Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόδειξη κυνισμού η τροπολογία ΝΔ για τις συντάξεις

«Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία», η απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εμεις δεν κάναμε και δεν θα κάνουμε χατίρια σε επιχειρηματίες». Θα πιείτε μέχρι τέλους το πικρό ποτήρι των συντάξεων, η απάντηση στην τροπολογία.

Απόδειξη κυνισμού η τροπολογία ΝΔ για τις συντάξεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο για την οικονομία δεν ήρθε να μιλήσει, υποστήριξε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή. «Δεν είναι προνομιακό πεδίο γι’ αυτόν και επέλεξε να επιδοθεί σε κρεσέντο ύβρεων, είπε καμία 40αρια φορά τη λέξη ‘ψεύτης’ και αυτό είναι ένδειξη αμηχανίας».

Αυτό κάνει πολλές φορές αυτόν που μιλά να κινείται στα όρια του γραφικού, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Το κύριο όμως είναι ότι σε 60 λεπτά μόλις για δέκα μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την οικονομία.

«Δεν είπατε κουβέντα για το χρέος. Μέχρι και εσείς δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε ότι λέει όλος ο κόσμος, ότι το χρέος κατέστη βιώσιμο και οι αγορές είναι ορθάνοιχτες για την ελληνική οικονομία», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάποια προηγούμενη κυβέρνηση που πέτυχε κάτι καλύτερο. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει πλεονάσματα 4% μέχρι το 2031. «Είναι θράσος να κάνετε κριτική», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «λαθροχειρία» από την πλευρά της ΝΔ. Υποστήριξε ότι το μαξιλάρι προέκυψε από τα πλεονάσματα και τη στάση πληρωμών του Δημοσίου. Αυτό είναι ψέμα, σημείωσε, γιατί στο μαξιλάρι πήγαν χρήματα από τις εκταμιεύσεις του ESM και τις εξόδους της χώρας στις αγορές. Τα δε χρέη του Δημοσίου είναι σε ιστορικό χαμηλό και τους επόμενους μήνες θα αποπληρωθεί το σύνολο των οφειλών.

Το πολιτικό σχέδιο Μητσοτάκη είναι να μειώσει τα πλεονάσματα αφού προηγούμενα προκαλέσει «επενδυτικό σοκ». Αυτό σημαίνει ότι σχεδιάζει 12ωρο εργασίας, απελευθέρωση απολύσεων, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και καθήλωση κατώτερου μισθού, κόψιμο δαπανών για υγεία και παιδεία και διατήρηση του κανόνα 1 προς 5 στο Δημόσιο.

«Αυτή η κρυφή ατζέντα είναι μια ατζέντα κατεδάφισης και ξεπουλήματος», κατήγγειλε. Είναι ένα ισχυρότερο μνημόνιο που έχει έτοιμο ως πρόγραμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί το σχέδιο χωρίς το άλλοθι ενός μνημονίου, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι συντάξεις

Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ΝΔ θύμισε ότι όταν γίνονταν οι συζητήσεις με το ΔΝΤ έλεγε «κλείστε την αξιολόγηση και δεχτείτε τα μέτρα». Τρεις ημέρες τώρα βρίσκετε διαρκώς τους λόγους που δεν επιτρέπεται να υπάρξει παρεκτροπή από ψηφισμένα μέτρα. Ο κος Χατζηδάκης ομολόγησε ότι έχει περιληφθεί η περικοπή στο πρόγραμμα της ΝΔ.

«Σήμερα φαίνεται ότι σας έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη», είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναρωτήθηκε αν ήταν μαζί με τη Μέρκελ στη Σύνοδο του Κόμματος. Η αντίδραση της ΝΔ είναι επιβεβαίωση της ενοχής, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Μέχρι χθες παριστάνατε τους κριτές των θεσμών και σήμερα έρχεστε να κάνετε τον «τζάμπα μάγκα» με τροπολογία για κατάργηση συντάξεων, τόνισε, χαρακτηρίζοντας την αντιπολίτευση «επαναστάτες της κακιάς ώρας».

«Οι συνταξιούχοι ξέρουν ποιοι τους καταδίκασαν στη φτώχεια. Δεν είναι καν απόπειρα απάτης η τροπολογία, αλλά απόδειξη κυνισμού. Μην βιάζεστε, το πικρό ποτήρι θα το πιείτε γουλιά γουλιά», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό αναρωτήθηκε αν η ΝΔ καταλαβαίνει ότι οι ακραίες θέσεις που υπερασπίζεται είναι επικίνδυνες για τη χώρα, που μπορεί να κληθεί κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της;

Σε ότι αφορά τη συμφωνία με την πΓΔΜ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για λαϊκισμό. Γίνατε όψιμα Μακεδονομάχος από ανάγκη, όπως γράφει ο διεθνής τύπος, για να μην διαλυθεί το κόμμα σας. Στην προσπάθεια να πείσετε ότι η συμφωνία είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων επιμένετε σε διαστρεβλώσεις και ψέματα, υποστήριξε.

Είναι ψέμα ότι αποδεχόμαστε γλώσσα και ιθαγένεια. Από το 1977 η χώρα αποδέχτηκε τετελεσμένο στη γλώσσα. Στη συμφωνία δεν υπάρχουν πουθενά αναγνώριση έθνους. Υπάρχει αναγνώριση ιθαγένειας, ξεκαθάρισε.

Θύμισε τις τοποθετήσεις Ζάεφ και Δημητρόφ που παραδέχονται ότι είναι σλάβοι και δεν έχουν σχέση με την κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας και ότι δεν διεκδικούν τίποτα για μειονότητες. Κατήγγειλε ότι στο Politico ο αρχηγός της ΝΔ έκανε αναφορά για μειονότητα Σκοπιανών και «αυτονομιστικές δυνάμεις» και ότι απέκρυψε αυτό το κομμάτι στην ελληνική μετάφραση της συνέντευξης.

Απαντώντας στο ερώτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη αν ο ίδιος έχει συναντήσει επιχειρηματίες τόνισε το πραγματικό ερώτημα είναι «αν τους συναντά και τους κάνει τα χατίρια».

Ρωτήσατε αν έχω συναντήσει τους Μπόμπολα, Ψυχάρη, Μαρινάκη κ.ά. Ο κος Μπόμπολας δεν έχει πλέον το Εθνος γιατί δεν του χαρίστηκαν τα δάνεια. Ο κος Ψυχάρης δεν έχει πια τον ΔΟΛ γιατί δεν του χαρίστηκαν τα δάνεια. Ο κος Μαρινάκης παρότι συναντήθηκε μαζί μου αλλά αυτό δεν απέτρεψε από το να του ασκηθεί ποινική δίωξη για υποθέσεις. Εμεις δεν κάναμε και δεν θα κάνουμε χατίρια σε επιχειρηματίες. 

Εσεις έχετε τη δυνατότητα να ισχυρισθείτε το ίδιο; ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θυμίζοντας τις υποθέσεις Χριστοφοράκου (Siemens) και Φρουζής (Novartis).

«Δεν μπορείτε να πείσετε γιατί δεν είμαστε το ίδιο και αυτό φαίνεται», τόνισε και αναρωτήθηκε τι θα γίνονταν αν η σύζυγός του είχε πτωχευμένη off shore που χρηματοδοτήθηκε από άγνωστο, όπως συμβαίνει με τη σύζυγο του αρχηγού της ΝΔ.

«Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία», δήλωσε αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημείωσε δε ότι ο τελευταίο σχολίασε τα αισθήματα της συζύγου του για το δημοψήφισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v