Ιβάνοφ: Ταπεινωτική η συμφωνία για την πΓΔΜ

Διάγγελμα του προέδρου της πΓΔΜ που βάλλει κατά της συμφωνίας που έκλεισε. Μόλις δυο λεπτά κράτησε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ. "Ο Ιβάνοφ δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης", λέει η κυβέρνηση Ζάεφ.

Ιβάνοφ: Ταπεινωτική η συμφωνία για την πΓΔΜ

Σε δραματικούς τόνους το διάγγελμα του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας του, τόνισε ότι η συμφωνία που επιτεύχθη ανάμεσα σε Τσίπρα και Ζάεφ, είναι ταπεινωτική για την χώρα του, δεν την αποδέχεται και δεν την υπογράφει.

Οπως ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ, η συμφωνία με την Αθήνα για το ονοματολογικό παραβιάζει το σύνταγμα της πΓΔΜ. Σημείωσε δε ότι η πιθανή μελλοντική συμμετοχή σε ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για μια "κακή συμφωνία". 

Νωρίτερα, απροσδόκητη εξέλιξη είχε η συνάντηση του Προέδρου Ιβανόφ με τον Πρωθυπουργό Ζάεφ στα Σκόπια, καθώς ολοκληρώθηκε μόλις σε δύο λεπτά!

Σύμφωνα με τον Αντεννα, τα τα μέσα ενημέρωσης στη γειτονική χώρα μεταδίδουν ότι ο Σκοπιανός Πρόεδρος είναι οργισμένος με τη συμφωνία και δεν ήθελε καν να ακούσει τις λεπτομέρειες από τον Πρωθυπουργό Ζάεφ.

Όταν ο Ζόραν Ζάεφ και ο Υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρώτο πράγμα που τους ρώτησε ο Γκιόργκι Ιβανόφ ήταν εάν υπάρχει οριστική συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της ΠΓΔΜ. Στο άκουσμα της θετικής απάντησης, ο Σκοπιανός Πρόεδρος τους είπε πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνάντησή τους.

Την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε λίγες ώρες αργότερα ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μιτσκόσκι, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα στηρίξει την αλλαγή του Συντάγματος.

Κυβέρνηση Ζάεφ: Ο Ιβάνοφ δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης

«Για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ, αλλά οι πολίτες» ανέφερε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, καλώντας τον πρόεδρο της χώρας να «απομονωθεί πολιτικά».

«Η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της, επειδή ο πρόεδρος, Γκιόργκε Ιβάνοφ, στο διάγγελμά του απέτυχε να ξεπεράσει την αδυναμία του και να δει την προοπτική που ανοίγεται» επεσήμανε η κυβέρνηση.

Και συνέχισε: Ο πρόεδρος Ιβάνοφ «δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης και αναλαμβάνει πράξεις απαράδεκτης χειραγώγησης, κάτι που είναι επιζήμιο για τη χώρα και τους πολίτες και επενεργεί άμεσα κατά της ενίσχυσης της μακεδονικής ταυτότητας».

«Ο Ιβάνοφ δεν τάσσεται υπέρ της λύσης και δεν εργάζεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., κάτι που αποτελεί για τους πολίτες προτεραιότητα υψηλού εθνικού συμφέροντος» έσπευσε να προσθέσει.

«Είμαστε αυτό που είμαστε και τελικά αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους γείτονές μας, τη Δημοκρατία της Ελλάδας και τη διεθνή κοινότητα. Με την συμφωνία αυτή επιβεβαιώνεται και ενισχύεται η μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, μια για πάντα» κατέληξε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Ιβάνοφ πρόσκειται πολιτικά στο εθνικιστικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Γκρουέφσκι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus