Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βέμπερ: Η ελληνική οικονομία χρειάζεται restart

Το πρώτο μήνυμα του γερμανού πολιτικού που πήρε το χρίσμα του ΕΛΚ για τις Ευρωεκλογές. Το ευχαριστώ στον Κ. Μητσοτάκη για τη στήριξη και το μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές. Δίνει έμφαση στην αλληλεγγύη στο θέμα του μεταναστευτικού.

Ελσίνκι ανταπόκριση

Λίγο μετά την εκλογή του ως ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές και πιθανότατα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν ο Μάνφρεντ Βεμπερ μίλησε στο Euro2day.gr για την Ελλάδα, το μεταναστευτικό, την οικονομία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής και πολιτικής προσέγγισης.

Κ. Βέμπερ συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Ποιο είναι το πρώτο μήνυμα προς τους Ελληνες ιδιαίτερα τώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα με την μετανάστευση και ποιες οι σκέψεις σας για την μεταμνημονιακή περίοδο. Θεωρείτε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει;

ΜΒ: Πρώτα απ’ όλα για την γενική κατάσταση στην Ελλάδα θα ήθελα ευχαριστήσω τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υποστήριξη τους. Η ΝΔ ήταν από τα πρώτα κόμματα που συμμετείχαν στην καμπάνια μου και ένα από τα δύο πρώτα κόμματα που επισήμως με στήριξαν στην καμπάνια μου. Είναι μεγάλη μου τιμή γιατί στο ΕΛΚ έχουμε μια κοινή αντίληψη για το τι πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μαζί με τους Ελληνες συνάδελφους μας να δούμε τι πρέπει να γίνει τώρα.

Στο οικονομικό επίπεδο, η Ελλάδα έχει έλλειψη επενδύσεων και εάν συγκρίνεις την Ελλάδα με άλλες χώρες σε πρόγραμμα, όπως η Πορτογαλία, τότε θα διαπιστώσεις ότι τα τελευταία χρόνια οι επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα δεν είναι καλές.

Για αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται μια νέα αρχή και ένα restart της οικονομικής πολιτικής (Greek policy) και μια νέα πολιτική προσέγγιση ακόμα και νέα κυβέρνηση που θα δώσει στους επενδυτές, στους διεθνείς επενδυτές την αξιοπιστία που χρειάζεται για να έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των επενδύσεων και να αυξήσει το ΑΕΠ της.
Στο θέμα του μεταναστευτικού, το θέμα αυτό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση δεν είναι ελληνική, ιταλική ή ισπανική πρόκληση. Συνεπώς το πρώτο βήμα και σημαντικότερο είναι να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παράνομη μετανάστευση. Το δεύτερο βήμα είναι η αλληλεγγύη. Οι χώρες δεν μπορούν να λένε «δεν με νοιάζει» αυτό είναι απαράδεκτο. Ολοι πρέπει να συμβάλουν.

Ο Μ. Βέμπερ, λέγοντας ότι είναι απλά η πρώτη του μέρα, δεν ήθελε να απαντήσει για το θέμα των συντάξεων αλλά και την συμφωνία των Πρεσπών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v