Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζανακόπουλος: Θέλουμε και δικαιούμαστε «καθαρή» λύση

Τι θα γίνει στην περίπτωση οριστικού ναυαγίου ΔΝΤ-Βερολίνου για το ελληνικό πρόγραμμα. Είχε συμμάχους η Ελλάδα στην άρνηση της να περάσει η ασαφής «λύση» Σόιμπλε. «Πιο Γερμανός ο Β. Κικίλιας».

Τζανακόπουλος: Θέλουμε και δικαιούμαστε «καθαρή» λύση

"Όπως είχε διαφανεί τα προηγούμενα 24ωρα, δεν κατέστη δυνατό να φτάσουμε σε λύση για το χρέος", δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενημερώνοντας τους κυβερνητικούς συντάκτες.

Αναφερόμενος στην βεβαιότητα που εξέφρασε το Eurogroup ότι "θα βρεθεί λύση", τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ώστε αυτή η λύση να είναι "καθαρή, χωρίς γκρίζες ζώνες και ασάφεια".

Δηλαδή, να προσδιορίζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σε βαθμό που να επιτρέπει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως και χωρίς αστερίσκους στο ελληνικό πρόγραμμα.

Απετράπη «γκρίζα» λύση

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η προτεινόμενη συμφωνία (σ.σ. από την πλευρά του Β. Σόιμπλε τον οποίον ωστόσο δεν κατονόμασε) ήταν ασαφής και δεν οδηγούσε σε λύση μέσα στο καλοκαίρι, όπως άλλωστε "εκτίμησαν και άλλες χώρες".

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με πηγές, ο κ. Σόιμπλε προσήλθε στη συνεδρίαση "αιφνιδιάζοντας" με πρόταση που παρέπεμπε σε λύση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές, προσφέροντας στο ΔΝΤ τη διευκόλυνση να αφήσει για τότε τη δική του συμμετοχή στη χρηματοδότηση της χώρας. Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι υπήρχε προσυνεννόηση Σόιμπλε-Τομσεν ώστε ο δεύτερος να αποδεχτεί την πρόταση. Την οποία όμως ακύρωσε η ελληνική πλευρά η οποία βρήκε στήριξη από την Γαλλία και την Ιταλία, όπως ανέφερε νωρίτερα το Euro2day.gr.

"Η κυβέρνηση περιμένει και δικαιούται όλοι οι εταίροι να κάνουν το χρέος τους. Δεν γίνεται από τη μια να απαιτείται η εφαρμογή των μέτρων που ζητά το Ταμείο και από την άλλη πλευρά να μη γίνονται δεκτές οι εισηγήσεις του για το θέμα του χρέους. Η συμμετοχή του δεν μπορεί να είναι a la carte", τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Αναφορικά με το πλεόνασμα, υποστήριξε ότι το 3,5% (σ.σ.για πέντε χρόνια) είναι μεν υψηλό και αναγκασθήκαμε να το δεχτούμε το καλοκαίρι του 2015, ωστόσο είναι πολύ χαμηλότερο από το 4% μέσο όρο μέχρι το 2030 που είχε δεχτεί η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τι θα γίνει χωρίς το ΔΝΤ;

Στις επίμονες ερωτήσεις τι θα γίνει εάν, τελικά, ναυαγήσουν οι συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου και αποχωρήσει το Ταμείο από το πρόγραμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα αλλά τροποποιήσεις, τις οποίες θα κάνουν η Ελλάδα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οποίοι θα κινηθούν "με βάση τις δικές τους αρχές".

Αναφορικά με το εάν η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από τη χθεσινή, αρνητική, εξέλιξη, ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε τόσο στις δικές του δηλώσεις (σ.σ. ότι δεν είναι βέβαιη η συμφωνία στις 22 Μαϊου αλλά ίσως χρειαστεί και κάποιες ημέρες ακόμα), αλλά και στα όσα είπε ο Αλέξης Τσιπρας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Επ΄ αυτού, συνεργάτης του πρωθυπουργού παραπέμπει στο περίφημο "too good to be true", του οποίου το μήνυμα ήταν "είναι πολύ θετικά τα μηνύματα για να είναι αληθινά".

Πιο Γερμανός ο κ. Κικίλιας

Απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ, είπε ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε μια συμφωνία που δεν συμφέρει τη χώρα. Δεν πήραμε μια κακή συμφωνία, «για να κάνουμε την τρίχα τριχιά. O κ. Κικίλιας εμφανίστηκε πιο Γερμανός από τους Γερμανούς" τόνισε, επικαλούμενος τα περισσότερα μεγάλα ΜΜΕ της Γερμανίας που αναφέρουν ότι η ευθύνη για τη μη συμφωνία βαρύνει τον Β. Σόιμπλε.

Aξιολόγηση και QE

Σχετικά με το εάν η ελληνική πλευρά προσήλθε στο Eurogroup με ανοικτά ζητήματα, ο κ.Τζανακόπουλος είπε ότι είχαν ολοκληρωθεί τα 104 προαπαιτούμενα συν άλλα 15 που έκλεισαν την Δευτέρα. Όπως διευκρίνισε, υπάρχουν κάποια ακόμα που χρειάζονται λίγο χρόνο (σ.σ.απαιτούν Προεδρικά Διατάγματα, εγκυκλίους κ.λπ.) αλλά δεν θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία. Συμπλήρωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο για σπάσιμο της δόσης.

Σε ερώτηση τι θα γίνει με την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, απάντησε ότι το θέμα φορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα πρέπει να αποφασιστεί στη βάση των κανόνων της. Όπερ, εφόσον υπάρξει κατάληξη στο θέμα, θα έχει το χρόνο και την τεχνική δυνατότητα να αποφασίσει τι θα κάνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v