Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΠΑ: Δέκα επιπλέον μετοχές για δανεισμό από 1/12

Δέκα ακόμα μετοχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ”προϊόν δανεισμού” από την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2004. Αυτό έρχεται ως συνέπεια της εισαγωγής στην Αγορά Παραγώγων – τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου - των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί του δείκτη Eurobank Private Sector Mid Cap–50.

ΧΠΑ: Δέκα επιπλέον μετοχές για δανεισμό από 1/12
Δέκα ακόμα μετοχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ”προϊόν δανεισμού” από την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2004, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΧΠΑ.

Αυτό έρχεται ως συνέπεια της εισαγωγής στην Αγορά Παραγώγων – τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου - των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί του δείκτη Eurobank Private Sector Mid Cap–50 (EPSΙ-50).

Στα ΣΜΕ επί του δείκτη θα υπάρχει υποχρέωση Ειδικής Διαπραγμάτευσης και έτσι εισάγονται 10 προϊόντα Stock Repos και Stock Reverse Repos που αντιστοιχούν σε εκείνες τις μετοχές του δείκτη που σήμερα δεν είναι διαθέσιμες προς ”δανεισμό”, και είναι οι εξής: Jumbo, Crown, Frigoglass, Kαρδασιλάρης, Lamda και Λάμψα.

Διαθέσιμες προς δανεισμό θα είναι επίσης οι μετοχές: Μηχανική, Μπενρουμπή, Νεοχημική, Ρόκας.

Με αυτό τον τρόπο όλες οι μετοχές που συμμετέχουν στο νέο δείκτη θα είναι διαθέσιμες προς δανεισμό, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΧΠΑ.

Αυτό είναι απαραίτητο τόσο για την δυνατότητα αντιστάθμισης κινδύνου, όσο και για τη διενέργεια arbitrage μεταξύ της αγοράς παραγώγων και μετοχών. Έτσι, οι επενδυτές οι οποίοι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μετοχές επί των οποίων διαπραγματεύονται Stock Repos και Reverse Stock Repos μπορούν να τις ”δανείσουν” στην ΕΤΕΣΕΠ για να αποκομίσουν τυχόν επιπλέον κέρδος, εκτός του μερίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι το ΧΑ και η ΕΤΕΣΕΠ μέσω των συστημάτων τους καλύπτουν τις εταιρικές πράξεις στα προϊόντα Stock Repos και Stock Reverse Repos.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v