Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκήσεις ισορροπίας στους Ανεξάρτητους Ελληνες

Στην κρισιμότερη φάση βρίσκεται το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Σε δυο κομμάτια οι βουλευτές για την επόμενη μέρα. 

Ασκήσεις ισορροπίας στους Ανεξάρτητους Ελληνες

H ώρα της κρίσης φτάνει για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, καθώς πέρασε η Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα χώρα. Όσο πλησιάζει η έλευση της συμφωνίας στη Βουλή όλο και περισσότεροι ελιγμοί απαιτούνται για να «διατηρηθεί» η Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς επικρατούν εντελώς διαφορετικές απόψεις. 

Την τελευταία εβδομάδα ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος βρέθηκε στο «μάτι» του κυκλώνα. Ο θόρυβος ξέσπασε μετά από ένα tweet του Πάνου Καμμένου, που μιλούσε για «αποστασία» και «ανένδοτο». Με τον ίδιο τρόπο - δηλαδή μέσω Twitter- επιχειρήθηκε να πέσουν οι τόνοι εν αναμονή της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό. «Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας» είπε ο Πάνος Καμμένος, λέγοντας πως «θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον Πρωθυπουργό».

Στο διάστημα μεταξύ των δυο tweet υπήρξε μπαράζ τοποθετήσεων από υπουργούς της κυβέρνησης που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και βουλευτές του κόμματος. Από τις δηλώσεις έγινε φανερό το χάσμα που επικρατεί κυρίως όσον αφορά στο θέμα της στήριξης της κυβέρνησης.

Στο πλευρό του Πάνου Καμμένου είναι ο Κώστας Κατσίκης και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχα, που μίλησαν για έξοδο από την κυβέρνηση. Μάλιστα σύμφωνα με τον Κώστα Κατσίκη δεν θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Ωστόσο οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Σε ανάλογο κλίμα είναι η Έλενα Κουντούρα και ενδεχομένως ο Βασίλης Κόκκαλης (ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα) .

Άρα αν ο Πάνος Καμμένος πάει με σκληρή γραμμή θα έχει σημαντικές απώλειες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μάλιστα δεν θα έχει την υποστήριξη ούτε των στελεχών του κόμματος, που μετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά δεν είναι βουλευτές. Ο Τέρενς Κουίκ είναι «ξένο σώμα» για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη έχει πει πως στηρίζει την κυβέρνηση (μάλιστα δεν παραβρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση).

Μια συμβιβαστική φόρμουλα που θα μπορούσε να βρεθεί είναι να αποφασιστεί ψήφος κατά συνείδηση στο θέμα της στήριξης της κυβέρνησης. Αυτό θα επέτρεπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων να υπάρχει και την επόμενη ημέρα. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθούν συμμαχίες από τη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών. 

Στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα μπει κομματική πειθαρχία, καθώς διασφαλίζεται πως πέντε βουλευτές θα πουν «όχι». Να σημειωθεί πως ο μαγικός αριθμός πέντε είναι απαραίτητος για να υφίσταται Κοινοβουλευτική Ομάδα. 

Ειδικότερα τις Πρέσπες θα καταψηφίσουν ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος και οι: Κώστας Κατσίκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Κώστας Ζουράρις και Βασίλης Κόκκαλης. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκάθαρα πει πως θα στηρίξει, ενώ η Έλενα Κουντουρά δεν έχει τοποθετηθεί στις πληροφορίες πως  βλέπει θετικά  τη συμφωνία. 

Κρίσιμο είναι και το κατά πόσο την επόμενη ημέρα θα συμμετέχουν  στην κυβέρνηση στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Το θέμα αυτό αναμένεται να μπει από τον Πάνο Καμμένο στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και ενδεχομένως να επηρέασει το κατά ποσό θα είναι βελούδινο το διαζύγιο. 

Σημειώνεται πως η έξοδος των στελεχών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από την κυβέρνηση συζητήθηκε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, χωρίς ωστόσο να βρεθεί φόρμουλα. Ουσιαστικά η άποψη αυτή δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία για να περάσει και έτσι απλά... μετατίθεται η συζήτηση. 

Η αδυναμία λήψης ουσιαστικών αποφάσεων στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πιστοποιεί τη δύσκολη «ισορροπία» που επικρατεί στο κόμμα. Αυτό που επισημαίνεται από ορισμένα στελέχη είναι πως υπήρξαν προβλήματα στο σχεδιασμό της στρατηγικής με αποτέλεσμα να έχει φτάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v