Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «καρατόμησε» τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ η Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο. Σημαντικές αλλαγές στα κομματικά όργανα. Επιμένουν να διαφοροποιούνται Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης.

Γιατί «καρατόμησε» τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ η Γεννηματά

H Φώφη Γεννηματά «σήκωσε το γάντι» μετά τις αιχμηρές διαφοροποιήσεις της ομάδας Ανδρουλάκη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ το περασμένο Σάββατο και προχωρεί σε σημαντικές κινήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περαιτέρω εσωστρέφεια στο κόμμα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο (επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr), το οποίο θα εκλέξει νέα Κεντρική Επιτροπή, ενώ ουσιαστικά καθαιρεί τον Γραμματέα Στέφανο Ξεκαλάκη, παίρνοντάς του όλες τις αρμοδιότητες. Αυτές αναλαμβάνει πλέον η νεοσύστατη Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), η οποία θα έχει την ευθύνη για το σύνολο των αποφάσεων που αφορούν στο συνέδριο και παράλληλα θα έχει δική της γραμματεία και συντονιστή. Ο συντονιστής της συγκεκριμένης Επιτροπής εξάλλου παίρνει τις αρμοδιότητες και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

«Η εσωστρέφεια δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε η κ. Γεννηματά, μιλώντας για «καπετανάτα» και για κάποιους «κολλημένους που σας θεωρούν διορισμένους και τους αφήνουμε πίσω».

Χωρίς να ονοματίσει τους Νίκο Ανδρουλάκη και Στ. Ξεκαλάκη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «κανένας μηχανισμός, ακόμα και αν φορά την προβιά του "νέου", δεν μπορεί να κρύψει ότι χαρακτηρίζεται από παλιές και καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Όσοι δεν έχουν δύναμη επιχειρημάτων κρύβονται πίσω από θλιβερές τακτικές μηχανισμών», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «καθαρές λύσεις χρειάζονται καθαροί άνθρωποι και καθαρές απαντήσεις».

Από τη συνεδρίαση απουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Στέφανος Ξεκαλάκης, καθώς και οι άλλοι διαφωνούντες της Κεντρικής Επιτροπής.

Επιμένει να διαφοροποιείται

Την ίδια ώρα, πάντως, η εσωκομματική αντιπολίτευση επιμένει να διαφοροποιείται, με τους εκπροσώπους της να δείχνουν αποφασισμένοι να τραβήξουν τη δική τους ξεχωριστή γραμμή.

Ο κ. Ξεκαλάκης, λίγο πριν του αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες από την κ. Γεννηματά, είχε επιτεθεί σε αυτήν μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον Αθήνα 9.84: «Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τους μηχανισμούς, ενώ η ίδια είναι αυτή που πάει να στήσει μηχανισμό. Το διακύβευμα είναι αν θέλουμε ένα μικρό, ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα υποτακτικών πολιτικών στελεχών, ή αν θέλουμε μια μεγάλη πρωταγωνίστρια πολιτική δύναμη» ανέφερε, προσθέτοντας:

«Είμαι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, όχι της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αυτό τον ρόλο τον τιμώ, διότι μπορώ να κοιτάζω στα μάτια από την πρόεδρο μέχρι το τελευταίο μέλος μας, στην πιο απομακρυσμένη περιοχή, με τη δουλειά που έχω κάνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πράσινος ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, μέσω του Αlpha 989, ζήτησε άνοιγμα στην κοινωνία ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Με 50% κομματικούς αξιωματούχους και 50% συνδικαλιστικά στελέχη, αφήνουμε έξω τον πολίτη που θέλει να συνεισφέρει στην προσπάθεια να ενωθεί η Κεντροαριστερά.

Θέλουμε να υπάρξει μια ρύθμιση για αυτούς τους ανθρώπους να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε εκφράζοντας την απορία του για τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη: «Οι πολίτες πια νιώθουν ότι δεν έχουν πολιτική ταυτότητα. Ήταν τόσο σοβαρό το θέμα, ώστε να γίνει non paper περί “δούρειου ίππου”; Ποιοι είναι οι "δούρειοι ίπποι"; Εμείς που μείναμε στο ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα και δεν έχουμε κάνει ούτε ένα ρουσφέτι;» διερωτήθηκε.

Και το σίριαλ δείχνει να έχει πολλά ακόμα επεισόδια…

Ξεκαλάκης: Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να λειτουργεί με διορισμένους

Συμφωνώ και επικροτώ την απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, ανέφερε ο Στ. Ξεκαλάκης.

Λέω «ναι» σε ένα συνέδριο δημοκρατικό, διαφανές και ανοιχτό στην κοινωνία, όπου όλοι μα όλοι οι σύνδροι θα είναι εκλεγμένοι από την κοινωνική βάση της παράταξης.

Αλλά, «όχι» στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

- «Όχι» στο καθεστώς δημιουργικής ασάφειας.
- «Όχι» στην ενοχοποίηση της διαφωνίας.
- «Όχι» στις διαρροές εναντίον συντρόφων που όταν το ΠΑΣΟΚ έδινε τη μάχη της κοινοβουλευτικής του επιβίωσης, ήταν στη πρώτη γραμμή.

Δεν λύνονται έτσι οι πολιτικές διαφορές στα δημοκρατικά κόμματα.
Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να λειτουργεί με διορισμένους.
Το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει σύμφωνα πάντα με το καταστατικό.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να συγκαλέσει τα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος.

Γιατί, για να κάνουμε κανονική τη χώρα,πρέπει πρώτα να κάνουμε κανονικό το κόμμα.
Μόνο τότε θα μπορέσουμε να πείσουμε το λαό ότι αλλάξαμε.
Μόνο τότε θα έρθουν ξανά μαζί μας οι προοδευτικοί πολίτες που σήμερα μας γυρίζουν την πλάτη.

Προχωράμε όλοι μαζί μέσα από συνεννόηση και σύνθεση των διαφορετικών πολιτικών απόψεων για να φτιάξουμε τη μεγάλη Προοδευτική Παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα, ο λαός και κυρίως η νέα γενιά που βρίσκεται με το ένα πόδι στο εξωτερικό, ανέφερε ο κ. Ξεκαλάκης.

Στηρίζει η Κοινοβουλευτική ομάδα

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην σημερινή της συνεδρίαση με ομόφωνη απόφαση της:

1) στηρίζει και θα αγωνιστεί για την επιτυχία του πολιτικού και προγραμματικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του κεντρικού συντονιστικού συμβουλίου μετά την εισήγηση της επικεφαλής της Φώφης Γεννηματά.

2) συμφωνεί και θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία και την απόφαση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την διεξαγωγή έκτακτου ενωτικού συνεδρίου του κινήματος.

3) Θα συνεχίσει να συμβάλει στην επεξεργασία και την εξειδίκευση των θέσεων και των προτάσεων της παράταξης για κρίσιμα θέματα που απασχολούν την Ελληνική Κοινωνία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v