Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδημούλης: Αριστερές δυνάμεις «ανεβάζουν ρυθμούς» ενόψει ευρωεκλογών

Στόχος των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων είναι «η αντιμετώπιση της λιτότητας, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της κοινωνικής ανισότητας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζει ο Δ. Παπαδημούλης.

Παπαδημούλης: Αριστερές δυνάμεις «ανεβάζουν ρυθμούς» ενόψει ευρωεκλογών

«Ενόψει των ευρωεκλογών οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις "ανεβάζουν ρυθμούς" για να παρουσιάσουν μια πειστική, ολοκληρωμένη πρόταση, που μπορεί να αποτελέσει το κυρίαρχο πολιτικό πλαίσιο σε ΕΕ και Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε άρθρο του στο γαλλικό δίκτυο ενημέρωσης «Mediapart».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στο Ευρωκοινοβούλιο, τις προοδευτικές συγκλίσεις και την πολιτική ατζέντα ενόψει ευρωεκλογών του Μαΐου 2019, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «υπάρχουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, όπως η συμφωνία Σοσιαλιστών και Podemos στην Ισπανία για τον προϋπολογισμό, η επιτυχημένη περίπτωση της κυβέρνησης του Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία, καθώς και τα θετικά επιτεύγματα και οι προσπάθειες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα», όπως και «η εκλογική ενδυνάμωση των Πρασίνων στη Βαυαρία και η αυξανόμενη υποστήριξη προς τα αριστερά και τα πράσινα κόμματα στο Βέλγιο».

Επίσης, τονίζει ότι στο Ευρωκοινοβούλιο «η Προοδευτική Συμμαχία παρεμβαίνει πιο αποφασιστικά στην πολιτική της ΕΕ, διαμορφώνοντας μια εποικοδομητική πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ των ευρωβουλευτών της αριστεράς, των σοσιαλιστών και των πρασίνων» για θέματα όπως «οι πολιτικές συνοχής, η δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία θεσμών της ΕΕ, η κλιματική αλλαγή, η διαμόρφωση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου».

Εξάλλου, αναφερόμενος στις τελευταίες έρευνες του ευρωβαρόμετρου και της ΜΚΟ «Φίλοι της Ευρώπης», που «καταγράφουν μια αυξανόμενη απογοήτευση των πολιτών για τις ασκούμενες πολιτικές της ΕΕ», υπογραμμίζει πως στόχος των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων είναι «η αντιμετώπιση της λιτότητας, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της κοινωνικής ανισότητας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη» αλλά και η «απομόνωση από το δημόσιο πολιτικό διάλογο της ακροδεξιάς, διχαστικής και ξενοφοβικής ρητορικής».

Τονίζει, δε, ότι το τελευταίο είναι ευθύνη και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που φιλοξενεί στους κόλπους του «κόμματα και πρόσωπα που επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν ισχυρούς δεσμούς με την ακροδεξιά και να επενδύσουν πολιτικά στην εθνικιστική αναδίπλωση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v