Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φάμελλος: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποθήκευαν ψήφους για να δανείζονται δανεικά και αγύριστα

«Η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει σύντομα να ολοκληρώσει την έρευνα και να καταλήξει, διότι πρόκειται για την αξιοπιστία της ίδιας της πολιτικής στη χώρα μας και οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν τι ακριβώς συνέβη», ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ.

Φάμελλος: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποθήκευαν ψήφους για να δανείζονται δανεικά και αγύριστα

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στην εκπομπή "Βουλής Βήμα", στην Τηλεόραση της Βουλής, ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στην κλήτευση τραπεζικών στελεχών και εκπροσώπων κομμάτων από τους οικονομικούς εισαγγελείς, στο πλαίσιο της διερεύνησης των επισφαλών δανειοδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων μέχρι το 2012, τόνισε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση «αποτελεί ένα μελανό σημείο στην πολιτική ιστορία του τόπου, με πολύ σημαντικές παραβιάσεις των τραπεζικών κανόνων. Συνεπώς, η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει σύντομα να ολοκληρώσει την έρευνα και να καταλήξει, διότι πρόκειται για την αξιοπιστία της ίδιας της πολιτικής στη χώρα μας και οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν τι ακριβώς συνέβη».

Επίσης, επεσήμανε το γεγονός ότι όλα όσα συζητήθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ ήταν ανοικτά και δημόσια, ως όφειλαν. «Σε αντίθεση με το παρελθόν, όχι μόνο συγκροτήθηκε η συγκεκριμένη Επιτροπή αλλά συνεδρίαζε σε ζωντανή μετάδοση, ώστε ο κάθε πολίτης να έχει άμεση πρόσβαση και ενημέρωση για όλα όσα κατατέθηκαν εκεί», είπε προσθέτοντας ότι η κατάθεση του πορίσματος τον περασμένο Φεβρουάριο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου περιέχει όλα τα στοιχεία που βρέθηκαν στους φακέλους των δανείων, με εντοπισμό των παραβάσεων της νομοθεσίας.

«Δυστυχώς, αποδείχθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διόριζαν για χρόνια τις διοικήσεις των τραπεζών, προκειμένου οι τελευταίες να δανείζουν τα κόμματα για τις εκλογές, δηλαδή να παρέχουν δάνεια που χρησιμοποιήθηκαν στις προεκλογικές τους καμπάνιες, για τα αεροπορικά εισιτήρια των ψηφοφόρων, τις αφίσες, τα σημαιάκια, τις συγκεντρώσεις και τις διαφημίσεις», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Όταν αυτά τα κόμματα επανεκλέγονταν, διόριζαν εκ νέου διοικήσεις των τραπεζών και με αυτό τον τρόπο συνεχιζόταν το γαϊτανάκι ανάμεσα στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της χώρας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας στον δανεισμό, ύψους 420 εκατ. ευρώ».

Και βέβαια, πρόκειται για δάνεια τα οποία αντιστοιχούσαν την πρώτη εκλογική περίοδο στην ετήσια επιχορήγηση που θα έπαιρνε το κάθε κόμμα, στη συνέχεια αύξαναν την εγγύηση και το δανεισμό στο διπλάσιο της επιχορήγησης, μετά στο τριπλάσιο και μάλιστα με προοπτική επανεκλογής για την επόμενη δεκαετία, πολλαπλασιάζοντας με αυτό τον παράδοξο τρόπο το ποσό του δανεισμού! «Κυρίως όμως πρόκειται για ένα παγιωμένο μοντέλο εξουσίας, το οποίο υποθήκευε συνειδητά την ψήφο των ελλήνων πολιτών, μόνο και μόνο για να παίρνει δάνεια από τις τράπεζες και να αναπαράγεται», υπογράμμισε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Τέλος, ερωτηθείς για το πόρισμα του καθηγητή Κων/νου Συνολάκη σχετικά με την πυρκαγιά στο Μάτι, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι η πολιτεία θα αξιολογήσει όλες τις προσπάθειες προσέγγισης και εκτίμησης της τραγωδίας στο Μάτι, συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών διεθνών ερευνών που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η έκθεση Συνολάκη ανατέθηκε από κόμμα και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό σημαίνει πολλά.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται σε μοντέλα προσομοίωσης ξένων πανεπιστημίων που είναι καλά ως προς την εκπαίδευση των υπηρεσιών, αλλά απέχουν πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση η έκθεση αυτή πρέπει (και έπρεπε) να κατατεθεί και αξιολογηθεί αρμοδίως, διότι αλλιώς θα αποδειχθεί ότι πρόκειται απλώς για ένα πολιτικό χαρτί στα χέρια της αντιπολίτευσης, μιας και πρόκειται για έκθεση που ζήτησε ο ίδιος ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και παρουσιάστηκε εχθές σε στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v