Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Ποιοι μπήκαν με το δεξί στο 2012

Παρότι η ελληνική αγορά δεν κινείται με θετικό πρόσημο από τις αρχές του 2012, αν και οι βασικές αγορές του εξωτερικού σημειώνουν κέρδη, ένας μικρός αριθμός μετοχών δείχνει ότι έχει μπει με το… δεξί στο νέο έτος.

Χ.Α.: Ποιοι μπήκαν με το δεξί στο 2012
Παρότι η ελληνική αγορά δεν κινείται με θετικό πρόσημο από τις αρχές του 2012, αν και οι βασικές αγορές του εξωτερικού σημειώνουν κέρδη, ένας μικρός αριθμός μετοχών δείχνει ότι έχει μπει με το… δεξί στο νέο έτος.

Όπως φαίνεται, ο δείκτης των smallcaps έχει και πάλι αρχίσει πιο θετικά τη χρονιά μετά και την καλύτερη επίδοσή του για το 2011 σε σχέση με τον δείκτη των blue chips και των midcaps. Συνολικά, το 2012, από τις 240 μετοχές του Χ.Α. μόλις 74 έχουν κινηθεί με θετικά πρόσημα, ενώ οι υπόλοιπες σημειώνουν αρνητική μεταβολή.

Από τους πλέον κερδισμένους της περιόδου, με αποδόσεις άνω του 50% για διαφορετικούς λόγους, είναι οι μετοχικοί τίτλοι των εταιρειών Τεγόπουλος, Compucon, Profile, Αστήρ Παλάς, Spider, Sanyo και Βιοτέρ.

* Για τη Χ.Κ. Τεγόπουλος, πάντως, οι αμφιβολίες είναι πολλές: η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κινείται στα 5 εκατ. ευρώ και ο τίτλος κάνει περίπου 900 κομμάτια ημερησίως ή συναλλαγές των 70 ευρώ συνολικά. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, ενώ η εταιρεία έχει κάνει αίτηση για να υπαχθεί στο άρθρο 99.

* Για την Compucon, οι όγκοι συναλλαγών έχουν πενταπλασιαστεί και οι αποδόσεις στο ταμπλό του Χ.Α. είναι σχεδόν 80%, μετά και τη σχετικά καλή επίδοση του 2011 με μόλις -26%. Ο πρόεδρος της εταιρείας συνεχίζει να αγοράζει μετοχές από το ταμπλό.

* Για την Profile, επίσης οι όγκοι των συναλλαγών έχουν ενισχυθεί κατά πολύ, πάνω από 82.000 ημερησίως από 9.000 κατά μέσο όρο το 2011, και η μετοχή αποδίδει πάνω από 60%. Η εταιρεία εκτιμάται ότι είχε ένα "καλό" 2011, αντιμετωπίζοντας με αποτελεσματικό τρόπο τις προκλήσεις της αγοράς και στο εννεάμηνο του 2011 βελτίωσε την κερδοφορία της και πέτυχε σημαντικά θετικές ταμειακές ροές.

* Για τον Αστέρα, μετά την εκμίσθωση της μαρίνας Βουλιαγμένης έναντι 43 εκατ. ευρώ, έχει μπει στην τελική ευθεία η διαδικασία για τη διαμόρφωση των όρων αποκρατικοποίησης, ώστε να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός. Η χρηματιστηριακή τιμή της εισηγμένης δεν ξεπερνά για την ώρα τα 175 εκατ. ευρώ, ωστόσο το τίμημα για την απόκτησή της μπορεί να διαμορφωθεί αρκετά υψηλότερα, ενώ εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του ομίλου της Εθνικής για την αποεπένδυσή της από non-core δραστηριότητες.

* Για τη Spider, το 2012 ξεκίνησε με απόδοση σχεδόν 60%, ενώ προτίθεται να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς όσον αφορά σε υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων. Η μεταβολή ωστόσο της τιμής έχει επέλθει με μόλις 250 κομμάτια ημερησίως ή κάτι παραπάνω από 30 ευρώ αξία συναλλαγών!

* Για τη Sanyo επίσης οι συναλλαγές για το νέο έτος είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τον μέσο όρο του 2011, ενώ εκτιμάται ότι η χρήση του 2011 έκλεισε με μεγάλες ζημίες λόγω της μεταφοράς στο αποτέλεσμα της χρήσης των διαγραφών συμμετοχών συγγενών και θυγατρικών εταιρειών.

* Για τη Βιοτέρ, με κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 3 εκατ., οι συναλλαγές έχουν διατηρηθεί σε παρόμοια επίπεδα με τον μέσο όρο του 2011 -κοντά στις 30.000- με την απόδοση στο ταμπλό να ξεπερνά το 50%. Πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος προχώρησε σε πώληση 100.000 μετοχών, ενώ η εικόνα της εταιρείας στο εννεάμηνο (κύκλος εργασιών 12,2 εκατ., κόστος χρηματοδότησης 6 εκατ. ευρώ, ζημία 11,96 εκατ.) δεν είναι και πολύ καλή. Ωστόσο, η διοίκηση του ομίλου δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία των συζητήσεών του με τις τράπεζες.

Στον παραπάνω άξονα για τις εταιρείες που ξεκίνησαν με το δεξί μπορούν να καταταγούν και οι αποδόσεις της S&B Βιομ. Ορυκτά, της Sciens International Investments & Holdings, της Centric Multimedia και των Ελληνικών Καλωδίων. Η συγκυρία για την S&B παραμένει ευνοϊκή: η μετοχή της έχει απόδοση το 2011 στο -4,7% και τα EPS κινούνται ανοδικά, έτσι διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για ένα μετοχικά καλό έτος.

Στην... αναμονή

Μια ομάδα μετοχών που δεν έχει ξεκινήσει με το δεξί, αλλά μπορεί να ξεχωρίσει είναι αυτή τίτλων με άμεση ή έμμεση συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Η εικόνα τους μέχρι στιγμής είναι μάλλον αναμενόμενη, αφού για τις ΟΛΘ, ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΕΒΖ το ποσοστό μεταβολής στο ταμπλό είναι αρνητικό.

Για όλες τις παραπάνω εταιρείες τα ανοιχτά μέτωπα εξακολουθούν να φοβίζουν τους επενδυτές, ενώ ειδικά για τις δύο εταιρείες ύδρευσης η συμπεριφορά στο ταμπλό είναι διαφορετική: απώλειες 7% για την ΕΥΑΘ και +3% για την ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα, η εικόνα για τα λιμάνια ήταν επίσης διαφορετική, αφού οι αποδόσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ είναι 1% και -3%. Για την ΕΒΖ το πρόσημο ήταν οριακά αρνητικό στο -2%.

Στον ΟΠΑΠ και στη ΔΕΗ η εικόνα επίσης δεν είναι ευνοϊκή. Η πτώση της ΔΕΗ ξεπερνά σημαντικά τον Γενικό Δείκτη με -17%. Ιδιαίτερο ρόλο φαίνεται πως αποκτά η ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή της Silchester. Ο ΟΠΑΠ δεν υπεραπέδωσε του Γενικού Δείκτη το 2011, εντούτοις συνεχίζει με σημαντική πτώση από τις αρχές του 2012, και το ποσοστό διαμορφώνεται στο -8%.

Στην ουρά
 

Από την άλλη πλευρά, με το αριστερό και τις χειρότερες αποδόσεις ξεκίνησαν το 2012 οι Dionic, Αττικάτ, Καθημερινή, Audiovisual και Περσεύς, που καταγράφουν πτώση άνω του 40%. Για την Dionic, το ποσοστό της πτώσης αλλά και η εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών προβληματίζουν έντονα αφού το 2011 η απόδοσή της ήταν +165%.

Στο νέο έτος, ο όγκος συναλλαγών έχει κινηθεί από τα 200.000 κομμάτια την ημέρα στις 770.000 περίπου και η πτώση προσεγγίζει το 80%. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει έκτακτο γεγονός που να δικαιολογεί την απρόσμενη πτώση της μετοχής, ενώ η μετοχική αλλαγή που έλαβε χώρα αφορά τη συμμετοχή με 6,56% της Onomana Limited με μοναδικό μέτοχό της τον Βασίλειο Μηλιώνη. Για την Καθημερινή, η μεταβολή έχει επέλθει με μόλις 100 μετοχές την ημέρα!

***Δείτε σχετικό πίνακα στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v