Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Κυριάκος «παίζει» το στοίχημα με Τατσόπουλο - Πανούτσο

Τι σηματοδοτεί η διπλή μεταγραφή στα γαλάζια ψηφοδέλτια. Το παρασκήνιο, οι στόχοι και οι προοπτικές. Το φλερτ με την Κεντροαριστερά και η υπόσχεση και για άλλα νέα πρόσωπα.

Γιατί ο Κυριάκος «παίζει» το στοίχημα με Τατσόπουλο - Πανούτσο

Με δύο προαναγγελθείσες μεν, ηχηρές δε, «μεταγραφές» θέλησε η ΝΔ να εγκαινιάσει την προεκλογική μάχη για τις προσεχείς εθνικές κάλπες, σε επίπεδο προσώπων. Πέτρος Τατσόπουλος και Αντώνης Πανούτσος είναι οι δύο πρώτοι υποψήφιοι που ανακοινώνονται επισήμως από την Πειραιώς για τα γαλάζια ψηφοδέλτια, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες και σηματοδοτώντας -σύμφωνα με κομματικές πηγές- τη σημασία της διεύρυνσης της ΝΔ με πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον χώρο της. 

Και αυτή δεν είναι η πρώτη επιχείρηση «ανοίγματος» του Κυριάκου Μητσοτάκη σε άλλους ιδεολογικούς χώρους, καθώς σε κάθε ευκαιρία τονίζει την ανάγκη δημιουργίας «ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού μετώπου», με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων και προσώπων, στοχεύοντας στην ανάταξη της χώρας. «Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες», έχει σημειώσει πολλάκις ο πρόεδρος της ΝΔ, που ανέκαθεν τασσόταν υπέρ της στροφής του κόμματός του προς το κέντρο. Δεδομένου μάλιστα ότι, βάσει δημοσκοπήσεων, η συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων είναι πολύ υψηλή (συνεπώς στενό το περιθώριο περαιτέρω πολιτικού ωφέλους), κρίνεται ακόμα πιο επιτακτικό το «κλείσιμο του ματιού» και προς άλλες… δεξαμενές.

Ειδικά στην Κεντροαριστερά, από την οποία προέρχονται οι δύο «νεαποκτηθέντες», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε πριν από δύο μήνες, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ: «Πρόθεσή μου -θα το δείτε και στα ψηφοδέλτια- είναι να βάλω στελέχη της Κεντροαριστεράς στην κυβέρνηση. Διεύρυνση προς τον κόσμο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, γιατί όχι και Αριστεράς, και θα είναι στο χέρι των πολιτών από κει και πέρα», είχε πει, προκαλώντας συζητήσεις. 

Οι Πέτρος Τατσόπουλος και Αντώνης Πανούτσος έχουν τακτική επαφή προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και τους έπεισε τελικά να πουν το «ναι» και να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές, ο πρώτος ως υποψήφιος στον Βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών και ο δεύτερος στον Δυτικό.

Αλλαγή περιφέρειας

Ο Αντώνης Πανούτσος αρχικά προοριζόταν να κατέβει στη Β’ Πειραιά, ωστόσο εκεί θα ριχθεί στην εκλογική μάχη και άλλος υποψήφιος-δημοσιογράφος, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, οπότε, ύστερα και από τις σχετικές διεργασίες, κρίθηκε σκόπιμη η αλλαγή περιφέρειας του πρώτου.

Από την άλλη, η μεταγραφή Τατσόπουλου προκάλεσε ποικίλα σχόλια εκτός αλλά και εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήδη από την πρώτη στιγμή, εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, υπήρξαν βουλευτές που, σε ιδιωτικές συνομιλίες τους, εξέφραζαν τις ενστάσεις τους, για τη βοήθεια που αυτός μπορεί να προσφέρει στο κόμμα. Στα αρνητικά του, κατά τους ίδιους βουλευτές, διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις του κατά το παρελθόν, ενώ και στη νέα του πολιτική… στέγη, θα πρέπει πλέον να συγκατοικήσει τόσο με «δυνάμεις ‘λάιτ Χρυσή Αυγή’» όσο και με «πολλούς λαϊκιστές», όπως έχει ο ίδιος πει, αναφερόμενος στη ΝΔ.

Ερωτήματα προκαλεί, εξάλλου, και η στιγμή που η Πειραιώς ανακοίνωσε τη διπλή μεταγραφή, δεδομένου ότι σε εξέλιξη βρισκόταν η επικοινωνιακή προβολή της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Σερβία και η οποία -όπως ήταν φυσικό- «επισκιάστηκε» από την ονοματολογία για τις κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι από την Κεντροαριστερά έχουν μεταπηδήσει στη ΝΔ τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές, η Κατερίνα Μάρκου και ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι, ο Γιώργος Κατσιαντώνης από την Ένωση Κεντρώων και ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος είχε ενσωματωθεί στη ΝΔ προ Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκεκριμένα επί εποχής Αντώνη Σαμαρά.

Και οι μεταγραφές, όπως διαμηνύουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα σταματήσουν εδώ… 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v