Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ

Δεν υπάρχει προηγούμενο, κυβέρνηση χωρίς νομιμοποίηση να πραγματοποιεί επικίνδυνους χειρισμούς για την οικονομία και τα εθνικά θέματα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι γράφει η πρόταση μομφής.

Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ

«Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω τον θεσμικό εκτροχιασμό και υπό τις παρούσες συνθήκες καταθέτω πρόταση μομφής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κίνηση θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. «Αν τολμάτε, κάντε την πρόταση δυσπιστίας, πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή σας, όπως έκαναν οι προκάτοχοί σας, ώστε να δούμε αν υπάρχουν 154 βουλευτές που θα πουν ‘ναι’ στη συμφωνία», συμπλήρωσε.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση του διήμερου που προβλέπεται και έτσι η συζήτηση θα ξεκινήσει το απόγευμα. 

Δεν υπάρχει προηγούμενο, κυβέρνηση χωρίς νομιμοποίηση να πραγματοποιεί επικίνδυνους χειρισμούς για την οικονομία και τα εθνικά θέματα, σημείωσε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ώρα που συζητάμε το 4ο Μνημόνιο, ο κος Τσίπρας ετοιμάζεται να δεσμεύσει τη χώρα σε πλαίσιο που δημιουργεί τετελεσμένα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή.

«Εχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο, ότι είναι συνειδητή επιλογή για να στρέψετε το βλέμμα μακριά από τα επώδυνα μέτρα».

Ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι «ανταλλάσσετε μια εθνική υποχώρηση, με περισσότερη κατανόηση σε οικονομικά θέματα», αλλά συμπλήρωσε ότι «πολλοί Ελληνες το πιστεύουν».

Θέλουμε λύση στο θέμα της πΓΔΜ αλλά αυτό προϋποθέτει μια σταθερή Ελλάδα και μια λύση που δεν θα θίγει εθνικά συμφέροντα, δήλωσε και όπως είπε, εκεί που ο Κ. Καραμανλής είπε «όχι», ο Αλέξης Τσίπρας είπε «ναι».

Και τότε ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τι συμφέρει την πατρίδα. «Είναι χρέος μου να κάνω ό,τι μπορώ για να αποτρέψω μια κακή συμφωνία. Είναι μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν υπάρχει πουθενά στη συμφωνία το «Severna Makedonija», ενώ για πρώτη φορά η χώρα αποδέχεται μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Ετσι, είπε, δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός. 

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να μη διχαστούμε για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Επανέλαβε ότι υπάρχει διάσταση μέσα στην κυβέρνηση για τη συμφωνία, αλλά ο κος Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα, χωρίς να έχει εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ανέντιμο να παραδίδει η κυβέρνηση τη χώρα, για να μην παραδώσει την εξουσία. Ο κος Τσίπρας αρνήθηκε να πάρει έγκριση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω τον θεσμικό εκτροχιασμό και υπό τις παρούσες συνθήκες, καταθέτω πρόταση μομφής.

Η οικονομία

Την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στηλίτευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τελειώνει τη θητεία της όπως την ξεκίνησε και επανέλαβε ότι έχουμε μπροστά μας ένα τέταρτο μνημόνιο. Στάθηκε στη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, αλλά και στο ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα υστερεί σε ρυθμούς ανάπτυξης.

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» ισχύει, αν συγκριθεί το περσινό μεσοπρόθεσμο με το σημερινό, κατήγγειλε. Επανέλαβε ότι αρκεί μια σύγκριση με τις άλλες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα, για να φανεί ότι η Ελλάδα σέρνεται καθώς η κυβέρνηση έπνιξε τους πολίτες στους φόρους.

«Επιτέθηκε με τρόπο "ταξικό" στο διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης», τόνισε και είπε ότι δημιουργήθηκε μια μάζα απελπισμένων πολιτών που χρωστούν σε Ταμεία και τράπεζες.

Για να αποκρύψει η κυβέρνηση την πραγματικότητα, κάνει πολιτική με ψέματα. Μιλά για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο. «Είμαι εδώ για να σας πω την αλήθεια που προσπαθείτε να κρύψετε».

Οι χαμένοι του τέταρτου μνημονίου είναι οι συνταξιούχοι, ειδικά αυτοί του Δημοσίου, οι χαμηλόμισθοι λόγω της μείωσης του αφορολόγητου και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε φτωχότερες συνοικίες στις οποίες αυξάνει ο ΕΝΦΙΑ, που η κυβέρνηση έλεγε θα καταργούσε.

Υποστήριξε ότι η δημόσια περιουσία μπαίνει ενέχυρο για 25 δισ. ευρώ, ενώ αυτοί που το 2014 έλεγαν «αιματοβαμμένα» τα πλεονάσματα, αλυσοδένουν τη χώρα για πολλά χρόνια.  

Το κείμενο της πρότασης μομφής

Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης
(Άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής)

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία. Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας. Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων. Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Οι Προτείνοντες Βουλευτές:

1. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

2. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

3. ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

4. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

5. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

6. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

7. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

8. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

9. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

10. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

11. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ – ΜΙΣΕΛ

12. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

13. ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

14. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

15. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

16. ΒΛΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

17. ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

18. ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ)

19. ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ

20. ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

21. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

22. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ

23. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

24. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

25. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

26. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

27. ΔΑΒΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

28. ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚOΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ

29. ΔΗΜΑΣ ΧΡIΣΤΟΣ

30. ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ)

31. ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

32. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

33. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

34. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

35. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ

36. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΧ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

37. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

38. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

39. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

40. ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

41. ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

42. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ)

43. ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

44. ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΙΚΗ

45. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ

46. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

47. ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

48. ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ)

49. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

50. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

51. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

52. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

53. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡIΟΣ

54. ΜΑΡΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

55. ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

56. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ)

57. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ)

58. ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

59. ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

60. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

61. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

62. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

63. ΡΑΠΤΗ ΕΛΕΝΗ

64. ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ

65. ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

66. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

67. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

68. ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

69. ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

70. ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

71. ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

72. ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

73. ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

74. ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΩΝ

75. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ

76. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v