Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθειες συσπείρωσης στη ΝΔ

Οι πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και η παρέμβαση Καραμανλή. Συντονισμένο πόλεμο και πολιτικές διώξεις καταγγέλλει η Πειραιώς. Ανεβάζει τους τόνους στην υπόθεση Novartis.

Προσπάθειες συσπείρωσης στη ΝΔ

Κινήσεις για να εκτονωθεί το κλίμα που διαμορφώθηκε με τη διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου επιχειρούνται στη ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Εύβοια όπου περιοδεύει, εξέπεμψε χθες μήνυμα συσπείρωσης, ο Κώστας Καραμανλής «άδειασε» τον εκπρόσωπο της κυβέρνησής του για τα λεγόμενά του, ενώ και το ένα μετά το άλλο, τα γαλάζια στελέχη παρεμβαίνουν δημοσίως, ορκιζόμενα στην ενότητα της παράταξης. Εντός της εβδομάδας -ίσως την Πέμπτη- ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και ενώ στο θέμα της Novartis ανεβάζει ολοένα και περισσότερο τους τόνους.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση στοχεύουν να κλείσουν εν τη γενέσει τους τα όποια εσωκομματικά μέτωπα προκύπτουν, προκειμένου να αφοσιωθούν αποκλειστικά και μόνο στη μάχη απέναντι στη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Και εκεί αποδίδουν την άμεση αποπομπή του κ. Αντώναρου, πριν οι επιθέσεις του προς τον Άδωνι Γεωργιάδη λάβουν διαστάσεις, αλλά και προς αποτροπή αντίστοιχων κινήσεων από άλλα γαλάζια στελέχη.

Άλλωστε, τη φωτιά φρόντισε να σβήσει και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, που -προς τέρψιν του τρίτου ορόφου της Πειραιώς- μέσω συνεργατών του ξεκαθάριζε ότι οι απόψεις του Ευάγγελου Αντώναρου «είναι προσωπικές». Σύμφωνα με συνομιλητές του, ο Κώστας Καραμανλής έχει την πάγια θέση ότι οι όποιες εσωκομματικές διαφωνίες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν διαστάσεις και επ’ ουδενί να δημιουργούν αμφιβολίες για την ενότητα του κόμματος.

«Όλοι μας οφείλουμε, ως μια γροθιά, να στηρίξουμε αυτούς που δέχονται τις βρώμικες επιθέσεις και ο Αντώναρος δεν το έκανε», έλεγε χθες υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας που διαβεβαίωνε για τη βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για «φυγή προς τα εμπρός».

Ηθική αυτουργία

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι το κόμμα του δέχεται συντονισμένο πόλεμο από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και διάφορα κέντρα, όπου αποδίδει την ηθική αυτουργία για την επίθεση στην επιχείρηση της συζύγου του. Κάνει λόγο για «ένα εξαιρετικά τοξικό πολιτικό περιβάλλον» και προσδιορίζει ως υποχρέωση της ΝΔ «από τη μία, να αμυνθούμε απέναντι σε σκευωρίες και σε υποθέσεις που παίρνουν τα χαρακτηριστικά ουσιαστικά πολιτικής δίωξης, αλλά από την άλλη, να μιλήσουμε και για το μέλλον, κυρίως για τη νεότερη γενιά».

Για το θέμα της Novartis, όπως λένε στη ΝΔ, καθημερινά θα αποκαλύπτουν «τα κενά στη δικογραφία και τη σκευωρία». Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το μεσημέρι η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη, ο τομεάρχης Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. «Όλα στο φως», ξεκαθαρίζει η ΝΔ, αλλά «χωρίς κουκούλες», όπως επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης, καταγγέλλοντας τις «βάναυσες επιθέσεις που δέχεται το κράτος από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα».

Θέση στο ζήτημα έλαβε και η Ντόρα Μπακογιάννη: «Η ΝΔ έχει από την αρχή τοποθετηθεί: όλα στο φως. Βεβαίως θέλουμε να γίνει προανακριτική, η οποία όμως θα συζητήσει την ουσία του προβλήματος. Ο τρόπος με τον οποίο το χειρίστηκε η κυβέρνηση δημιουργεί τεράστια ερωτήματα, τεράστιες αντιδράσεις και κινδυνεύει για άλλη μια φορά να αφήσει την ουσία του προβλήματος απέξω», τόνισε.

Πεποίθηση στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα είναι οι επόμενες  εκλογές να διεξαχθούν με το δίλημμα «εμείς είμαστε οι καθαροί κι εκείνοι είναι οι βρώμικοι». Είναι, σύμφωνα με συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, «μια από τις τελευταίες του προσπάθειες μήπως και σώσει την παρτίδα, αλλά μάταια. Οι πολίτες ξέρουν και κρίνουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v