ΥΠΕΞ: Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση των χωρικών υδάτων

Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως κρίνει, τονίζει ο Α. Γεννηματάς. «Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από Τουρκία δεν συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

ΥΠΕΞ: Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση των χωρικών υδάτων

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», απαντά στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Α. Γεννηματάς.

«Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας», καταλήγει.

Η απάντηση δόθηκε καθώς νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Πέτρο Μαυροειδή σε προγραμματισμένο ραντεβού και έθεσε το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει πως η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχθεί βήματα στο Αιγαίο από την πλευρά της Ελλάδας, χωρίς να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. 

Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την αντίθεση της Τουρκίας στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. «Η Ελλάδα συχνά κάνει τέτοιες ανακοινώσεις, για να προκαλέσει ένταση ή λόγω λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός γι' αυτούς προηγείται της αλήθειας. Έτσι είναι η απαίτηση και της κοινής γνώμης. Σε μας και η κοινή γνώμη έχει λογική. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων. Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει ο AΝΤ1, αναφορικά με την πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος.

«Οταν όμως η Ελλάδα επιχειρεί να προκαλέσει ένταση, τους δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Για τα 12 μίλα υπάρχει η απόφαση του Κοινοβουλίου μας. Αυτές οι αποφάσεις ισχύουν. Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί αν θα λύσουμε τα θέματα αυτά με τις συνομιλίες που είχαμε κάνει στο παρελθόν, δηλαδή με διπλωματία, ή με άλλον τρόπο», σημείωσε ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας.

Κουμουτσάκος: Επαναφέρουν την απαράδεκτη λογική του "casus belli" κατά της Ελλάδας

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις όλο το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζονται από την επίμονη και έντονη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», τονίζει ο Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ για την επέκταση των χωρικών υδάτων

«Την ίδια στιγμή», συνεχίζει, «για ακατανόητους λόγους, καλλιεργείται εκ μέρους της κυβέρνησης άκριτη υπεραισιοδοξία για δήθεν νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διαύλους επικοινωνίας, όπως έγινε και μετά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Σε αυτά προστέθηκε, σήμερα, η έκτακτη πρόσκληση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και οι προκλητικές δηλώσεις του τελευταίου, που επαναφέρουν την απαράδεκτη λογική του "casus belli" κατά της Ελλάδας, σε περίπτωση άσκησης των νομίμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Όλα αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη, η κυβέρνηση να ενημερώσει πλήρως και επίσημα τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για την κατάσταση, την πορεία και την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Νέα Δημοκρατία απαιτεί απαντήσεις τόσο στο αίτημά της για άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που υπέβαλε από τις 12 Οκτωβρίου, όσο και στην Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών που κατέθεσε στις 18 Οκτωβρίου, με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο.

Tο μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφές: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει κάθε ενέργεια που δημιουργεί ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσο για την κυβέρνηση, ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η εξωτερική πολιτική είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να ασκείται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v