Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «Βόρεια Μακεδονία» άνοιξε νέες πληγές στο Κίνημα Αλλαγής

Οι κόντρες μεταξύ ΔΗΣΥ και Ποταμιού για τη στάση απέναντι στη συμφωνία. Η δημόσια παρέμβαση του Σπύρου Δανέλλη και η στάση των… συνοδοιπόρων του. Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στον Αλέξη Τσίπρα.

Η «Βόρεια Μακεδονία» άνοιξε νέες πληγές στο Κίνημα Αλλαγής

Τις εύθραυστες ισορροπίες στο Κίνημα Αλλαγής έρχεται να επιβεβαιώσει η συμφωνία για το Σκοπιανό. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατικής Συμπαράταξης) και του Ποταμιού, για μία ακόμη φορά, κινούμενοι σε διαφορετικό μήκος κύματος, κατέδειξαν ότι πολλά είναι αυτά που τους χωρίζουν και παρά την προσπάθεια απ’ όλες τις πλευρές στη συνέχεια να πέσουν οι τόνοι. Εξού και η «ουδέτερη» ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ μετά τη συμφωνία, ότι είναι «υπέρ της λύσης αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης», διαμηνύοντας ότι περιμένει ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας για να πάρει θέση. Την απόφαση πήραν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο συγκάλεσε η Φώφη Γεννηματά στη Χαριλάου Τρικούπη, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας από τον πρωθυπουργό και ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί κόντρα μεταξύ των δύο κομμάτων για το αν θα πρέπει να ψηφιστεί ή όχι η συμφωνία.

Αφορμή στάθηκε η δημόσια παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, σύμφωνα με την οποία ΔΗΣΥ και Ποτάμι θα πρέπει να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση. «Δεν μπορεί να διανοηθεί διαφορετική στάση από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη», ανέφερε και εκτίμησε ότι αν η ΔΗΣΥ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το Σκοπιανό, το Ποτάμι θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του για κοινή πορεία στο πλαίσιο του ΚΙΝΑΛ.

Η άμεση απάντηση ήρθε δια του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου από το βήμα της Βουλής, διαμηνύοντας στους… συνοδοιπόρους του ότι «η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα». Επιτέθηκε μάλιστα στον κ. Δανέλλη, υποστηρίζοντας πως «ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, έγινε στην πορεία  ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πήγε στο Ποτάμι και τώρα θέλει να γυρίσει πίσω. Είναι δικαίωμα του καθενός, ας το επιλέξουν οι πολίτες».

Στην κόντρα παρενέβησαν και άλλα στελέχη των δύο κομμάτων, όπως ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, που εξέφρασε τη λύπη του γι’ αυτό που έγινε και τη συμπαράστασή του «στον συνάδελφο που έλειπε και δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Από την άλλη, στον κ. Δανέλλη άσκησε δριμεία κριτική ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης: «Κύριε, δεν υπάρχει λόγος να μας απειλείτε, διότι κοινή μεν πατρίδα μπορεί να έχουμε, αλλά ουδείς μας υποχρεώνει στο ίδιο κόμμα», έγραψε στο Twitter. Ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού πάντως επανήλθε, σημειώνοντας ότι «προτιμώ να αλλάξω κόμμα παρά αρχές και ‘πιστεύω’», προσθέτοντας ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της εσωστρέφειας στο ΚΙΝΑΛ.

Στο ύψος των περιστάσεων

Πηγές πάντως της Χαριλάου, σε χαμηλούς τόνους, έλεγαν ότι «καθένας πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφάσιζε την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.

Όσο για τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών τους συνομιλιών με τον Αλέξη Τσίπρα αρνήθηκαν να συναινέσουν, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «επικίνδυνους για τα εθνικά μας θέματα χειρισμούς».

Ο Βασίλης Λεβέντης απάντησε στον πρωθυπουργό ότι «όσο υπάρχω στη ζωή θα πολεμάω για να ακυρώσω τη συμφωνία αυτή», ενώ ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι «με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Από αυτή την άποψη, δίνει "πράσινο φως" στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή». Επισήμανε δε ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία.

Τέλος, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, στον οποίο δεν τηλεφώνησε για ενημέρωση ο Αλέξης Τσίπρας, διαμαρτυρήθηκε για τον «αποκλεισμό του από την ενημέρωση» και τόνισε πως «η Χρυσή Αυγή καταγγέλλει την οποιαδήποτε συμφωνία σχεδιάζει η κυβέρνηση και καλεί τον Ελληνικό Λαό σε εγρήγορση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v