Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαφάνεια και διαφθορά στην ατζέντα Μητσοτάκη

Μιλά σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς». Οι προτεραιότητες και οι πρωτοβουλίες της ΝΔ στο πλαίσιο μιας συνεκτικής στρατηγικής. Γιατί εγκαλεί την κυβέρνηση.

Διαφάνεια και διαφθορά στην ατζέντα Μητσοτάκη

Η μειωμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και στην πολιτική είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει την κοινωνία στην αμφισβήτηση των πάντων και στο γύρισμα της πλάτης στο πολιτικό μας σύστημα στο σύνολό του. Και η αποκατάσταση αυτού αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του προέδρου της ΝΔ, να βρει δηλαδή τον τρόπο προκειμένου να πείσει τον κόσμο να εμπιστευτεί και πάλι τους πολιτικούς. Σε όποιο βαθμό το καταφέρει αυτό, θεωρεί ότι θα είναι προς όφελος του κόμματός του, αφού -κατά το γαλάζιο επιτελείο- όσο περισσότεροι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες κατά τις επικείμενες εκλογές, τόσο καλύτερες θα είναι οι εκλογικές επιδόσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι από τις βασικές προτεραιότητες της ΝΔ, κάτι που αναμένεται να επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην σημερινή του παρέμβαση στο ετήσιο συνέδριο της Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς». Κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι οι δημόσιες συμβάσεις και αφετηρία του η διαπίστωση ότι η διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως.  

Η ΝΔ έχει διατυπώσει κατά καιρούς συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει μια συνεκτική στρατηγική, στηριζόμενη σε μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως: Η ενίσχυση και υποστήριξη του έργου των δικαστικών λειτουργών στη μάχη κατά της διαφθοράς, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού Συστήματος Εσωτερικού και Εξωτερικού Ελέγχου με βάση τα διεθνή πρότυπα, η διασύνδεση της αποστολής και της δράσης των δημοσίων οργανισμών με συγκεκριμένους στόχους για την ενίσχυση της ακεραιότητας, καθώς και η απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών με τη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να περιορίζεται η φυσική επαφή πολιτών και επιχειρήσεων με κρατικούς λειτουργούς.

Επίσης, η συνεχής αξιολόγηση της προσήλωσης των δημοσίων στελεχών στις ηθικές αξίες, η θωράκιση του συστήματος υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες και οικονομικών συμφερόντων, η δημιουργία αποτελεσματικών εργαλείων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας, ο ενδελεχής έλεγχος της διαφανούς χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, η δημιουργία ευνοϊκού πλαισίου για τις εταιρίες που επιλέγουν να μην συμμετέχουν σε σχήματα απάτης και διαφθοράς και δίνουν στοιχεία στις Αρχές για τέτοιες υποθέσεις, η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με τον ιδιωτικό τομέα και η ενδυνάμωση και ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μέτωπο κατά της διαφθοράς.

Ο κ. Μητσοτάκης θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το θεσμικό οικοδόμημα της Μεταπολίτευσης για να προκαλέσει διχασμό και μόνιμες πληγές στην κοινωνία, ενώ θα κάνει λόγο για «απειλή» της ποιότητας της δημοκρατίας, αλλά και του αξιακού μας οπλοστασίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v