Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Αδωνις Γεωργιάδης έβαλε στο… κάδρο τον Παυλόπουλο

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας σκέφτεται να ζητήσει και πάλι η ΝΔ. Εγκαλεί την κυβέρνηση για υπονόμευση των θεσμών και παραβίαση του Συντάγματος. Διατηρεί στα ύψη το ζήτημα του προσφυγικού.

Γιατί ο Αδωνις Γεωργιάδης έβαλε στο… κάδρο τον Παυλόπουλο

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξαναβάζει στο… παιχνίδι η ΝΔ, με αφορμή τις «κυβερνητικές αυθαιρεσίες -όπως τις χαρακτηρίζει- στο Σκοπιανό», αλλά και την πρόσφατη αναφορά του Παύλου Πολάκη περί νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, «αν βάλουμε στη φυλακή κάποιους». 

Έναν περίπου μήνα μετά τη διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ ότι έχει μία «πολύ καλή θεσμική συνεργασία» με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άδωνις Γεωργιάδης, μέσα σε δύο μέρες, τόνισε ισάριθμες φορές την ανάγκη παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρώτη, εφόσον «διαπιστώσει ότι υπάρχει έλλειψη δεδηλωμένης» στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, εφόσον αυτή έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και οι ΑΝΕΛ επιμείνουν στην άρνησή τους και η δεύτερη, μετά την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αισθάνομαι ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει. Θα παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος;» ήταν το ερώτημα που έθεσε, μέσω συνέντευξής του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, την ίδια σχεδόν ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίαζε για το θέμα: «Οι επόμενες εκλογές δεν θα αφορούν απλώς την οικονομία. Θα αφορούν και την υπεράσπιση των θεμελιωδών μας αξιών».

Στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι επί συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου οι δημοκρατικοί θεσμοί υπονομεύονται σε έσχατο βαθμό και η παραβίαση του συντάγματος εκ μέρους της κυβέρνησης είναι εμφανής. Κάτι που δεν αποκλείουν να γίνει σε ακόμα πιο έντονο βαθμό όσο πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές, με την πόλωση να κορυφώνεται διαρκώς και τα κυβερνητικά στελέχη -σύμφωνα με τις γαλάζιες πηγές- να «συνεχίζουν την προσπάθεια διχασμού των πολιτών». Στο πλαίσιο αυτό, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο, ανάλογα και με τις εξελίξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει για μία ακόμη φορά την παρέμβαση του κ. Παυλόπουλου, ως του ανώτατου θεσμικού παράγοντα.

Θέμα πολιτικής νομιμοποίησης

Αυτό είχε πράξει ο πρόεδρος της ΝΔ και τον περασμένο Ιούνιο, όταν είχε θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέμα πολιτικής νομιμοποίησης λόγω της πρόθεσης του Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών χωρίς τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει την παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου για να έρθει η συμφωνία στη Βουλή πριν την υπογράψει ο πρωθυπουργός με τον Σκοπιανό ομόλογό του, κάτι πάντως που τελικά δεν αποφεύχθηκε.  

Στο θέμα με τον Παύλο Πολάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει συνέχεια, θέτοντάς το, σύμφωνα με πληροφορίες, στους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες αύριο, όπου θα βρεθεί για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και θα έχει τετ  α τετ -μεταξύ άλλων- και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στο μεταξύ, η ΝΔ διατηρεί στα ύψη το ζήτημα του προσφυγικού, δημοσιοποιώντας μάλιστα κατάλογο με τα είκοσι «ντροπιαστικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα που απασχόλησαν τον διεθνή Τύπο, μόνο τον τελευταίο ενάμιση μήνα». Σύμφωνα με τον τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, «η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων και βλάπτει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, παρόλο που έχει στη διάθεσή της χρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και διεθνείς πόρους».

Και το χειρότερο, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει να κρύβεται. Αρνείται να απαντήσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για τα μέτρα που προτίθεται, επιτέλους, να λάβει προκειμένου να αποσυμφορήσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, να ομαλοποιήσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που διαμένουν εκεί, αλλά και να διασφαλίσει την τάξη εντός και εκτός των χώρων υποδοχής και ταυτοποίησης». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v