Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θέση μάχης η ΝΔ με φόντο το Σκοπιανό

Έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση μομφής. Σε χαμηλούς τόνους η χθεσινή διαφωνία με την Μέρκελ για τις Πρέσπες.

Σε θέση μάχης η ΝΔ με φόντο το Σκοπιανό

Στάση αναμονής κρατά η ΝΔ μετά τις χθεσινές εξελίξεις σε Ελλάδα και Σκόπια και σε αναμονή της διαδικασίας στη Βουλή για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η μπάλα είναι στο κυβερνητικό γήπεδο», σημείωνε αργά το βράδυ στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη που δηλώνει έτοιμος για όλα: από το να συνεχίσουν μαζί οι δύο κυβερνητικοί εταίροι μέχρι να τα σπάσουν και να οδηγηθεί άμεσα η χώρα στις κάλπες. Η διαπίστωση που κάνουν στην Πειραιώς είναι ότι κάθε μέρα που περνάει οι δύο κυβερνητικοί εταίροι γίνονται ολοένα και πιο ανυπόληπτοι στα μάτια των πολιτών με τις συμπεριφορές τους, ενώ αναφέρονται και σε «κυβέρνηση αλαλούμ που βυθίζει τη χώρα σε συνεχή αβεβαιότητα».

Στο γαλάζιο στρατόπεδο επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι έχουν όλα τα όπλα στο τραπέζι, με το ενδεχόμενο της κατάθεσης πρότασης μομφής να παραμένει ως μία από τις πιθανές επιλογές, ειδικά εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του. Μία από τις εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι να αναλάβει αυτός την πρωτοβουλία των κινήσεων και να προλάβει τον πρωθυπουργό όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις του, έστω και αν είναι εξαιρετικά δύσκολο -αν όχι απίθανο- να υπερψηφιστεί μια πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.  

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί η πολιτική κατάντια αυτής της κυβέρνησης», εκτιμούν κομματικές πηγές και συνεχίζουν: «Το θέαμα ανθρώπων που αλληλλοεκβιάζονται στα κανάλια και δεν διστάζουν να αυτοεξευτελίζονται για να μην χάσουν τις καρέκλες τους προκαλεί αηδία σε κάθε σκεπτόμενο Έλληνα. Θα χρειαστεί όντως ειδικό συνεργείο για να τους ξεκολλήσει από τις καρέκλες τους», τονίζουν.

Διαρκής κυβίστηση

Η χθεσινή στροφή του Πάνου Καμμένου στη στάση του δεν έμεινε ασχολίαστη από την αξιωματική αντιπολίτευση, με την εκπρόσωπο τύπου Μαρία Σπυράκη να μιλά για «διαρκή κυβίστηση» του υπουργού Άμυνας, αφού «μπροστά του η Κομανέτσι είναι μια στιγμή στην ιστορία». Όσον αφορά την τροπολογία για τα αντισταθμιστικά και την αναβάθμιση των F16, που κατέθεσε ο υπουργός Άμυνας, η ΝΔ την χαρακτηρίζει «απαράδεκτη και δεν πρέπει να ψηφιστεί».

Η ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε αυτόν τον «τραγέλαφο» -όπως το χαρακτηρίζει- «που εξευτελίζει τη χώρα και τους θεσμούς της και αυτό εννοείται ότι θα ειπωθεί και τη Δευτέρα αναδεικνύοντας στη Βουλή τη σκανδαλώδη διάσταση αυτής της τροπολογίας».

Το θέμα των Σκοπίων συζητήθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ, στον απόηχο της δημόσιας διαφωνίας που είχε εκφράσει η γερμανίδα Καγκελάριος με τις θέσεις της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Αλέξη Τσίπρα. Από το χθεσινό τετ α τετ οι διαρροές για το ζήτημα και από τις δύο πλευρές ήταν ιδιαίτερα φειδωλές, με την Πειραιώς να σημειώνει πως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε τις θέσεις του κόμματός του και τους λόγους για τους οποίους δεν πρόκειται να την κυρώσει. «Όχι απλώς επειδή αυτή είναι η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων.

Αλλά, γιατί είναι μια κακή συμφωνία που, αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια», σημείωναν οι πηγές πέριξ του κ. Μητσοτάκη. Αλλά και από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ μίλησε για «διαφορετικές γνώμες τις οποίες δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε. Κάτι το οποίο δεν με εξέπληξε, ανταλλάξαμε όμως απόψεις γύρω από το θέμα αυτό», δήλωσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v