Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κυβερνητική παροχολογία στο στόχαστρο της ΝΔ

Πως απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση στο κοινωνικό πακέτο του Μαξίμου. Το σχόλιο για τη μη περικοπή των συντάξεων και η επικαιροποιημένη γαλάζια στρατηγική. Διλήμματα και προτεραιότητες.

Η κυβερνητική παροχολογία στο στόχαστρο της ΝΔ

Την αναδιαμορφωμένη τακτική της, όπως προκύπτει μετά τις εξελίξεις στο θέμα των συντάξεων και το κοινωνικό πακέτο παροχών που ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση, αρχίζει να ξεδιπλώνει η ΝΔ.

Επιδίωξη της κυβερνητικής αντιπολίτευσης είναι αφενός να υποβαθμίσει το βαθμό της κυβερνητικής παρέμβασης για την επίτευξη της μη περαιτέρω περικοπής των συντάξεων και αφετέρου να αναδείξει τον «λαϊκίστικο προεκλογικό χαρακτήρα» -όπως χαρακτηριστικά λέει- των παροχών που δεσμεύεται ο πρωθυπουργός.

«Η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δοκιμάστηκε δύο φορές και απέτυχε», σημειώνουν κομματικές πηγές, που εκτιμούν ότι «επειδή ο πρωθυπουργός βλέπει την επερχόμενη ήττα του, γίνεται διπλά επικίνδυνος. Τάζει 34.000 προσλήψεις σε μια χώρα που δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και έχει χρέος 180% του Α.Ε.Π., ενώ υπόσχεται παντού, από αναδρομικά μέχρι αυξήσεις, χωρίς αντίκρισμα».

Η χώρα, διαπιστώνει η ΝΔ, «δεν ανακάμπτει, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου» και θέτει ως το μεγάλο της στοίχημα την επιτυχημένη μάχη για την απελευθέρωση της οικονομίας «από τη θεσμική και οικονομική παγίδα της υπερφορολόγησης», για την επαναδημιουργία μιας ισχυρής μεσαίας τάξης και την ευημερία για τους πολλούς.

Πάνω σε αυτό, το σύνολο των γαλάζιων στελεχών, σύμφωνα με τη γραμμή που έχει χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιχειρήσει τη σύγκριση μεταξύ του «λάθος και του σωστού δρόμου», της «ανεύθυνης και της υπεύθυνης πολιτικής», της «ανακολουθίας και της βούλησης για ουσιαστικές αλλαγές στη χώρα».

Θα επαναλαμβάνουν δε το θετικό αφήγημα της ΝΔ για την επιστροφή στην κανονικότητα, με έμφαση στην αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας και με μέτρα όπως: Κίνητρα για την επιστροφή των καταθέσεων με πρώτες αυτές των επιχειρήσεων που παραμένουν στο εξωτερικό, μια πιο τολμηρή λύση στα κόκκινα δάνεια, την καθιέρωση ρύθμισης 120 δόσεων στις εισπράξιμες οφειλές των ιδιωτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, φρένο στο αδιέξοδο παιχνίδι του εσωτερικού δανεισμού και των repos και «πραγματική αξιοποίηση» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι συντάξεις

Ειδικά για το θέμα των συντάξεων, η Πειραιώς θεωρεί ικανοποιητική την απόφαση των εταίρων, αλλά συνάμα και αυτονόητη, «μετά τις 21 μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων και τους 27 νέους φόρους τους οποίους έβαλε η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου». Κάνει δε λόγο για «ένα ακόμα ρεσιτάλ υποκρισίας και κατόρθωμα των δύο, να πανηγυρίζουν επειδή δεν εφαρμόστηκε ένα μέτρο που μόνο αυτοί ψήφισαν».

Άλλωστε, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, οι σχετικές περικοπές «δεν περιλαμβάνονται στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015 αλλά ενσωματώθηκαν μεταγενέστερα και αποτελούν το κόστος των καθυστερήσεων και της ανικανότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ». Η ΝΔ θα επιμείνει στην αντικατάσταση του «νόμου Κατρούγκαλου» από ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) Ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να είναι ο φορέας για τον πρώτο πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός, β) οι πολίτες θα αποταμιεύουν σε ένα προσωπικό τους κουμπαρά μέρος των εισφορών τους έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε έναν δημόσιο φορέα, είτε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, γ) όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέξει και μια συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση.

Η πρόκληση του ελληνικού ζητήματος, όπως υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, «είναι μεγάλη. Πώς θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις, να αυξήσουμε μισθούς, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να τοποθετηθεί στον διεθνή ανταγωνισμό ως ένας φτηνός επενδυτικός προορισμός. Το κλειδί της βιώσιμης ανάπτυξης βρίσκεται στη δραστική βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος της χώρας μας», επισημαίνει η Πειραιώς, η οποία καλείται πλέον να πείσει τους πολίτες για την ορθότητα των λόγων και την ειλικρίνεια των προθέσεών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v