με ποιους τρόπους «γεμίζουν ταμείο» οι εισηγμένες εταιρίες σε κλάδους με έντονο ανταγωνισμό και μειωμένη ζήτηση λόγω της οικονομικής δυσπραγίας - 15 χαρακτηριστικά παραδείγματα.


Αποφασισμένες να δώσουν τη «μάχη των μετρητών» εμφανίζονται οι περισσότερες εισηγμένες και ιδίως αυτές που εστιάζουν τη δραστηριότητά τους κυρίως στην εγχώρια αγορά.

Ο λόγος είναι απλός: σε μια περίοδο όπου η ζήτηση μειώνεται μήνα με τον μήνα, είναι αδύνατον να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, ή, ακόμη και αν αυτό είναι δυνατόν, είναι επικίνδυνο λόγω του υψηλού κινδύνου για επισφαλείς απαιτήσεις.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, πολλές εταιρίες αναζητούν μετρητά προκειμένου να αμυνθούν καλύτερα απέναντι στην κρίση, να κερδίσουν χρόνο και μεσοπρόθεσμα να διευρύνουν τα μερίδια αγοράς τους σε βάρος των ανταγωνιστών τους, κάποιοι εκ των οποίων «μοιραία» θα υποκύψουν.

Κάθε κλάδος, βέβαια, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και πολλές φορές κάθε περίπτωση εταιρίας είναι διαφορετική. Για τον λόγο αυτόν, θα αναφερθούμε ενδεικτικά στις παρακάτω περιπτώσεις:

Τηλεπικοινωνίες

Η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει δυσμενώς και τις ταμειακές ροές των εταιριών, σε μια περίοδο όπου όποιος προφτάσει να υλοποιήσει τις απαιτούμενες (υψηλές) επενδύσεις θα αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητά του στην αγορά.

Απέναντι σ’ αυτήν τη συγκυρία, η Forthnet θα συνεχίσει και φέτος να χρησιμοποιεί ως «αγελάδα μετρητών» τη θυγατρική της Nova.

Στην Hellas On Line, η γενική συνέλευση έχει ψηφίσει σχετικά, η μητρική Intracom Συμμετοχών έχει προκαταβάλει κεφάλαια και η Vodafone αποφάσισε να μη συμμετάσχει. Επειδή η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών αναμένεται να είναι σαφώς ανώτερη από την τρέχουσα τιμή του τίτλου, το κατά πόσον θα καλυφτεί η έκδοση θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον ο όμιλος Κόκκαλη, ή τρίτος επενδυτής, αποφασίσει να βάλει το χέρι στην τσέπη…

Όσον αφορά τώρα στον ΟΤΕ, ο Οργανισμός έχει εκδηλώσει την πρόθεση πώλησης του ποσοστού που κατέχει στην Telekom Srbija. Αν η κίνηση αυτή ολοκληρωθεί, τότε ο εισηγμένος όμιλος έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει το ταμείο του με πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτού, προβλέπεται ότι οι ταμειακές ροές του 2011 θα εξακολουθήσουν να είναι θετικές, παρά την όξυνση του ανταγωνισμού. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στον Οργανισμό θα ήθελαν να εισπράξουν το τίμημα από την πώληση της συμμετοχής στον σερβικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την αγορά του υπόλοιπου ποσοστού των μετοχών στη Rom Telecom.

Ηλεκτρικές συσκευές - Λιανική πληροφορικής

Στη λιανική αγορά υπολογιστών και ηλεκτρικών συσκευών, η πτώση της ζήτησης συνεχίζεται και φέτος, με δύο μόνο εταιρίες (Πλαίσιο και Κωτσόβολος) να επιτυγχάνουν κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Γενικότερα, έχουμε μία σοβαρή εταιρία (FNAC) που αποχώρησε από την αγορά, αρκετές επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε κεφαλαιακές ενισχύσεις και την πλειονότητα των εταιριών να καταγράφουν ζημιογόνα αποτελέσματα σε μακροχρόνια βάση.

Από τις εισηγμένες εταιρίες, η Πλαίσιο (μετά την επίτευξη θετικών ταμειακών ροών 22 εκατ. κατά την περυσινή χρήση) μηδένισε τα δάνεια για κεφάλαια κίνησης και διαθέτει ικανή ρευστότητα προκειμένου να εκμεταλλευτεί πιθανές ευκαιρίες.

Στην Ηλεκτρονική, το θέμα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών μελετά η διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας, χωρίς όμως να έχει ανακοινώσει κάτι παραπάνω επί του θέματος.

Με αρνητικά ίδια κεφάλαια και σοβαρά οικονομικά προβλήματα είναι διαπραγματεύσιμη στο Χ.Α. η Εικόνα Ήχος και για τον λόγο αυτόν θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων του βασικότερου μετόχου της (Expert Προμηθευτική).

Ιχθυοκαλλιέργειες

Με μικρότερο καθαρό δανεισμό έκλεισαν το 2010 οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του κλάδου σε σύγκριση με το 2009. Η Νηρεύς (λόγω της πώλησης της συμμετοχής στη νορβηγική Marine Farms έναντι 25 εκατ. ευρώ) και η Δίας (λόγω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ).

Παρ' όλα αυτά, το κεφαλαιακό θέμα για τον κλάδο δεν έχει κλείσει και εξελίξεις πιθανολογούνται κατά τους επόμενους μήνες, ενώ «ορθάνοιχτο» παραμένει το θέμα της συγχώνευσης δυνάμεων. Το μόνο βέβαιο είναι πως όλες οι εισηγμένες του κλάδου ακολουθούν «πολιτική μνημονίου» σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των λειτουργικών τους δαπανών.

Ακτοπλοΐα

Δεν θέλουν να θυμούνται την περυσινή χρονιά οι ακτοπλοϊκές εταιρίες, καθώς η οικονομική ύφεση και η μειωμένη τουριστική κίνηση οδήγησαν σε μεγάλες ζημίες και σε επιδείνωση ρευστότητας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είδαμε να ολοκληρώνονται οι αυξήσεις κεφαλαίου για την Attica Group και τη Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου.

Στις Μινωικές Γραμμές φαίνεται να επιδρά θετικά και στο μέτωπο της φερεγγυότητας ο έλεγχος από τον όμιλο Γκριμάλντι.

Στην ΑΝΕΚ, τέλος, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 25,2 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη, με την τρέχουσα τιμή του τίτλου να είναι χαμηλότερη από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών (0,30 ευρώ). Το ποσοστό κάλυψης θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα ακολουθήσουν οι βασικότεροι μέτοχοι καθώς και, ενδεχομένως, τρίτοι πιθανοί επενδυτές.

Να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα παραμένει το ποσοστό της Hellenic SeaWays που κατείχε η ΑΝΕΚ και φαίνεται να επιστρέφει στις Μινωικές Γραμμές, καθώς η χανιώτικη εταιρία δεν ήταν σε θέση να καταβάλλει τις απαιτούμενες από το συμβόλαιο πώλησης δόσεις.

Ιδιωτική υγεία

Η όξυνση του ανταγωνισμού, η οικονομική ύφεση και κυρίως οι τεράστιες καθυστερήσεις των ασφαλιστικών ταμείων στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους αποτελούν τα σοβαρότερα προβλήματα στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας.

Ο όμιλος Euromedica βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό του, ενώ αντίθετα το Υγεία και το ΙΑΣΩ προχωρούν σε αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Ο όμιλος Υγεία (πέρα από την αύξηση κεφαλαίου που γίνεται προκειμένου να εκμεταλλευτεί πιθανές ευκαιρίες εξαγορών) μέσα από την πώληση της θυγατρικής στην Τουρκία δεν βελτιώνει απλώς τη λειτουργική του κερδοφορία από το 2011, αλλά παράλληλα ενισχύει και το ταμείο του κατά 22 εκατ. ευρώ.

Το ΙΑΣΩ προχωρεί στην κεφαλαιακή του ενίσχυση προκειμένου να χρηματοδοτήσει επιθετικές κινήσεις τις οποίες ήδη έχει πραγματοποιήσει. Στην αύξηση αυτή θα κληθεί να συμμετάσχει και η Euromedica, που κατέχει γύρω στο 10% των μετοχών του ΙΑΣΩ.

Από καλύτερη θέση

Αν και οι περισσότερες εταιρίες προσπάθησαν μέσα στο 2010 να βελτιώσουν τις ταμειακές τους ροές προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους σε περίοδο κρίσης, κάποιες το κατάφεραν -μεταξύ άλλων- και ρευστοποιώντας περιουσιακά τους στοιχεία.

Η Autohellas, για παράδειγμα, όχι μόνο εκτιμάται ότι σημείωσε θετικές ταμειακές ροές μέσα στο 2010, αλλά κυρίως ρευστοποίησε τη συμμετοχή της στην Avis έναντι ποσού 29 εκατ. ευρώ.

Η επιπρόσθετη ρευστότητα, μάλιστα, ώθησε τη διοίκηση της εισηγμένης να αγοράσει δικαιώματα στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς και να συμμετάσχει σ’ αυτήν. Από το 2010, ήδη φάνηκε στην αγορά η αδυναμία αρκετών -μικρών κυρίως- ανταγωνιστικών εταιριών να προσφέρουν υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, λόγω δυσκολίας πρόσβασης στην τραπεζική αγορά.

Ο όμιλος της ΑΓΕΤ Ηρακλής δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, παρ' όλα αυτά έχει αποφασίσει να μετακομίσει και δεν είναι τυχαίο που έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση των -μεγάλης αξίας- σημερινών εγκαταστάσεών του. Σε περίπτωση όπου ο διαγωνισμός στεφθεί με επιτυχία, τότε θα έχουμε και μια καθόλου ευκαταφρόνητη ταμειακή ένεση για την εταιρία.

Αντίθετα, στον ίδιο κλάδο, ο όμιλος Τιτάν θα παρουσιάσει βελτιωμένη ρευστότητα βασιζόμενος στις καθαρές ταμειακές ροές του 2010 και στο γεγονός ότι οι μεγάλες επενδύσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Στην Imperio, η διοίκηση της εταιρίας δρομολογεί αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους έως 10,86 εκατ. ευρώ (1ν/1π προς 0,35 ευρώ) καθώς και έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου σε μετοχές, με παραίτηση των παλαιών μετόχων. Η τρέχουσα τιμή του τίτλου βρίσκεται στα επίπεδα της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών.

Ρευστό περιβάλλον για τις τράπεζες

Το ποιες τράπεζες και κατά πόσον θα προχωρήσουν σε νέες κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων τους μέσα στο 2011 θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα σχετικά με το ελληνικό μακροοικονομικό πρόβλημα.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, πάντως:

Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι η αύξηση κεφαλαίου στην Εμπορική Τράπεζα, καθώς η υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου προέρχεται από προκαταβολή μετρητών έναντι ΑΜΚ που έχει καταβάλει η Credit Agricole, αλλά και από παροχή εγγυήσεων του γαλλικού ομίλου.

Η Eurobank εξακολουθεί να αρνείται πως εξετάζει θέμα αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, θυμίζοντας ότι ενισχύθηκε μέσα από την πώληση της πολωνικής θυγατρικής της, ενώ παράλληλα θα τονώσει τα ίδια κεφάλαιά της και με την απορρόφηση της Δίας ΑΕΕΧ.

Οι δύο κυπριακές τράπεζες της Σοφοκλέους (Κύπρου και Marfin-Λαϊκή), αν και δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα κρατικό πακέτο στήριξης, ενίσχυσαν ήδη αλλά και θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον την κεφαλαιακή τους διάρθρωση. Η Τράπεζα Κύπρου μετά την περυσινή της ΑΜΚ θα προχωρήσει φέτος και στην έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου.

Ανάλογα τα πράγματα και για τη Marfin-Λαϊκή, που όχι μόνο προχώρησε επιτυχώς σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 488 εκατ. ευρώ, αλλά επιπλέον: α) ενίσχυσε τη ρευστότητά της ρευστοποιώντας την πλειοψηφία της αυστραλιανής θυγατρικής της, β) ανακοίνωσε ήδη έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Η Εθνική Τράπεζα εκτιμάται ότι έως το τέλος του μήνα θα έχει υλοποιήσει την πώληση του 20% της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank, ολοκληρώνοντας έτσι ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των κεφαλαίων της κατά 2,8 δισ. ευρώ (μαζί με την αύξηση κεφαλαίου του Ιανουαρίου και το ομολογιακό δάνειο που ήδη μετατράπηκε σε μετοχές).

Να θυμίσουμε επίσης ότι:

• Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου γύρω στο 1 δισ. ευρώ.
• Η Γενική Τράπεζα πριν από λίγους μήνες όχι μόνο υλοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά παράλληλα προχώρησε και στην έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v