«Από την αρχή, ο μοναδικός στόχος μας ήταν να παρουσιάσουμε στο Βερολίνο το σχέδιό μας με το οποίο θα μπορέσει να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Και αυτό κάναμε. Δεν είναι η ώρα ούτε για να πανηγυρίζουμε ούτε για οτιδήποτε άλλο». Με αυτά τα λόγια, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη αργά το βράδυ έκανε έναν πρώτο απολογισμό της διήμερης επίσκεψης του προέδρου της ΝΔ στη γερμανική πρωτεύουσα.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στα δύο ραντεβού του με την Άγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μολονότι κάποιες πληροφορίες που διακινούνται στο Βερολίνο αναφέρουν ότι το πολιτικό του αφήγημα δεν βρήκε ιδιαίτερα… ευήκοα ώτα. Τη γερμανική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδιαφέρει να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι ελληνικές δεσμεύσεις, να εφαρμοστεί μέχρι… κεραίας το πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, και το μόνο που δεν θα ήθελε αυτή τη στιγμή, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, είναι μια νέα πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα στην Ελλάδα.
Όπως και να ’χει, στο στρατόπεδο της ΝΔ διαμηνύουν ότι ο επικεφαλής της «προάσπισε, όπως σε κάθε επίσκεψή του στο εξωτερικό, το κύρος της χώρας, δείχνοντας παράλληλα ότι υπάρχει μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου μας». Ξεκαθάρισε δε, σύμφωνα με το επιτελείο του, ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να ρίξει τη χώρα στα βράχια, να ρισκάρει την ευρωπαϊκή προοπτική της και να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η ποιότητα ζωής των πολιτών. Εφτά χρόνια είναι πολλά, δεν πάει άλλο», σημειώνει η ίδια πηγή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να πείσει για το αξιόπιστο των λόγων του και για την αποφασιστικότητά του να κάνει την Ελλάδα «ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος», διαφοροποιούμενος από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας μας. «Μίλησε για τις μάχες των Ελλήνων αυτά τα τελευταία χρόνια, για τη διαρροή επιστημόνων στο εξωτερικό και νέων ανθρώπων, για τον αγώνα τον οποίο βιώνουν, για την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν», ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.
Αντιπολιτευτική ρητορική
Με βάση αυτά τα δεδομένα και το κομβικό χρονικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η αξιολόγηση, η ΝΔ επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική της για την επόμενη μέρα και με φόντο την 20ή Φεβρουαρίου. Καλεί την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση τώρα, με τον πλέον ωφέλιμο για τη χώρα τρόπο, διαφορετικά, «αν δεν μπορεί, να φύγει και να την κλείσουμε εμείς», υποστηρίζει γαλάζιο στέλεχος. Καθοριστικό γεγονός ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα. Εφόσον, όπως όλα δείχνουν, η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί, πρόθεσή του είναι να κορυφώσει ακόμα περισσότερο την αντιπολιτευτική ρητορική του, σημαίνοντας τον κίνδυνο.
Το πλέον καταστροφικό για τη χώρα, τονίζει στενός συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ, είναι να παραμείνει ο Αλέξης Τσίπρας στην εξουσία χωρίς να κλείσει την αξιολόγηση. «Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες», λέει. Πάντως, ακόμα και αύριο το πρωί να κλείσει η διαπραγμάτευση, κατά τον ίδιο, «το κόστος είναι μεγάλο και δεδομένο. Απλά θα γλιτώσουμε τα χειρότερα». Μία από τις εισηγήσεις που δέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ είναι το επόμενο διάστημα να επαναφέρει τη μάχη στη Βουλή, καταθέτοντας πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, κάτι πάντως που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.