Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Οι προοδευτικές δυνάμεις της ΕΕ πρέπει να συναντηθούν

«Η χώρα έφτασε στην χρεοκοπία εξαιτίας μιας μαζικής κλοπής πλούτου και αγαθών προς όφελος μιας ελίτ», υποστήριξε ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του SPD. «Επιτυχία είναι ότι βγήκαμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Τσίπρας: Οι προοδευτικές δυνάμεις της ΕΕ πρέπει να συναντηθούν

«Όταν καταφέρνεις να βγεις από τα Μνημόνια, αυτό είναι αντικειμενικά μια επιτυχία. Για εμένα όμως δεν αρκεί αυτό. Επιτυχία είναι η έξοδος από τα Μνημόνια να είναι με την κοινωνία όρθια και τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Αυτό είναι επιτυχία για μια αριστερή δύναμη», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο του SPD στη Γερμανία.

Όπως είπε όταν βρέθηκε μπροστά στο μεγάλο δίλλημα τον Ιούλιο του 2015, αυτό που τον βοήθησε να πάρει κρίσιμες αποφάσεις ήταν όταν επιχείρησε να εκτιμήσει τις συνέπειες της πολιτικής στις δυνάμεις που εκπροσωπεί η Αριστερά. Το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό. Η χώρα έφτασε στην χρεοκοπία εξαιτίας μιας μαζικής κλοπής πλούτου και αγαθών προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει τον πλούτο της έξω από τη χώρα. «Συνεπώς η επιλογή της εξόδου από την ευρωζώνη που για κάποιους ακούγονταν εξόχως «ελκυστική και αριστερή» ήταν η επιλογή της απόλυτης καταστροφής των αδύναμων και της μεσαίας τάξης που εμείς θέλουμε να εκπροσωπούμε, προς όφελος μιας μικρής ελίτ».

«Θα επρόκειτο για καταστροφική επιλογή «ντυμένη» με δήθεν αριστερό μανδύα που θα οδηγούσε σε αναδιανομή του πλούτου πιο άδικη από αυτή των μνημονίων», τόνισε.

Όπως είπε επέλεξε τον δύσκολο συμβιβασμό και σήμερα «αν αισθάνομαι πως δικαιωθήκαμε δεν είναι γιατί αποφύγαμε μόνο την ολική καταστροφή και να εξυγιάνουμε τα οικονομικά μας, αλλά γιατί τα πετύχαμε έχοντας καταφέρει παράλληλα να μειώσουμε την ανεργία και να δώσουμε ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους και γιατί πετύχαμε να επαναφέρουμε την κανονικότητα στα πανεπιστήμια και τα σχολεία».

«Αυτή είναι μια αριστερή επιτυχία», τόνισε.

Όπως είπε στην Ευρώπη μεγάλη επιτυχία θα είναι η αναδιανομή του πλούτου αλλά χωρίς αλόγιστες δαπάνες. Εθεσε το θέμα του κατώτατου μισθού ενώ σημείωσε ότι το βλέμμα πρέπει να στραφεί και σε ζητήματα που δεν είναι απολύτως οικονομικά, όπως η προστασία του περιβάλλοντος. Θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο ότι θα επιλέξουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας ένα βιώσιμο κόσμο.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Αριστερά βρίσκεται μπροστά σε ένα στρατηγικό δίλημμα. Οι σοσιαλδημοκράτες επέλεξαν να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο κοινό, αλλά αυτό τους έφερε μακριά από ιδέες τους. «Η πλήρης υπαναχώρηση από τις αρχές από τις οποίες εμφορούμαστε θα αποδειχτεί καταστροφική. Η Αριστερά δείχνει ότι χάνει την κοινωνική της βάση σε όλη την Ευρώπη και αυτό το καλύπτουν άλλες δυνάμεις του πολιτικού χάρτη που βρίσκονται σε ακροδεξιά λογική και δυνάμεις απροκάλυπτα προκλητικές. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα και να μην επιτρέψουμε αυτόν τον εφιάλτη να γίνει γεγονός».

Όπως είπε «η Αριστερά πρέπει να μιλήσει ξανά στη γλώσσα των ανθρώπων που εκπροσωπεί και όπου βρίσκεται στην κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές που βελτιώνουν την ζωή της πλειοψηφίας».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα όλες οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συναντηθούν «προκειμένου να σώσουμε το σπίτι μας, την Ευρώπη». Όπως είπε χρειάζεται τόλμη αλλά και αυτοκριτική. Η Πορτογαλία και η Ισπανία δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. «Δεν είναι ίσως το καλύτερο να μιλήσω για την ελληνική εμπειρία γιατί στην χώρα μας έχουμε ένα ολομέτωπο αγώνα απέναντι σε αριστερές πολιτικές, ακόμα και σε ιστορικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες. Η συνεργασία όμως των προοδευτικών δυνάμεων θα έρθει από τα κάτω και αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα και στην Γερμανία».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ως ιστορικές πρωτοβουλίες αυτή της Συμφωνίας των Πρεσπών ευχαριστώντας το SPD για την πολιτική στήριξη, αλλά και τη συμφωνία με την Εκκλησία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την Ευρώπη και έκανε έκκληση για συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων που θα υψώσουν ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς αλλά και του νεοφιλελευθερισμού που φέρνει την άνοδο της ακροδεξιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v