Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ψηφίστε τις προτάσεις μας και θα ψηφίσουμε τις δικές σας

Την πρόταση να αναθεωρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα άρθρα του Συντάγματος επανέλαβε ο επικεφαλής της ΝΔ. Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, με κατηγορίες για σκάνδαλα και σχεδιασμούς για «κουτσουρεμένη» Αναθεώρηση.

Μητσοτάκης: Ψηφίστε τις προτάσεις μας και θα ψηφίσουμε τις δικές σας

Η συζήτηση για το Σύνταγμα, για να είναι εποικοδομητική, πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Ένα κλίμα σύνθεσης, ομαλή πολιτική ατμόσφαιρα και συνθήκες δημιουργικές, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. «Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και η κυβέρνηση συστηματικά και επίμονα διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να πλήττει πολιτικούς αντιπάλους».

«Ο κος Τσίπρας, που σήμερα ήταν ήπιος, σε μια πρόσφατη συνέντευξη προσχώρησε στο δόγμα Πολάκη», τόνισε. «Ξέρει και γι’ αυτό χρησιμοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση, για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που δημιούργησε».

«Ας συμφωνήσουμε σε κάτι αυτονόητο. Η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει σε δύο μήνες», υποστήριξε. «Στα ζητήματα Συντάγματος δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία, θέλω να δω αν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεφύγουν από την κομματική γραμμή και θα ψηφίσουν προτάσεις μας», είπε, απαντώντας έτσι στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία.

Ο αρχηγός της ΝΔ θύμισε ότι στην πρώτη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, είχε παρουσιάσει μια πρόταση για ενδελεχή εξέταση του θέματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση αυτή, η Βουλή να ψηφίσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα φέρουν τα κόμματα. Ετσι θα συζητηθούν οι αλλαγές που κάθε πλευρά εισηγείται. Ετσι θα εξασφαλιστεί ότι όλες οι αλλαγές που θα τεθούν στο τραπέζι θα μπουν στην κρίση της επόμενης βουλής, που θα αποφασίσει για το περιεχόμενο των άρθρων. Με αυτόν τον τρόπο εκτίμησε ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στις εκλογές για την επόμενη κυβέρνηση, αλλά και την κατεύθυνση του νέου Συντάγματος.

Αναρωτήθηκε ποιος τελικά τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. «Ψηφίστε τις προτάσεις μας και θα ψηφίσουμε τις δικές σας. Θα διαλέξει ο λαός στις εκλογές, δήλωσε, αν και είπε πως ξέρει ποια θα είναι η απάντηση.

Ο επικεφαλής της ΝΔ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταφέρει τη συζήτηση από τη ζοφερή πραγματικότητα και τα σκάνδαλα της κυβέρνησης, όπως αυτό με το Ελευθέριος Βενιζέλος, το προσφυγικό και τη ΔΕΠΑ. Επί του τελευταίου, θύμισε ότι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, τέως CEO της εταιρείας, είπε ότι είχε την πλήρη κάλυψη κυβερνητικών χειρισμών. «Μετά έχετε το θράσος να μιλάτε για διαπλοκή».

«Οσο πλησιάζει η ώρα που θα εγκαταλείψετε την εξουσία, τόσο περισσότερα στόματα θα ανοίγουν. Και τότε καλά ξεμπερδέματα», εκτίμησε.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση δεν θέλει μεγάλη αναθεώρηση αλλά «κουτσουρεμένη». Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι έμεινε στην ιστορία γιατί εξευτέλισε την έννοια του δημοψηφίσματος. Στάθηκε στο ότι η κυβέρνηση δεν προτείνει τίποτα για τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση, η ανάπτυξη, η δικαιοσύνη, η δημοσιονομική σταθερότητα.

Όπως είπε, η πρόταση της ΝΔ είναι για μια μεγάλη, τολμηρή αναθεώρηση σε 57 άρθρα του Συντάγματος (ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται 23). Σημείωσε ότι στα 13 άρθρα προτείνεται και από τις δύο πλευρές η αλλαγή.

«Θα συμμετέχουμε στην επιτροπή αναθεώρησης. Θα είμαστε παρόντες παντού, για να αντιπαρατεθούμε με την οπισθοδρόμηση. Με το πνεύμα αυτό προσερχόμαστε στη συζήτηση ως υπεύθυνη δύναμη του τόπου».
Σημείωσε ότι με βάση την πρόταση της ΝΔ, η εκλογή ΠτΔ αποσυνδέεται πλήρως από την εκλογική διαδικασία.

Ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας έκανε αναλυτική περιγραφή των προτάσεων του κόμματος δίνοντας έμφαση την θέση ότι πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα συναινέσει σε «εργαλειακή αναθεώρηση» για να μην πάει χαμένη άλλη μια ευκαιρία. Αισθανόμαστε την ευθύνη να αποτρέψουμε μια μικρή συνταγματική αναθεώρηση. Θα εμποδίσουμε αυτή την εξέλιξη με κάθε μέσο που μας παρέχει το Σύνταγμα.

«Ελάτε να κάνουμε ένα τολμηρό διάλογο», ήταν το μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v