Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δύσκολες εποχές για turn around stories

"Μηδέν από μηδέν μηδέν" προκύπτει για τους μετόχους μειοψηφίας εταιριών οι οποίες αγωνίζονται να ανακάμψουν και να αποφύγουν το μοιραίο - Χαρακτηριστικά παραδείγματα από το ταμπλό της Σοφοκλέους.

ΧΑ: Δύσκολες εποχές για turn around stories
 "Μηδέν από μηδέν μηδέν" προκύπτει για τους μετόχους μειοψηφίας εταιριών που αγωνίζονται να ανακάμψουν και να αποφύγουν το μοιραίο - Χαρακτηριστικά παραδείγματα από το ταμπλό της Σοφοκλέους.

Σχολιάζοντας ο "Χαμαιλέων" τη δρομολογούμενη προσπάθεια διάσωσης της Έδρασης, αμφέβαλε για το κατά πόσον οι μέτοχοι μειοψηφίας θα καταφέρουν να πάρουν πίσω κάτι περισσότερο από ψίχουλα, ακόμη και αν το εγχείρημα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία, όπως για παράδειγμα έγινε στην ΑΕΓΕΚ.

Μέσα δηλαδή από μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια, πωλήσεις ακινήτων και αξιόλογων θυγατρικών κ.λπ., η εμπειρία λέει πως:

Α. Είναι πολύ πιθανόν να διασωθούν και να επιβιώσουν οι εταιρίες.

Β. Είναι πολύ πιθανόν οι τράπεζες να αποφύγουν το σύνολο ή έστω το μεγαλύτερο μέρος των επισφαλειών από τα δάνεια που έχουν εκχωρήσει στις εταιρίες.

Γ. Αντίθετα, όμως, είναι ιδιαίτερα δύσκολο οι μέτοχοι μειοψηφίας να ανακτήσουν αξιοσημείωτο τμήμα της ήδη χαμένης περιουσίας τους. Και αυτό γιατί, πέραν των αυξημένων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα (λόγω της κρίσης) οι διοικήσεις στο να γυρίζουν τα αποτελέσματα από τις ζημίες στα κέρδη, οι μικρομέτοχοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και τη μεγάλη διάχυση (dilution) των ποσοστών τους.

Μία άλλη περίπτωση από αυτήν της Έδρασης είναι η προσπάθεια διάσωσης που επιχειρείται στην Εικόνα Ήχος, εταιρία που έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια (-4,8 εκατ. ευρώ στις 31/3/2011). Η εισηγμένη μέσα στο πρώτο τρίμηνο σημείωσε πωλήσεις 720 χιλ. ευρώ και ζημίες που προσέγγισαν το 1 εκατ. ευρώ!

Και αυτό παρά το γεγονός πως τα λειτουργικά έξοδά της μειώθηκαν κατά 42%. Και επίσης παρότι το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών της δεν βρίσκεται στις τράπεζες (δάνεια συν leasing γύρω στα 5,5 εκατ. ευρώ), αλλά στον βασικό της μέτοχο (Expert Hellas, 11,9 εκατ. ευρώ, που έχει αιτηθεί να ενταχθεί στις διατάξεις του άρθρου 99), άρα δεν συνεπάγονται κόστος…

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα διάσωσης της Εικόνα Ήχος

Πρώτον, την κεφαλαιοποίηση των οφειλών της προς τον βασικότερο μέτοχό της (θα εκδοθούν 39.801.022 νέες μετοχές, όταν οι υπάρχουσες είναι 20.8060.000), με στόχο τα αρνητικά ίδια κεφάλαια να μετατραπούν σε θετικά.

Δεύτερον, θα συνεχιστεί η αναδιάρθρωση του δικτύου πωλήσεων και αυτό στην πράξη σημαίνει κλείσιμο ζημιογόνων καταστημάτων (ήδη από την αρχή του έτους είχαμε το κλείσιμο τριών σημείων πώλησης).

Τρίτον, περιλαμβάνει κάποιες κινήσεις περιορισμού των δαπανών και είσπραξης εσόδων από την ενοικίαση υπάρχοντος αποθηκευτικού χώρου.

Πού είναι το πρόβλημα για τους μετόχους μειοψηφίας;

Ότι ακόμη και αν στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, τότε θα μιλάμε για πολύ μικρή αλυσίδα λιανικής πώλησης, η οποία θα διαθέτει το λιγότερο 150% περισσότερες μετοχές από τις ήδη υπάρχουσες (πολύ μεγάλη διάχυση ποσοστού).

Ένα τρίτο παράδειγμα είναι αυτό της Altec, η οποία στο πρώτο φετινό τρίμηνο κατάφερε να περιορίσει τις ζημίες της μόλις στις 258 χιλ. ευρώ, επιτυγχάνοντας μάλιστα και οριακά θετικές ταμειακές ροές. Παρ' όλα αυτά, η μετοχή έχει χάσει την τελευταία διετία (την περίοδο δηλαδή εμπλοκής των τραπεζών για να τη διασώσουν) το 76% της αξίας της και η τρέχουσα τιμή του τίτλου βρίσκεται μόλις στα 5 λεπτά…

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας σήμερα έχει υποχωρήσει στα 10,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο οποιοδήποτε σενάριο που θα οδηγήσει στην ουσιαστική διάσωση του γνωστού ομίλου πληροφορικής λογικά θα περιλαμβάνει και νέα αύξηση κεφαλαίου, καθώς η τρέχουσα καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 37,9 εκατ. ευρώ…

--- Από το ολότελα…

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι μέτοχοι μειοψηφίας δεν φαίνεται να διαθέτουν εναλλακτικές λύσεις, καθώς, σε περίπτωση όπου δεν εφαρμοστούν προγράμματα διάσωσης, θα χάσουν το σύνολο της περιουσίας τους.

Επιπλέον, από τα μέχρι σήμερα προγράμματα διάσωσης, οι μέτοχοι μειοψηφίας δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη (αυξήσεις και ομολογιακά καλύπτονται από τράπεζες και βασικούς μετόχους), ενώ οι νέες μετοχές αποκτώνται σε τιμές σαφώς ανώτερες από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές. Για παράδειγμα, στην Εδραση και στην Εικόνα Ήχος οι μετοχές θα διατεθούν προς 30 λεπτά η μία, όταν στο ταμπλό του Χ.Α. βρίσκονται κολλημένες στα 4 λεπτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v