Χ.Α.: Το βλέμμα «επιστρέφει» στα value stocks

Aνοδικά τινάγματα της τάξεως του 50% ή του 60% μέσα σε έναν μήνα μάλλον είναι δείγματα... σκουπίσματος χαρτιών από την αγορά, ειδικά σε μετοχές αξίας. Οι πρώτοι κερδισμένοι μετά τις εκλογές. Ποιοι μένουν πίσω.

Χ.Α.: Το βλέμμα «επιστρέφει» στα value stocks
Η σημερινή εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς είναι ελαφρώς περίεργη. Από τη μια πλευρά, παραδοσιακά ξένα χαρτοφυλάκια, που παρακολουθούν και δραστηριοποιούνται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τις ελληνικές μετοχές και αναμένουν τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών για να επαναπροσδιορίσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, λίγα ξένα funds, πολλά από αυτά άγνωστα έως τώρα στα ελληνικά μετοχολόγια, μεσοπρόθεσμου κυρίως χαρακτήρα, έχουν αρχίσει να εξετάζουν τα χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης αφού οι χαμηλές αποτιμήσεις τους αποτελούν δέλεαρ για κάποιους ξένους διαχειριστές.

Σε πολλές περιπτώσεις, ανοδικά τινάγματα της τάξεως του 50% ή του 60% μέσα σε έναν μήνα μάλλον είναι δείγματα… σκουπίσματος χαρτιών από την αγορά, ειδικά σε μετοχές αξίας (value stocks). Value stocks είναι μετοχές με αξία οι οποίες δείχνουν να είναι διαπραγματεύσιμες σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη τους, όπως είναι τα κέρδη, τα μερίσματα ή οι πωλήσεις τους, και ως εκ τούτου μπορούν να θεωρηθούν υποτιμημένες από τους επενδυτές.

Το γεγονός ότι κάποια λίγα ελληνικά blue chips δεν έχουν βγει εντελώς από τον ευρωπαϊκό επενδυτικό χάρτη δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι συγκεκριμένοι τίτλοι το επόμενο διάστημα, ωστόσο είναι ζητούμενο να σταματήσουν οι συνεχείς αρνητικές εξελίξεις και οι εκπλήξεις για τη χώρα μας.

Μπορεί η αποτίμηση και οι αποδόσεις του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. να μην είναι ευνοϊκό μέτρο σύγκρισης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ωστόσο επιμέρους μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες με ελκυστικούς πολλαπλασιαστές, ενώ διαρκώς ξεχωρίζουν στο ταμπλό περιπτώσεις μετοχών που θεωρούνται υποτιμημένες και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Δυνατό χαρτί για ένα ισχυρό καλοκαιρινό ράλι θα μπορούσε να είναι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων καθώς αφορά: α) τίτλους σημαντικά υποτιμημένους στο ταμπλό του Χ.Α., β) βαριά χαρτιά με ισχυρές προοπτικές και ηγετική θέση στη δραστηριότητά τους και 3) εταιρείες με καλύτερους ισολογισμούς απ’ ό,τι πριν από μία τριετία.

Οι πρώτοι κερδισμένοι

Στο διάστημα του τελευταίου ένα μήνα, για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, τις εταιρείες με δυνατές ταμειακές ροές που φέρουν μικρότερο ρίσκο, αλλά και τις μετοχές με εσωτερική αξία πολλαπλάσια της αξίας τους στο ταμπλό, οι αποδόσεις είναι σημαντικές, στοιχείο που δείχνει ότι κάποιοι διαχειριστές σιγά-σιγά δραστηριοποιούνται ξανά στην αγορά:

• Η μετοχή της ΔΕΗ έχει αντιδράσει με άνοδο 75% σε έναν μήνα και έχει ακόμα περιθώριο 98%.

• Η Φουρλής εμφανίζει άνοδο 55% σε έναν μήνα και τιμή-στόχο το 1,8 ευρώ από 1 ευρώ στο ταμπλό.

• Οι μετοχές των Eurobank, Alpha Bank, T.T., ATE και ΕΤΕ έχουν αποδόσεις άνω του 35%.

• Θετικές οι εκθέσεις που αφορούν τη Μέτκα και τη Μυτιληναίος. Η πρώτη σε έναν μήνα κερδίζει στο ταμπλό 15%, ενώ η έτερη 40%. Με 7 διαφορετικές εκτιμήσεις για τη Μέτκα, οι αναλυτές έχουν προχωρήσει σε διατήρηση της μέσης τιμής-στόχου στα 11 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να είναι πάνω από 60%.

• Για τα Σωληνουργεία Κορίνθου, το 2011 ήταν έτος turnaround. Στο πρώτο τρίμηνο διπλασίασαν τα καθαρά κέρδη τους στα 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ σε έναν μήνα η απόδοσή τους είναι +50% στο ταμπλό του Χ.Α. Η τιμή-στόχος από το 1,11 ευρώ έχει μειωθεί στο 0,96 ευρώ με το περιθώριο ανόδου στο 27%.

• Η ΓΕΚ Τέρνα και η Ελλάκτωρ εμφανίζουν αποδόσεις κοντά στο 70% στο ταμπλό του Χ.Α σε έναν μήνα, ενώ το περιθώριο ανόδου τους είναι ακόμα άνω του 100%. Η μέση τιμή-στόχος για τη ΓΕΚ έχει μειωθεί 9% στα 2 ευρώ ανά μετοχή, ενώ για την Ελλάκτωρ στα 2,9 ευρώ ανά μετοχή.

• Η Frigoglass παρά την άνοδο του 30% στο ταμπλό του Χ.Α. συνεχίζει να προσφέρει περιθώριο ανόδου 70%, με τη μέση τιμή-στόχο να βρίσκεται στα 7 ευρώ ανά μετοχή.

• Για τη μετοχή του ΟΤΕ, το ταμπλό γράφει +70% σε έναν μήνα και το περιθώριο ανόδου είναι πάνω από 100%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τα κέρδη της με μεγαλύτερα περιθώρια.

• Θετική εικόνα σημειώνεται και για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ με κέρδη κοντά στο 30% στο ταμπλό του Χ.Α. και με περιθώριο ανόδου ακόμη της τάξεως του 69% και του 36% αντίστοιχα. Η τιμή-στόχος από τους αναλυτές για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ είναι ελαφρώς μειωμένη στα 5,3 ευρώ από 5,8 ευρώ, ενώ για την ΕΥΑΘ η τιμή-στόχος διατηρείται στα 4,9 ευρώ ανά μετοχή.

• Με σημαντική θετική μεταβολή σε έναν μήνα κινείται και ο τίτλος του ΟΛΠ αφού η μέση τιμή-στόχος διατηρείται στα 27 ευρώ, ενώ και η απόδοση του τίτλου από τις αρχές του έτους είναι +17%, μία από τις υψηλότερες στην αγορά.

• Για τη Folli Follie Group, η απόδοση στο Χ.Α. είναι +60% από τις αρχές Ιουνίου, ενώ η μετοχή έχει ακόμη 75% περιθώριο ανόδου από αυτά τα επίπεδα. Η εταιρεία μπόρεσε να διατηρήσει την κερδοφορία της σε υψηλά επίπεδα για το πρώτο τρίμηνο του 2012 στα 22,1 εκατ. ευρώ (-3,5% από το 2012) και φαίνεται να αντέχει απέναντι στη βαθύτατη ύφεση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

• Σημαντικά κέρδη για την Autohellas +57% σε έναν μήνα, για την οποία ωστόσο η μέση τιμή-στόχος είναι το 1,4 ευρώ από 1,8 ευρώ προγενέστερα, με αποτέλεσμα το περιθώριο ανόδου να είναι μόλις 8%.

• Ο τίτλος της Βιοχάλκο έχει γράψει 30% ριμπάουντ σε έναν μήνα, αν και στο πρώτο τρίμηνο το αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο από κέρδη 6,8 εκατ. ευρώ το 2011.

Οι «χαμένοι»

Υπάρχουν ωστόσο και τίτλοι που δεν έχουν δώσει τα αντίστοιχα δείγματα δυναμικής την ώρα όπου η αγορά κινείται με 30%:

• Σε αρνητικό έδαφος κινείται, έστω και οριακά, η μετοχή της Cyprus Popular Bank αφού στο ταμπλό του Χ.Α. η απόδοση είναι +4%. Η μέση τιμή-στόχος είναι 0,30 ευρώ ανά μετοχή και τα περιθώρια ανόδου φαίνονται «ιλιγγιώδη» στα 270%. Παρόμοια εικόνα και για την Τράπεζα Κύπρου με οριακή μεταβολή και πτώση σχεδόν 54% από τις αρχές του έτους.

• Η μέση τιμή-στόχος για την Coca Cola Hellenic έχει μειωθεί στα 14,2 ευρώ από 14,8 ευρώ και το περιθώριο ανόδου εμφανίζεται αρνητικό 6%, ωστόσο η υπεραπόδοσή της το 2012 διατηρείται.

• Με μεγάλη μείωση στην τιμή-στόχο των Ελληνικών Πετρελαίων υποδέχθηκαν το πρώτο τρίμηνο οι αναλυτές, αφού η μέση τιμή-στόχος έχει μειωθεί από τα 6 στα 5,35 ευρώ ανά μετοχή, ενώ και το 2012 εμφανίζει σημαντική υστέρηση σε απόδοση έναντι της αγοράς.

• Όσον αφορά τη Forthnet, η μέση τιμή-στόχος παραμένει στο 0,24 ευρώ, ενώ στο ταμπλό εμφανίζει ισχυρή υποαπόδοση - από τις αρχές τους έτους με -12%, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες φαίνεται να εξακολουθούν να στηρίζουν το εγχείρημα, ενώ τα κέρδη στον μήνα είναι 2%.

• Μείωση στη μέση τιμή-στόχο και για την Jumbo, αφού κινήθηκε από τα 5,05 στα 4,8 ευρώ. Παρά τα πολύ ανθεκτικά αποτελέσματά της στο 9μηνο, η μετοχή δεν έχει ακολουθήσει πειστικά το ράλι του μήνα και εξακολουθεί να σημειώνει απώλειες της τάξεως του 20% από τις αρχές του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v