Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Συμφωνία με Καμμένο, νέα κρίση με Κοτζιά

Σκληρή κόντρα Καμμένου-Κοτζιά, παρέμβαση πρωθυπουργού. Δυσφορία από τον ΥΠΕΞ, επίσκεψη στον Πρ. Παυλόπουλο. Γιατί ο Α. Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα στηρίξουν πρόταση μομφής της ΝΔ. Τζανακόπουλος: Οποιος δυσφορεί, να κατέβει από το τρένο.

Κυβέρνηση: Συμφωνία με Καμμένο, νέα κρίση με Κοτζιά

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε -και έλαβε- από τον Πάνο Καμμένο τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Μένει να φανεί εάν η εκεχειρία θα διατηρηθεί μέχρι τέλους και, επίσης, εάν αυτό είναι το μοναδικό «μέτωπο» που καλείται να αντιμετωπίσει το Μαξίμου. 

Δηλαδή, εάν η σφοδρή κόντρα Καμμένου-Κοτζιά προοιωνίζεται νέες περιπέτειες, καθώς από νωρίς το πρωί σήμερα (Τετάρτη) υπάρχουν διαρροές ότι ο υπουργός Εξωτερικών σκέφτεται ακόμα και το ενδεχόμενο... παραίτησης. 

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε σήμερα (Alpha) ότι «το τρένο προχωρά, όποιος δεν θέλει να φτάσει στον προορισμό, όποιος δυσφορεί στη διαδρομή κατεβαίνει». Κατά τις πληροφορίες, δεν αναφέρεται μόνο στον Νίκο Κοτζιά αλλά και στον υπουργό Αμυνας.

Τσίπρας προς υπουργούς: Δεσμευτείτε

Σε μία κίνηση που προκάλεσε αίσθηση, ο πρωθυπουργός ζήτησε ευθέως χθες από τους υπουργούς να δεσμευτούν ότι δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης «και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό».

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο «σφραγίσθηκε», ουσιαστικά, η συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον κυβερνητικό εταίρο του, κατά το τετ α τετ μετά γεύματος που είχαν προχθές το μεσημέρι. Λίγες ώρες δηλαδή μετά την επιστροφή του δεύτερου από τις ΗΠΑ.

Ο κ. Καμμένος δεσμεύθηκε να μην εγείρει ξανά θέμα «σκοπιανού» μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνταγματικές διαδικασίες στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ (δηλαδή μέχρι τον Φεβρουάριο ή Απρίλιο, αναλόγως των πολιτικών εξελίξεων στη γείτονα). Ο κ. Τσίπρας φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιχειρήσει αλλαγές στην κυβερνητική πλειοψηφία με αναζήτηση νέων «συμμάχων» -εάν βεβαίως τηρηθεί η συμφωνία.

«Μύρισε μπαρούτι» η κόντρα Καμμένου-Κοτζιά

Η εν λόγω συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ανέφελο υπουργικό συμβούλιο, πλην όμως η μεγάλη κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον κ. Καμμένο και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά έριξε βαριά σκιά πάνω από την αίθουσα. Ο κ. Κοτζιάς μάλιστα αναχώρησε πρώτος από την συνεδρίαση, «κόβοντας» τη διάθεση συναδέλφου του υπουργού που τον ακολούθησε να μιλήσουν. «Όχι τώρα, δεν είναι καλή η στιγμή», του είπε.

Κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να θίξει τη στάση Καμμένου στην Ουάσιγκτον (σ.σ. το περίφημο plan B για την παράκαμψη της Συμφωνίας των Πρεσπών), μιλώντας για προσωπικές επιδιώξεις που κάνουν κακό στη χώρα αφού εμπλέκουν εθνικό θέμα. Ο υπουργός Άμυνας φέρεται να του απάντησε «με εκφράσεις επί προσωπικού», που δεν αφορούσαν (μόνο) το ονοματολογικό, όπως αναφέρουν πηγές, δείχνοντας ότι στην πολεμική «υπάρχει βάθος».

Όταν το κλίμα άρχισε... να μυρίζει μπαρούτι, παρενέβη ο κ. Τσίπρας και, εστιάζοντας στο ονοματολογικό, τόνισε σε κοφτό ύφος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αφορά συνολικά την κυβέρνηση και όχι το υπουργείο Εξωτερικών. Παρέμβαση επιχείρησε στη συνέχεια και ο Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται ακραίες αναφορές. Παραπέμποντας μάλιστα στα όσα είχε πει ο Νίκος Φίλης το Σάββατο («ο Καμμένος θέλει να παίξει τον ρόλο του Σαλβίνι στην Ελλάδα»), στήριξε τον κ. Καμμένο με τη φράση «αν αισθανόμουν ότι έχουμε έναν Σαλβίνι στην κυβέρνηση, εγώ δεν θα μετείχα σ' αυτή».

Ξαφνική επίσκεψη στον Πρ. Παυλόπουλο

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του (τετράωρου) υπουργικού συμβουλίου, άρχισε να γίνεται σαφές ότι ο κ. Κοτζιάς δεν ένιωσε πως «καλύφθηκε» από τον πρωθυπουργό και άλλους υπουργούς στις συνεχιζόμενες και «επί προσωπικού» επιθέσεις του υπουργού Άμυνας. Τρεις ώρες αργότερα μάλιστα, μετέβη (με δική του πρωτοβουλία, κατά τις πληροφορίες) στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μια σειρά θέματα του υπουργείου του.

Η συνάντηση προβλημάτισε στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, τα οποία περιορίσθηκαν να επισημάνουν την ανάγκη καθαρών θέσεων από όλα τα μέλη της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς θα επισκεφθούν τη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου θα βρεθεί στη ρωσική πρωτεύουσα ο κ. Καμμένος.

«Ζητώ τη δέσμευση των υπουργών ότι...»

Αλλά και πριν σημειωθούν όλα τα παραπάνω, η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο έδειξε ότι η συζήτηση σ' αυτό δεν ήταν μία από τις συνήθεις -δεν έμοιαζε καν, μάλιστα, ακόμα και με τις πιο ταραγμένες της διαπραγματευτικής τριετίας.

Είναι ενδεικτική η κατακλείδα της πρωθυπουργικής εισήγησης, έτσι όπως δόθηκε από κυβερνητικές πηγές: «Στο πλαίσιο αυτό (ο πρωθυπουργός) ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, ότι δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Η δέσμευση δόθηκε. Η βουλευτής των ΑΝΕΛ και υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση μέχρι να ολοκληρώσει το έργο της και ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση, όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. (Λίγο αργότερα «ανέβασε» στα social media αυτή τη θέση προς αποφυγή παρερμηνειών).

Ανάλογη φέρεται ότι ήταν η δέσμευση και του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, πλην όμως ο ίδιος δεν είναι βουλευτής.

Σημειώνεται ότι υπέρ της ψήφισης της Συμφωνίας έχει ταχθεί δημοσίως και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, με την επιπλέον δέσμευση ότι, αφού θα παραβιάσει την (αρνητική) απόφαση του κόμματος, θα παραιτηθεί μετά την ψηφοφορία και θα παραδώσει την έδρα του. (Την οποία θα παραλάβει... ο κ. Κουίκ ως πρώτος επιλαχών).

Πλέον, άπαντες (σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση) τελούν εν αναμονή των εξελίξεων στα Σκόπια, αφού, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να βρίσκει ο Ζόραν Ζάεφ τους οκτώ βουλευτές από την αντιπολίτευση. Εάν δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες και το επόμενο τριήμερο, τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη γείτονα, δίνοντας ανάσα στην κυβέρνηση και χρόνο στον πρωθυπουργό να βρει νέες ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Όχι μόνο με τον κ. Καμμένο αλλά και με τον κ. Κοτζιά.

Απάντηση στη ΝΔ

Στην ειρωνική επισήμανση της ΝΔ ότι «πρώτη φορά πρωθυπουργός εκλιπαρεί τους υπουργούς του να μην τον ρίξουν», το Μαξίμου απάντησε αργά το βράδυ: «Κατανοούμε την αμηχανία που προκλήθηκε στη ΝΔ από το βασικό μήνυμα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου. Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα συμπράξει στο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v