Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Πρεσάρει τη συγκυβέρνηση με «όπλο» τον… Κοτζιά

Γιατί κρατά ψηλά στην ατζέντα την παραίτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Τι εκτιμά για το Σκοπιανό και για ποιο λόγο επιμένει στις εκλογές. Στο γαλάζιο μικροσκόπιο, μυστικά κονδύλια και… Ράικου.

ΝΔ: Πρεσάρει τη συγκυβέρνηση με «όπλο» τον… Κοτζιά

Να συντηρήσει το κλίμα... αναταραχής στην κυβέρνηση επιχειρεί η ΝΔ, μετά την παραίτηση Κοτζιά και όλα όσα αυτήν ακολούθησαν σε σχέση και με τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο. «Μας ενδιαφέρει να ξαναφέρουμε στην επικαιρότητα το δικό μας αφήγημα για την επόμενη μέρα, που είναι και αυτό που ενδιαφέρει πραγματικά τους πολίτες, όμως δεν μπορούμε να μην κάνουμε ορισμένες διαπιστωτικές παρεμβάσεις για το χάος που επικρατεί μεταξύ των δύο συμμάχων στην κυβέρνηση», τόνιζε χθες υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για αρκετά αναπάντητα ερωτήματα που έχουν προκύψει με βάση τα τελευταία δεδομένα:

-Για ποιο λόγο παραιτήθηκε-αποπέμφθηκε ο Νίκος Κοτζιάς;

-Γιατί δεν δημοσιοποιείται η επιστολή παραίτησής του;

-Ποιους εννοεί ο πρώην υπουργός ότι είναι οι «εκβιαστές και οι διεφθαρμένοι» που «χτυπούν τη Δημοκρατία»;

-Πώς εξηγείται ο πρωθυπουργός να διώχνει από την κυβέρνηση αυτόν που συμφωνεί μαζί του και να κρατά αυτόν που διαφωνεί;  

Αυτό που προσπαθεί η Πειραιώς να περάσει ως εικόνα, μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις των στελεχών της, είναι ότι οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Καμμένος «αλληλοεκβιάζονται για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια» και ότι «κάθε μέρα και περισσότερο επιβεβαιώνεται ότι ζούμε το θέατρο του παραλόγου από μια παραπαίουσα κυβέρνηση».

Κυβέρνηση μειοψηφίας

Παράλληλα, με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία στην κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση σε κάθε ευκαιρία προβάλλει τη διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ στο ζήτημα των Σκοπίων, διαμηνύει πως «ήδη έχουμε κυβέρνηση μειοψηφίας» και θα εστιάσει τις επιθέσεις της ειδικά στο πρόσωπο του υπουργού Άμυνας, εκμεταλλευόμενη και τις διαφοροποιήσεις εντός του κόμματος του Πάνου Καμμένου.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, επαναφέρει εμφατικά το αίτημα για εκλογές «πριν η συμφωνία έρθει προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», καθώς, όπως λένε στη ΝΔ, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι η συμφωνία αυτή δεν θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση, συνεχίζουν, οι πολίτες θα αποφανθούν -όχι μόνο για την τύχη της χώρας- αλλά και για την προωθούμενη λύση για το Σκοπιανό, μολονότι γνωρίζουν ότι πλέον η υπόθεση έχει δρομολογηθεί και ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η συμφωνία να εγκριθεί και από τις δύο ενδιαφερόμενες πλευρές. Τουτέστιν ότι θα βρεθεί και στην Ελλάδα ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών, οι οποίοι θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία, ακόμα και αν επισήμως οι ΑΝΕΛ επιμείνουν στη διαφωνία τους.

Ομερτά και αιχμές

Την ίδια ώρα, η ΝΔ έχει αποφασίσει -προσώρας τουλάχιστον- να κρατήσει χαμηλά το θέμα των απόρρητων κονδυλίων στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Και εκεί πάντως, σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, «εφόσον αλληλοκαταγγέλλονται και αλληλοεκβιάζονται, ας μας πουν ξεκάθαρα τι συμβαίνει. Δεν μπορεί να διατηρηθεί αυτή η ομερτά, ταυτόχρονα με τις αιχμές που αφήνουν η μία ενδοκυβερνητική πλευρά κατά της άλλης. Οι πολίτες, δυστυχώς γι’ αυτούς, καταλαβαίνουν».

Στο μικροσκόπιο, εξάλλου, της Πειραιώς είναι και το θέμα που έχει προκύψει με την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου και τις καταγγελίες της πως δεχόταν παρεμβάσεις από πολιτικό πρόσωπο για τη «διεκπεραίωση κρίσιμων υποθέσεων». Αυτή τη στιγμή, όπως λέει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε αυθαίρετα διαρροές διαφόρων κύκλων, όμως αυτό που υποστηρίζουν, εφόσον επαληθευθεί, έρχεται να επιβεβαιώσει ένα νοσηρό κλίμα και την εξόφθαλμη παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη». Η αίσθηση πάντως που υπάρχει στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει πολλά επεισόδια ακόμη και οι αποκαλύψεις θα είναι ηχηρές…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v