ΧΑ: Τι κρύβει η μάχη του χιλιάρικου

Οι τρεις λόγοι αισιοδοξίας για την πορεία της Σοφοκλέους. Τι εξαργυρώνει, τι προεξοφλεί και τι φοβάται η αγορά. Οι μετοχές που ξεχωρίζουν και τι δείχνουν τα τεχνικά σήματα. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των... απαισιόδοξων.

ΧΑ: Τι κρύβει η μάχη του χιλιάρικου
«Ναι, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει σημειώσει υψηλές αποδόσεις κατά τους τελευταίους μήνες και μια διόρθωση τιμών δεν θα εξέπληττε κανέναν. Ωστόσο, οι τιμές των μετοχών εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από την Ευρώπη και το 2013 θα μπορούσαμε να δούμε νέα αξιοσημείωτη άνοδό τους, στον βαθμό που οι κυβερνητικοί στόχοι αρχίσουν να υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς».

Αυτά δήλωσε στον Euro2day.gr γνωστό στέλεχος της χρηματιστηριακής αγοράς. Ο ίδιος συμπληρώνει πως «άγνωστος Χ» παραμένει ο κλάδος των τραπεζών με:

• Τους αναλυτές να παρακολουθούν μεν από κοντά τις εξελίξεις, αλλά να εξακολουθούν να αποφεύγουν τις προτάσεις αγοράς.

• Μέρος των μικροεπενδυτών να έχει «τρομάξει» -με αφορμή την έκδοση της Τράπεζας Αττικής- για το ύψος των νέων τραπεζικών μετοχών που θα εκδοθούν και άρα για το εύρος της πιθανής διάχυσης (dilution) κατά τη διαδικασία της επανακεφαλαιοποίησης.

• Τους ξένους θεσμικούς να τηρούν σε γενικές γραμμές μια στάση «δυσμενούς ουδετερότητας», απέχοντας και περιμένοντας.

Πάντως, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αγορά αντέδρασε με κύματα πωλήσεων όταν ο Γενικός Δείκτης έσπασε το φράγμα των 1.000 μονάδων, υπενθυμίζοντάς μας μετά από πολύ καιρό, πως στο… παιχνίδι παίζουν και οι πωλητές. Κάποιοι άρχισαν μάλιστα να μιλάνε για μια απαραίτητη φάση διόρθωσης, προκειμένου η αγορά να «πάρει δυνάμεις».

Χαρακτηριστική είναι η άποψη του κ. Φαίδωνα Ταμβακάκη, αντιπροέδρου της Alpha Trust Ανδρομέδα, σύμφωνα με τον οποίο η περίοδος που κάποιος μπορούσε να βγάλει «χαζά λεφτά» στο Χ.Α. τέλειωσε και ήταν αυτή του δευτέρου εξαμήνου του 2012. Τότε η άνοδος ήταν γενικευμένη και εύκολη. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε για να βγάλουμε τα "έξυπνα" λεφτά. 

Ο κ. Ταμβακάκης συμπλήρωσε πως έχει μεγάλη σημασία η επιλογή μετοχών και ότι, αν κάποιος επιλέξει μια μετοχή εταιρείας που μελλοντικά θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την κερδοφορία της, τότε αυτή μελλοντικά θα συνεχίσει να τελεί υπό διαπραγμάτευση με ελκυστικό δείκτη P/E ακόμη κι αν ανεβεί πολύ η τρέχουσα τιμή της στο Χ.Α.

Χωρίς απόλυτα σαφείς θέσεις και σε μια διαδικασία προσαρμογής στα νέα δεδομένα βρίσκονται και οι αναλυτές. Γνωστός χρηματιστηριακός οίκος ανέβασε πρόσφατα την τιμή-στόχο της Aegean Airlines από το 1,60 στα 2,20 ευρώ (δηλαδή κατά το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 37,5%) λόγω της μείωσης του κινδύνου της χώρας, πράγμα που τεχνικά γίνεται μέσα από τον περιορισμό του WACC (μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου).

Μια άλλη χρηματιστηριακή εταιρεία αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Fourlis από το 1,40 στα 2,90 ευρώ (και την πρότασή της από «διακράτηση» σε «αγορά», παρά το ενδιάμεσο ράλι του «χαρτιού») κυρίως λόγω των εξελίξεων στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, αλλά και λόγω της βελτιωμένης αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Γενικότερα, οι αναλυτές έχουν ανεβάσει τις τιμές-στόχους των ελληνικών μετοχών όχι λόγω των καλύτερων επιδόσεων που προβλέπεται ότι θα φέρουν, ούτε των προοπτικών που διανοίγονται, αλλά επειδή απλώς άλλαξαν οι προσδοκίες σχετικά με την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Πέραν αυτών, είδαμε τις πρώτες δανειοδοτήσεις ελληνικών εταιρειών από ξένες τράπεζες και από την αγορά (περιπτώσεις S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και Τιτάν), όπως επίσης είδαμε και την πολύ καλύτερη αντιμετώπιση των ξένων οίκων απέναντι σε επενδύσεις που σχετίζονται με την Ελλάδα.


Το οξύμωρο

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι πως οι μετοχές-βιτρίνα του Χ.Α., αλλά και πολλές άλλες, έχουν καταγράψει κέρδη της τάξεως του 70% έως και 200% από τα περσινά χαμηλά τους, μόνο λόγω της αλλαγής ψυχολογίας και χωρίς να έχει μεταβληθεί οτιδήποτε στο οικονομικό τους περιβάλλον.

Οι εξαγωγικές εταιρείες, λ.χ., αντιμετωπίζουν φέτος μια δυσκολότερη ευρωπαϊκή αγορά από πέρσι, οι εταιρείες που απευθύνονται στο ελληνικό κοινό βλέπουν τη ζήτηση να συνεχίζει να μειώνεται. Τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν υπερδιπλάσια από αυτά της Ευρώπης, η πιστωτική επέκταση συνεχίζει να μειώνεται από μήνα σε μήνα και οι οφειλές του κράτους προς τους προμηθευτές του παραμένουν ακόμη μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες περσινές.

Τέλος, ακόμη ένας παράγοντας προβληματισμού είναι πως και αυτό το ράλι (όπως και το προηγούμενο στις αρχές του 2012) βασίστηκε κυρίως σε εγχώρια χαρτοφυλάκια, με τους ξένους θεσμικούς να κρατούν σε μεγάλο βαθμό κάποιες αποστάσεις, χωρίς ωστόσο αυτή τη φορά να λείπουν και κάποιες επιλεκτικές αγορές πακέτων.


Λόγος και αντίλογος

Παρ’ όλα αυτά, η πλειονότητα των παραγόντων της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς προβλέπει πως στο τέλος του 2013 οι τιμές των μετοχών θα βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα, αφήνοντας εκτός εξέτασης τους τίτλους του τραπεζικού κλάδου, λόγω υψηλής αβεβαιότητας.

Η αισιοδοξία των χρηματιστών έγκειται στο ότι:

1. Οι περισσότερες ελληνικές μετοχές συνεχίζουν να είναι διαπραγματεύσιμες με ελκυστικότερους δείκτες αποτίμησης (P/E, P/BV, P/EBITDA) σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

2. Αναμένεται να έχουμε αρκετές θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, όπως ιδιωτικοποιήσεις, πωλήσεις κρατικών ακινήτων, προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων, βελτίωση της ρευστότητας μέσα από την επιστροφή των καταθέσεων, επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό από το πρώτο κιόλας εξάμηνο, ανοδική πορεία στον τουρισμό και σταθεροποίηση του ΑΕΠ από το δεύτερο μισό του έτους.

3. Και, τέλος, εκτιμάται ότι η αλλαγή της ψυχολογίας, η μείωση του κινδύνου και η αλλαγή στάσης των τραπεζών θα οδηγήσει στην υλοποίηση πολλών επιχειρηματικών συμφωνιών (εξαγορές, συγχωνεύσεις, προσελκύσεις στρατηγικών επενδυτών), ικανών να δημιουργήσουν νέα δεδομένα (και χρηματιστηριακές… συγκινήσεις) σε πολλές εισηγμένες εταιρείες.

Οι πιο ψύχραιμοι, πάντως, αμφιβάλλουν για το πόσο γρήγορα μπορούν να γίνουν όλα αυτά, υποστηρίζοντας πως ο κυβερνητικός στόχος για σταθεροποίηση της οικονομίας μέσα στο δεύτερο εξάμηνο μέσα από προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι φιλόδοξος.

Ανάλογη αυτοσυγκράτηση επικρατεί και στο μέτωπο της ρευστότητας: όσο κι αν υπάρχουν προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η ρευστότητα θα μπορούσε να επιστρέψει σε επίπεδα 2010-2011, πολλοί είναι εκείνοι που κρατούν αποστάσεις, πιστεύοντας πως οι όποιες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της επιστροφής των καταθέσεων θα έρχονται σταδιακά και πως θα απαιτηθεί χρόνος μέχρις ότου οι αποταμιευτές πειστούν πλήρως πως δεν υπάρχει πρόβλημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ενστάσεις επίσης υπάρχουν και στο κατά πόσο θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξεκινήσει την ανάκαμψή της εξαιτίας του μπαράζ των φόρων που θα επιβληθούν και ενδεικτικά αναφέρεται η πρόσθετη φορολόγηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το νέο φορολογικό καθεστώς στα ακίνητα, οι αυξημένες τιμές ρεύματος και ο φόρος προστιθέμενης αξίας στο χρηματιστήριο.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v