Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Θα έχουμε δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

Σταδιακά θα «απελευθερώνεται βαθμοί ελευθερίας», εκτιμά ο ΥΠΟΙΚ. Θα υπάρξει μείωση φόρων για τη μεσαία τάξη. Δηλώνει «λίγο τσακαλωμένος» ως αριστερός αλλά «όχι συμβιβασμένος». Δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή.

Τσακαλώτος: Θα έχουμε δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

Δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή πίστωσης επανέλαβε σήμερα σε συνέντευξή του στον Alpha , ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνωρίζοντας ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχει εποπτεία αλλά σημειώνοντας πως θα υπάρχει και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης και κοινωνικών παρεμβάσεων, ιδιοκτησίας της ελληνικής πλευράς. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος ο υπουργός Οικονομικών φάνηκε να κλείνει το μάτι σε ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού κάνοντας παραπομπή σε αντίστοιχες κινήσεις της Πορτογαλίας. 

Προσδοκούμε σε αλλαγή επιτήρησης που σιγά σιγά από επιτήρηση στόχων θα γίνεται επιτήρηση για το πώς επηρεάζονται οι στόχοι «απελευθερώνοντας βαθμούς ελευθερίας» σημείωσε, τονίζοντας πως «ο μόνος λόγος για να είσαι σε πρόγραμμα είναι για να βγεις από το πρόγραμμα». Σε αντιδιαστολή με τις χθεσινές του δηλώσεις στο Reuters όπου ξεκάθαρα μιλούσε για «καθαρή έξοδο» σήμερα έκανε λόγο για «αρκετά καθαρή έξοδο», προσθέτοντας πως δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή δεδομένου ότι θα έχουμε τη δική μας «καβάτζα», τόσο από κεφάλαια του ESM όσο και από την έξοδο στις αγορές. 

Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο μελλοντικής μείωσης των φορολογικών βαρών, ανέφερε πως ήδη από τον περασμένο Μάιο οι μειώσεις των φόρων αποτελούν νόμο του κράτους (αντίμετρα) και στα επόμενα 5 χρόνια θα υπάρξει μείωση φόρων 3,5 δισ. ευρώ. «Τα έχουμε βάλει σε καβάτζα για μείωση φόρων… ένα πολύ μεγάλο ποσό θα αφορά τη μεσαία τάξη» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την «αποβολή» του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, την οποία ζήτησε -σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου - το γαλλικό Κόμμα της Αριστεράς του Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι και στο παρελθόν και τώρα υποστήριζε πως «αν διαλυθεί η ευρωζώνη θα είναι ο κήπος του εθνικισμού» και όχι καλύτερα για τα ασθενέστερα στρώματα ενώ δήλωσε πως αισθάνεται «λίγο τσαλακωμένος» ως αριστερός αλλά όχι «συμβιβασμένος, είναι πολύ βαρύ».

«Είναι εντελώς νόμιμο να γίνεται συλλαλητήριο για οτιδήποτε πιστεύει ο κόσμος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών αναφορικά με το θέμα της πΓΔΜ. Ζήτησε ωστόσο να σκεφτούν ότι παρότι τα σύμβολα είναι σημαντικά υπάρχουν και άλλα θέματα. Όπως το ότι δεν μπορεί να γίνει η Θεσσαλονίκη κόμβος των Βαλκανίων αν δεν υπάρχουν καλές σχέσεις με το βόρειο γείτονα. Σημείωσε δε θα είναι καλύτερο να έχουμε μια πολιτική συνανάπτυξης με τη γειτονική χώρα.

Σε ότι αφορά προηγούμενες δηλώσεις του και το ότι ονομάτισε το κράτος Μακεδονία είπε ότι περάσαμε πολλά κύματα σε αυτή την υπόθεση. «Νομίζω ότι είμαστε σε φάση που δικαιώνεται η Αριστερά. Ηταν η δύναμη που έλεγε από το 1992 είναι σημαντικό θέμα το όνομα αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια λύση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v