Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ποιες επιμένουν... κερδοφόρα

Οι επιχειρήσεις οι οποίες τη δεκαετία που μεσολάβησε κατάφεραν να διατηρήσουν κερδοφορία πολύ κοντινή στα τότε επίπεδα ή ακόμη και να την αυξήσουν σημαντικά. Οι πικρές αλήθειες, οι αποχωρήσεις και οι γερές άμυνες.

Εισηγμένες: Ποιες επιμένουν... κερδοφόρα
Eνα από τα μεγάλα χρηματιστηριακά λάθη είναι να συγκρίνει κάποιος την πορεία του Γενικού Δείκτη για μεγάλα χρονικά διαστήματα (π.χ. δεκαετία), γιατί τα αποτελέσματα αυτής της σύγκρισης στρεβλώνονται για δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες: 

* Κατ’ αρχάς, γιατί η τιμή του Γενικού Δείκτη του X.A. δεν συνεκτιμά το ύψος του πληθωρισμού. 

* Και δεύτερον, διότι ο Γενικός Δείκτης με το πέρασμα του χρόνου δεν περιλαμβάνει την ίδια σύνθεση μετοχών κι ακόμα γιατί οι τίτλοι αυτοί δεν διατηρούν την ίδια στάθμιση. Και επειδή συνήθως στον Γενικό Δείκτη τείνουν να συμμετέχουν οι εκάστοτε... καλύτερες εταιρείες, οποιαδήποτε σύγκριση είναι χειρότερη από την απόδοση που έχει ένας επενδυτής αν διατηρεί πολλά χρόνια το τότε... μέσο χαρτοφυλάκιο της αγοράς.

Η (πικρή) αλήθεια είναι πως πολλές από τις εισηγμένες που μεσουρανούσαν στο Χ.Α. πριν από δέκα χρόνια (π.χ. Μαΐλλης, Πετζετάκις, Intracom, ΑΕΓΕΚ, Μηχανική και άλλες) σήμερα είτε βρίσκονται να διαπραγματεύονται στην κατηγορία της επιτήρησης είτε σημειώνουν πολύ χαμηλότερες οικονομικές επιδόσεις σε σχέση με το ένδοξο παρελθόν τους.

Ειδικότερα, αν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων του 2000 με τα περυσινά (2010), εκείνο που προκύπτει είναι αποκαρδιωτικό γιατί: 

* Δεν είναι καθόλου λίγες οι εταιρείες που στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το ταμπλό (π.χ. Μπαλάφας, ΑΛΤΕ, Promota, Αlfa-Alfa Holdings, Sex Form, ΔΙΕΚΑΤ, Αφοί Μεσοχωρίτη, Πουλιάδης κ.ά.). 

* Αρκετές άλλες σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα (π.χ. Αττικάτ, Εδραση, Ridenco, Altec κ.ά.). 

* Οι περισσότερες επιχειρήσεις το 2010 υποχρεώθηκαν σε πολύ μικρότερη κερδοφορία σε σύγκριση με αυτήν του έτους 2000, παρά τον ενδιάμεσο πληθωρισμό που μεσολάβησε και παρότι τη συγκεκριμένη δεκαετία έλαβαν χώρα αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά και απορροφήσεις άλλων εταιρειών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η πλειονότητα των εισηγμένων το 2010 δημοσίευσε ζημιογόνα αποτελέσματα, σε αντίθεση με το 2000 όπου η κερδοφορία ήταν ο κανόνας.

Γερές άμυνες

Παρ’ όλα αυτά, δεν λείπουν και εκείνες οι επιχειρήσεις οι οποίες τη δεκαετία που μεσολάβησε κατάφεραν να διατηρήσουν κερδοφορία πολύ κοντινή στα τότε επίπεδα ή ακόμη και να την αυξήσουν σημαντικά. Η περίπτωση της Jumbo είναι η πλέον χαρακτηριστική, αφού η εταιρεία ξεκίνησε από πολύ χαμηλότερα μεγέθη και σήμερα συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες δυνάμεις του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα, με πρωτόγνωρα υψηλή κερδοφορία.
Στον σχετικό πίνακα περιλαμβάνονται 21 εισηγμένες που τα κατάφεραν πολύ καλά τη δεκαετία που πέρασε. 

* Η Autohellas, για παράδειγμα, αύξησε τα κέρδη της σε ποσοστό 149%. 

* Η ΔΕΗ πέρυσι σημείωσε υπερδιπλάσια κέρδοφορία από εκείνη του 2001 και ακόμη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε σύγκριση με την οριακή επίδοση του 2000. 

* Τα κέρδη της Coca Cola 3Ε περίπου εξαπλασιάστηκαν (+488%), ενώ της ομόσταυλης Frigoglass ανέβηκαν κατά 355%! 

* Τα λεγόμενα κρατικόχαρτα είχαν την τιμητική τους τη δεκαετία που πέρασε. Η ΕΥΑΘ, για παράδειγμα, αύξησε τα προ φόρων κέρδη της κατά 361,4%, ο ΟΛΘ σε ποσοστό 53%, ο ΟΠΑΠ αύξησε την κερδοφορία του κατά 172% κ.λπ. 

* Πολύ καλή πορεία σημείωσαν επίσης τα δύο μεγάλα διυλιστήρια: τα Ελληνικά Πετρέλαια ανέβασαν τον πήχη κατά 21,2% και η Motor Oil αύξησε τα προ φόρων κέρδη της κατά 36,7%. 

* Το Πλαίσιο ήταν από τις πολύ λίγες εμπορικές δυνάμεις που κατάφεραν να κρατήσουν τις επιδόσεις του παρελθόντος. Πέρυσι σημείωσαν κέρδη ανώτερα του 15% περίπου από αυτά του 2000. 

* Χρυσάφι αποδείχτηκε για τη Fourlis Συμμετοχών η στροφή που έκανε στο πρώτο μισό της προηγούμενης δεκαετίας ξεκινώντας τις αλυσίδες ΙΚΕΑ και Intersport. Παρά την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, τα κέρδη του 2010 ήταν ενισχυμένα κατά 155% από τα αντίστοιχα του 2000. 

* Αγνώριστες χάρη στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη αποδείχτηκαν τόσο η Folli Follie όσο και η Μέτκα. Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του πίνακα, έσπασαν όλα τα ρεκόρ! 

* Αξιοπρόσεκτο επίσης και το γεγονός ότι ο όμιλος Τιτάν κατάφερε να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας του, παρά την κατακόρυφη υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην εγχώρια αγορά. Βέβαια, το 2011 ξεκίνησε με το αριστερό, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να πέφτει και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μην ανακάμπτουν.

Λίγα κομμάτια, αλλά...

Οι περισσότεροι επενδυτές του Χ.Α. δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε μετοχές εταιρειών με χαμηλή εμπορευσιμότητα. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τέτοιες επιχειρήσεις αποδεικνύονται μακροπρόθεσμα σαφώς καλύτερες από πολλές άλλες.

Ενδεικτικά παραδείγματα η Καρέλια, η οποία βελτίωσε την κερδοφορία της κατά 126%, τα Πλαστικά Κρήτης (+128,5%), η Ελτον Χημικά (+117,4%), η Flexopack (+45%) και η ΓΕΚΕ (-6,3%). 

***Οι εισηγμένες με την πορεία κερδών πριν από την φορολογία, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v