Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς εξηγεί η ΝΔ τις αιχμές Μέρκελ κατά Μητσοτάκη

Τι θα πει ο πρόεδρος της ΝΔ στο σημερινό τετ α τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Οι σχέσεις Τσίπρα - τρόικας και ο… πατριωτικός λαϊκισμός. Πώς σχολιάζει η Πειραιώς τις εξελίξεις στην κυβέρνηση.

Πώς εξηγεί η ΝΔ τις αιχμές Μέρκελ κατά Μητσοτάκη

«Δεν θέλω να εμπλέξω την καγκελάριο στην εσωτερική μας πολιτική συζήτηση», τόνισε την περασμένη εβδομάδα από τη Βαυαρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους. Αυτή όμως από την πλευρά της, όπως αποδείχθηκε, είχε διαφορετική άποψη και, με τη χθεσινή της τοποθέτηση στο πλαίσιο των δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, επέλεξε να… εμπλακεί, κι η αλήθεια είναι αρκετά έντονα, στην κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Πειραιώς πάντως δεν εξεπλάγη από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου καθώς, με δεδομένες και σχετικές διαρροές κατά τις προηγούμενες μέρες, η έμμεση (κατά κάποιους άμεση) πίεση που θα ασκούσε στον πρόεδρο της ΝΔ ήταν αναμενόμενη.

Στην ερώτηση πού αποδίδει την εν λόγω στάση της κ. Μέρκελ, σε μια μάλιστα εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη απαντά: «Μα στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο καλύτερος μαθητής και φίλος της τρόικας. Υπογράφει ό,τι του δώσουν, με πρώτο όλων την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια και δεν ανοίγει… ρουθούνι. Η Γερμανία είναι συντεταγμένη με τις ΗΠΑ και θέλουν να κλείσει εδώ και τώρα το Σκοπιανό, αλλά η ΝΔ δεν μπορεί να συναινέσει σε κάτι τέτοιο». Κατά την ίδια πηγή, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ό,τι λέει εντός των συνόρων, το λέει και έξω από αυτά και «θα επαναλάβει στην καγκελάριο πως πρόκειται για μια πολύ κακή συμφωνία. Σκοπός του δεν είναι να ανέβει σκαλοπάτια στον πατριωτικό λαϊκισμό, αλλά να αποτρέψει να συμβεί κάτι το οποίο θεωρεί ότι λειτουργεί σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων».

Μεσημεριανό ραντεβού

Επισήμως, πάντως, όσον αφορά την τοποθέτηση της καγκελαρίου για το Σκοπιανό, το γαλάζιο επιτελείο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ «επιβεβαίωσε ότι κατανοεί την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στη συμφωνία των Πρεσπών, όπως και για την παραδοχή της ότι δεν μπορεί να επηρεάσει τη θέση της ΝΔ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, όπως είπε και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη κατά την πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, γνωρίζει τις θέσεις της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις θέσεις αυτές στη συνάντηση μαζί της. Ότι δηλαδή η ΝΔ δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε στην παρούσα, ούτε στην επόμενη Βουλή.

«Είναι κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε πού βρισκόμαστε, για να δούμε τι έχουμε πετύχει και τι όχι. Διότι η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά περισσότερα βήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά δεν έγιναν λόγω των πολιτικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης», υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό αναμένεται να τονίσει και στο μεσημεριανό ραντεβού με την «ισχυρή κυρία» της Γερμανίας, στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι.

Και αν τα βλέμματα στη ΝΔ είναι σε μεγάλο βαθμό στραμμένα στο σημαντικό ραντεβού του προέδρου του κόμματος, δεν θα μπορούσαν να μην είναι και στις εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό και στη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου. «Αναμένουμε να μάθουμε με ονόματα και διευθύνσεις ποιοι είναι οι έξι πρόθυμοι βουλευτές που θα συμβάλουν στον σχηματισμό μιας ετερόκλητης συμμαχίας με ημερομηνία λήξης και ποια ανταλλάγματα πήρε ο καθένας», σημειώνουν κομματικές πηγές και προσθέτουν: «Η χώρα όμως δεν μπορεί να κυβερνάται από μια πλειοψηφία-κουρελού. Γι’ αυτό, ανεξάρτητα από το πώς θα λύσουν τις διαφορές τους οι δυο τους, μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι μία: εκλογές». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v