Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μέτωπα στο τρίγωνο Μητσοτάκη-Καραμανλή-Μπακογιάννη

Οι ενστάσεις του πρώην πρωθυπουργού και η διαφωνία της γαλάζιας βουλευτή. Πώς προσδιορίζεται το νέο αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ. Βλέπει τον Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης.

Τα μέτωπα στο τρίγωνο Μητσοτάκη-Καραμανλή-Μπακογιάννη

Με τα μηνύματα της συσπείρωσης και της εσωκομματικής ενότητας θέλει να πορευτεί στον δρόμο προς το 11ο συνέδριο της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συναντήσεις με τους πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά εντάσσονται σε αυτή την προσπάθεια.

Χθες, στο ωριαίο τετ α τετ με τον κ. Καραμανλή, όπως διέρρευσε από τη ΝΔ, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι στόχοι του συνεδρίου της επόμενης εβδομάδας καθώς και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο αυτή τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε στον πρόεδρο της ΝΔ σοβαρές ενστάσεις για διάφορα ζητήματα στρατηγικής, καθώς και συγκεκριμένων επιλογών και κινήσεων εκ μέρους όχι απαραίτητα του κ. Μητσοτάκη αλλά ευρύτερα της κομματικής ιεραρχίας στο υψηλότερο επίπεδο.

Άγνωστο είναι αν το «μενού» περιελάμβανε και την απόφαση του προέδρου της ΝΔ να «κόψει» από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ -εφόσον αυτή κερδίσει τις εκλογές- την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επίσης φέρεται να διαφωνεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του αδελφού της. Ίσως δεν είναι τυχαία η απόφασή της να ακυρώσει προγραμματισμένες για αυτές τις μέρες συνεντεύξεις της και, ως φαίνεται, τα φιλιά που αντάλλαξε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην προχθεσινή εκδήλωση για τα Λευκά Όρη δεν αρκούν για να αλλάξουν το μουδιασμένο κλίμα.       

Το ραντεβού του προέδρου της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει κάτι αντίστοιχο και με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ένα ακόμα πρόσωπο, οι σχέσεις του οποίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν περάσει από χίλια κύματα.

Το όραμα για «την Ελλάδα που θέλουμε»

Άπαντες, άλλωστε, αναγνωρίζουν ότι με τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, ιδίως με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ζητούμενο είναι ένα νέο, σοβαρό αντιπολιτευτικό αφήγημα προς την κοινωνία. Αυτό, σε μεγάλο βαθμό, θα επικεντρώνεται στη θετική πρόταση διακυβέρνησής της, που θα κορυφωθεί κατά το διήμερο 16 και 17 Δεκεμβρίου, στο 11ο συνέδριο.

Εκεί, σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το όραμά του «για την Ελλάδα που θέλουμε και αξίζουν οι Έλληνες πολίτες». Αυτό θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση φορολογικών συντελεστών και το σταθερό φορολογικό σύστημα, την άρση των ρυθμιστικών, των χωροταξικών και των άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας και την επιστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας.

Στο μεταξύ, με προβληματισμό παρακολουθούν στη ΝΔ τις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, που φτάνει σήμερα στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη. Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε χθες θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, με τον τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο να δηλώνει ότι οι αναφορές στη Λωζάνη προκαλούν προβληματισμό. Σημειώνεται ότι το απόγευμα στις 4:30 μ.μ. θα συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τούρκο πρόεδρο. 

«Η Νέα Δημοκρατία καλωσορίζει την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, αλλά τονίζει ότι τη θέλει ουσιαστική και όχι για τις δημόσιες σχέσεις και τον εξωραϊσμό της προβληματικής στη Δύση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση εικόνας της Τουρκίας», αναφέρουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Για την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε τον υψηλό καλεσμένο «να σεβαστεί το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος ζουν με πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία στη Θράκη. Δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο η επίσκεψή του αυτή να σκιάσει και να δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v