Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα παίξει τα αντιπολιτευτικά χαρτιά η ΝΔ

Πού ανεβάζει τώρα τους τόνους η Πειραιώς. Η στρατηγική για την κριτική στο μεταναστευτικό, οι επενδύσεις και η ΕΡΤ. Διεθνείς επαφές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο την επόμενη ημέρα.

Πώς θα παίξει τα αντιπολιτευτικά χαρτιά η ΝΔ

Σε πολλαπλά μέτωπα ξετυλίγεται η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, ύστερα και από τα μηνύματα που εξέπεμψε από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με ζητούμενο την επιδιωκόμενη αμφίπλευρη διεύρυνση, το στοίχημα που έχει θέσει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η θετική ανταπόκριση της γαλάζιας ρητορικής τόσο στο δεξιό ακροατήριο (βάζοντας φρένο στις διαρροές προς άλλα κόμματα του χώρου) όσο και στους φιλελεύθερους που... κοιτούν προς το κέντρο, κυρίως σε θέματα οικονομίας και λειτουργίας του κράτους.

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται, για παράδειγμα, η στάση της ΝΔ στο μεταναστευτικό, με τον κ. Μητσοτάκη από το Σάλτσμπουργκ όπου βρέθηκε χθες για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, να προτάσσει το θέμα της ασφάλειας των πολιτών και της ανάγκης φύλαξης των συνόρων. Χαρακτήρισε δε «απούσα» την κυβέρνηση στα συγκεκριμένα ζητήματα και την κατηγόρησε ότι «εξακολουθεί να μην αποδέχεται την ουσιαστική διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών». Με αφορμή εξάλλου το «κολαστήριο της Μόριας», άφησε αιχμές για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια που διαχειρίζονται οι διάφορες ΜΚΟ και τα οποία, όπως κατήγγειλε, «φαίνεται ότι έχουν χαθεί στους σκοτεινούς διαδρόμους της κυβερνητικής αδιαφάνειας». Η ΝΔ ανεβάζει τους τόνους και στο θέμα της Αλβανίας και συγκεκριμένα στη διαφαινόμενη συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας με το «Κόμμα των Τσάμηδων», με τον αρμόδιο τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο να παρεμβαίνει με δημόσια τοποθέτησή του.

Από την άλλη, με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με την επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας κατέθεσε σχετική ερώτηση, σημειώνοντας πως «την ώρα που η Ελλάδα διψάει για επενδύσεις και οι άνεργοι ζητούν αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας, η ανεπάρκεια της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα κινδυνεύει να στείλει έναν ιλιγγιώδη λογαριασμό 750 εκατ. ευρώ στους βάναυσα φορολογούμενους Έλληνες».

Εκτός των αγορών

Η ΝΔ θα συνεχίσει να εγκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι συνεχίζει να υλοποιεί μνημονιακές πολιτικές και να παραμένει εκτός των αγορών, την ώρα που άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, βγήκαν από το μνημόνιο και δανείζονται με χαμηλό κόστος. «Όπως επιβεβαιώνουν τα υψηλά και ευμετάβλητα επιτόκια και οι μεγάλες επιτοκιακές διαφορές (spreads), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές», δήλωσε σχετικά ο γαλάζιος τομεάρχης Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Σταθερό μέρος του καθημερινού αντιπολιτευτικού λόγου της ΝΔ έχει και το δημόσιο, ειδικά το τελευταίο διήμερο, καταγγέλλοντας την «επιχείρηση πλήρους κομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» αλλά και υπερασπιζόμενη την απόφασή της να κηρύξει εμπάργκο στην ΕΡΤ για τα στελέχη της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρέψει σήμερα στην Αθήνα από τη Σύνοδο του ΕΛΚ, όπου, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, οι οποίοι θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΕΛΚ στις προσεχείς αρχαιρεσίες.

Η Πειραιώς εκφράζει την ικανοποίησή της για τις διεθνείς επαφές του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος -όπως λένε κομματικές πηγές- αφήνει το δικό του, προσωπικό στίγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κτίζει τις συνθήκες για μια εποικοδομητική συνεργασία, με φόντο την επόμενη μέρα.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v